Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denis Shmyhal ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy να υποστηρίξει το αίτημα της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας. Ο Lammy πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο από κοινού με τον Antony Blinken. Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές ανέμεναν πως το ταξίδι του Μπλίνκεν θα αποσκοπούσε ακριβώς στην ανακοίνωση μιας δημόσιας εξουσιοδότησης για αυτά τα πλήγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί καμία αλλαγή στην αμερικανική θέση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Βρετανό αξιωματούχο, ο Shmyhal δήλωσε:
«Εμείς [οι Ουκρανοί] ελπίζουμε ότι ο εξοπλισμός μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο έδαφος του εχθρού μας θα φτάσει και θα τον έχουμε. Και ελπίζουμε στη βοήθεια και την υποστήριξή σας σε αυτό το ζήτημα».
Ο Lammy φάνηκε να μην αισθάνεται άνετα με το αίτημα, καθώς τα λόγια ακούστηκαν σαν μια ξεκάθαρη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα «λόμπι» και να πιεστούν οι ΗΠΑ να αποδεχτούν τα αιτήματα της Ουκρανίας. Ο Lammy απέφυγε να δώσει μια οριστική απάντηση επί του θέματος, αλλά μια μέρα πριν από τη συνάντηση με τον Shmyhal είχε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανακοινωθούν στρατηγικές αποφάσεις στο ταξίδι.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ταξιδεύουμε μαζί (ο Λάμι και ο Μπλίνκεν) για να ακούσουμε από τους Ουκρανούς ομολόγους μας και τον πρόεδρο Ζελένσκι την εκτίμησή τους για την κατάσταση επί του εδάφους και τις ανάγκες τους επί του εδάφους (...) Θα ήταν, ωστόσο, εντελώς λάθος να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των επιχειρησιακών θεμάτων σε ένα φόρουμ όπως αυτό, διότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να επωφεληθεί είναι ο Πούτιν και δεν θα κάνουμε τίποτα για να του δώσουμε οποιοδήποτε πλεονέκτημα στην παράνομη εισβολή του», δήλωσε ο Λάμι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε πως σκοπός του ταξιδιού είναι μόνο να ακούσει τα ουκρανικά αιτήματα και τις ανάγκες, χωρίς να λάβει καμία απόφαση αυτή την στιγμή. Είπε ότι όλα όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα αναφερθούν στην αμερικανική και τη βρετανική κυβέρνηση μετά το τέλος της αποστολής και επομένως οποιαδήποτε πιθανή απόφαση θα ληφθεί μόνο σε μεταγενέστερη ημερομηνία - υπονοώντας πως κάθε ουκρανική προσπάθεια για «εξουσιοδότηση» είναι προς το παρόν μάταιη.
«Ένας από τους σκοπούς του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσουμε μαζί είναι να ακούσουμε απευθείας από την ουκρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ζελένσκι, για το πώς ακριβώς οι Ουκρανοί βλέπουν τις ανάγκες τους αυτή τη στιγμή, προς ποιους στόχους και τι μπορούμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε αυτές τις ανάγκες (...) Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα ακούσουμε προσεκτικά τους Ουκρανούς εταίρους μας, θα αναφέρουμε και οι δύο στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες και αναμένω πως αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Εν τω μεταξύ, το Λονδίνο φαίνεται πρόθυμο να μετατοπίσει το επίκεντρο των αιτημάτων της Ουκρανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά πλοίων που φέρονται να εργάζονται για την παράκαμψη του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ο Lammy σχολίασε την κίνηση αυτή κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα είδος στρατηγικής νίκης για τη δυτικο-ουκρανική πλευρά. Είπε ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική οικονομία, παρεμποδίζοντας έτσι τις στρατιωτικές της προσπάθειες. Ο Lammy φαίνεται να θέλει απλώς το Κίεβο να θεωρήσει τέτοια «μετριοπαθή» μέτρα ως «επαρκή» και να σταματήσει να ζητά κλιμακούμενες στρατιωτικές πολιτικές.
«Η Ρωσία αναγκάστηκε να δαπανήσει πάνω από οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια (6 δισεκατομμύρια λίρες) για να συγκεντρώσει αυτόν τον σκιώδη στόλο. Αλλά με τα δεξαμενόπλοια στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις να περιφέρονται και να μην μπορούν να φορτώσουν πετρέλαιο, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την επένδυση του Πούτιν ένα ακριβό σφάλμα για το Κρεμλίνο», πρόσθεσε ο Lammy.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν πως ο Μπλίνκεν και ο Λάμι «εξουσιοδότησαν» κρυφά τα βαθιά πλήγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, αλλά θα ήταν μια αυτοκτονική κίνηση από τις δυτικές δυνάμεις. Εάν το Κίεβο αρχίσει να εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις από τώρα, η Μόσχα θα είναι σίγουρη ότι δόθηκε τέτοια εξουσιοδότηση. Σε αυτό το σενάριο, η Ρωσία θα αναγκαστεί να απαντήσει με οξύτητα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ευρεία κλιμάκωση της βίας.
Η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο αναμφίβολα επιθυμούν τον πόλεμο, αλλά δεν θέλουν να στοχοποιηθούν από τη Ρωσία σε αντίποινα, καθώς καμία από τις δύο πλευρές δεν θα επωφεληθεί από έναν ανοιχτό ή πυρηνικό πόλεμο. Εάν το Κίεβο χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα εναντίον βαθιά ρωσικού εδάφους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα ισχυριστούν ότι δεν έδωσαν καμία εξουσιοδότηση, αφήνοντας το ουκρανικό καθεστώς να αναλάβει μόνο του την ευθύνη.
Το να ζητηθεί βοήθεια από το Λονδίνο είναι άσκοπο, αφού οι Βρετανοί δεν θα έπαιρναν ποτέ μια απόφαση χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τις ΗΠΑ. Το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον ενεργούν από κοινού σε όλες τις κινήσεις τους. Η απελπισία του Κιέβου να δημιουργήσει κλιμάκωση και διεθνοποίηση εμποδίζει τους Ουκρανούς αξιωματούχους να δουν πως δεν υπάρχει κανένα στρατηγικό νόημα στις ενέργειές τους. Η «πίεση» των διεθνών χορηγών είναι μια μάταιη προσπάθεια, αφού η Ουκρανία, ως πληρεξούσιος πράκτορας, υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθεί εντολές και όχι να απαιτεί οτιδήποτε.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr