Illustration: Chen Xia/GT |
Editorial - globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι Αμερικανοί πολιτικοί που υπερθεματίζουν τέτοιους ισχυρισμούς φαίνεται να πάσχουν από διωκτικές αυταπάτες. Οραματίζονται την Κίνα ως μια παντοδύναμη, μυστηριώδη δύναμη που ελέγχει τους Αμερικανούς, οδηγώντας τους στην ακούσια κατάχρηση φαιντανύλης, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό προσωπικών και οικογενειακών τραγωδιών. Πιθανόν έχουν ακούσει για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στην Κίνα ο πόλεμος του οπίου που εξαπέλυσε η Δύση, οπότε προσπαθούν να παρουσιάσουν τους εαυτούς τους ως θύματα, επικαλούμενοι μια παλιά κινεζική ρήση «δώσε σε κάποιον μια δόση από το δικό του φάρμακο». Στα μάτια τους, η τρέχουσα κρίση της φαιντανύλης στις ΗΠΑ είναι μια πράξη εκδίκησης από την Κίνα. Ταυτόχρονα, αυτοί οι Αμερικανοί πολιτικοί προσπαθούν να αποδείξουν ότι η «εκδίκηση» της Κίνας είναι αδικαιολόγητη, επειδή «οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στον πόλεμο του Οπίου» και «η ζημιά που προκαλεί η φαιντανύλη στις ΗΠΑ υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος της Κίνας στον πόλεμο του Οπίου».
Οι παρατηρήσεις αυτές, που χαρακτηρίζονται από συγκεχυμένη λογική και είναι γεμάτες ιστορικές πλάνες, θεωρούνται γελοίες από την κινεζική κοινωνία. Η μόνη τους λειτουργία είναι μάλλον να αντανακλούν την ένοχη συνείδηση των δυτικών πολιτικών ελίτ όσον αφορά τα ιστορικά ζητήματα. Η Κίνα είναι θύμα του πολέμου του Οπίου και οι πολιτικοί αυτοί αδυνατούν να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν πόσο βαθιά απωθημένη αισθάνεται η κινεζική κοινωνία, η οποία βίωσε τον πόλεμο του Οπίου, για τα ναρκωτικά. Κατά μία έννοια, ο Πόλεμος του Οπίου είναι ένας σημαντικός λόγος για τη σημερινή αντιπάθεια και τη στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στα ναρκωτικά στην κινεζική κοινωνία. Όσον αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών, η Κίνα διαθέτει την ισχυρότερη αποφασιστικότητα, την πιο αμείλικτη πολιτική και ένα από τα καλύτερα αρχεία στον κόσμο. Όσον αφορά τον έλεγχο των ναρκωτικών, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ένας «μαθητής» που θα πρέπει ταπεινά να μάθει από την Κίνα.
Το ζήτημα της φαιντανύλης στις ΗΠΑ δεν κατασκευάζεται από την Κίνα, ούτε η κατάχρηση της φαιντανύλης είναι πρόβλημα που προέρχεται από την Κίνα. Η ρίζα του προβλήματος έγκειται στο γεγονός ότι η ζήτηση της αμερικανικής κοινωνίας για ναρκωτικά και ψυχοτρόπα φάρμακα δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω νόμιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών καναλιών. Η κρίση της φαιντανύλης στις ΗΠΑ ξεκίνησε με την υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, ιδίως οπιοειδών. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού το 2022 ανέφερε πως ακόμη και οι ασθενείς που λαμβάνουν φαιντανύλη σύμφωνα με τη συνταγή των γιατρών μπορεί να εθιστούν, ωστόσο ορισμένοι γιατροί συνταγογραφούν θανατηφόρες δόσεις φαιντανύλης στους ασθενείς. Μια μελέτη σχετικά με τη θεραπεία του καρκίνου έδειξε ότι έως και στους μισούς Αμερικανούς ασθενείς δεν θα έπρεπε να έχει συνταγογραφηθεί εξαρχής φαιντανύλη. Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τις αποτυχίες των ΗΠΑ στη διαχείριση του ζητήματος της φαιντανύλης. Όπως δήλωσε το Al Jazeera, πρόκειται για «μια καταστροφή που η ίδια δημιούργησε».
Στην πραγματικότητα, η παράνομη φαιντανύλη εισήλθε στην αμερικανική αγορά ήδη από τη δεκαετία του 1980 και έχουν ανακαλυφθεί πολλαπλά παράνομα εργαστήρια εντός της χώρας, αλλά οι Αμερικανοί πολιτικοί συχνά αποφεύγουν αυτά τα ιστορικά γεγονότα. Με μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι Αμερικανοί καταναλώνουν το 80% των οπιοειδών στον κόσμο, κάτι που κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να αναγνωρίσει ως μη φυσιολογικό.
Η τεράστια ζήτηση για ουσίες φαιντανύλης στις ΗΠΑ είναι η βασική αιτία της κρίσης, και αυτή η υπερβολικά υψηλή εγχώρια ζήτηση για αυτά τα φάρμακα είναι που οδηγεί στην ανάπτυξη της παράνομης αγοράς φαιντανύλης. Επιπλέον, γιατί η ίδια χημική ουσία, η οποία σε πολλές χώρες αποτελεί απλώς πρώτη ύλη για τη βιομηχανική και φαρμακευτική παραγωγή, μετατρέπεται σε πηγή προβλημάτων στις ΗΠΑ; Αυτά είναι ζητήματα που οι Αμερικανοί πολιτικοί πρέπει να αντιμετωπίσουν.
Η στάση της Κίνας απέναντι στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της κατάχρησης της φαιντανύλης είναι ειλικρινής και οι ενέργειές της είναι ρεαλιστικές. Είμαστε πρόθυμοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία για τον έλεγχο των ναρκωτικών με τις ΗΠΑ και να συμμετάσχουμε ενεργά στην παγκόσμια διακυβέρνηση των ναρκωτικών. Αυτό αντανακλά την ευθύνη της Κίνας ως μεγάλης δύναμης. Οι μηχανισμοί ελέγχου των ναρκωτικών της Κίνας και των ΗΠΑ έχουν ιστορία πάνω από 30 χρόνια επαγγελματικής συνεργασίας τόσο σε διμερή όσο και σε πολυμερή πλαίσια.
Μετά τη συνάντηση μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών στο Σαν Φρανσίσκο τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρμόδιες υπηρεσίες και των δύο πλευρών επανέλαβαν πλήρως τη συνεργασία για τον έλεγχο των ναρκωτικών και σημείωσαν σημαντική πρόοδο. Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Κίνα προσέθεσε τρεις πρόδρομες ουσίες της φεντανύλης, που εντοπίστηκαν από τον μηχανισμό ελέγχου των ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, στον κατάλογο των ελεγχόμενων πρόδρομων χημικών ουσιών, επιβάλλοντας αυστηρότερη εποπτεία της παραγωγής τους. Αυτό σηματοδότησε ένα «πολύτιμο βήμα προς τα εμπρός» στη συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ για τον έλεγχο των ναρκωτικών. Αυτά τα επιτεύγματα δεν ήρθαν εύκολα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να τα εκτιμήσουν.
Εάν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της φαιντανύλης, πρέπει πρώτα να σεβαστούν τις προσπάθειες συνεργασίας στον έλεγχο των ναρκωτικών μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, να σταματήσουν να πολιτικοποιούν το ζήτημα της φαιντανύλης, να εγκαταλείψουν την ανεύθυνη πρακτική της άσκησης πίεσης μέσω της κοινής γνώμης, να μειώσουν τις δικές τους εσωτερικές συγκρούσεις σχετικά με το ζήτημα της φαιντανύλης και να επιστρέψουν ειλικρινά στη ρεαλιστική συνεργασία. Η επιδίωξη της συνεργασίας και της υποστήριξης της Κίνας και η ταυτόχρονη συκοφάντηση και ταμπελοποίησή της το μόνο που θα κάνει πιο δύσκολη την επίλυση του αμερικανικού προβλήματος της φαιντανύλης.