Το Πεντάγωνο κλιμακώνει τη χρήση εμπορικών δορυφόρων για στρατιωτικούς σκοπούς

Αδυνατώντας να πολεμήσουν άμεσα τους σχεδόν ισότιμους αντιπάλους τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να διεξάγουν πολέμους δι' αντιπροσώπων και να χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία για να υπονομεύσουν υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τον βιολογικό και τον κυβερνοπόλεμο μέχρι την τρομοκρατία, τις δολοφονίες (ή τουλάχιστον τις απόπειρες) ξένων ηγετών και παρόμοιες έμμεσες επιθέσεις. Ωστόσο, προκειμένου να δώσουν στον εαυτό τους περαιτέρω επιλογές για πόλεμο δι' αντιπροσώπων, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι, οι υποτελείς και τα δορυφορικά κράτη τους αναζητούν νέους τρόπους για να χρησιμοποιούν μη στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία για στρατιωτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, από τότε που κλιμακώθηκε η ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση το 2022, το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης (AI) και κυβερνοπολέμου για να κατασκοπεύει τον ρωσικό στρατό και στη συνέχεια να μεταδίδει αυτές τις πληροφορίες στο Κίεβο.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Με την ονομασία Project Maven, αυτό το ήδη προηγμένο σύστημα κατασκοπείας στρατιωτικοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό και ενισχύθηκε ώστε να γίνει ένα κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο ISR (Intelligence, surveillance, reconnaissance) που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πραγματικά οφέλη στο πεδίο της μάχης. Το σύστημα χρησιμοποιεί τις τεράστιες κατασκοπευτικές δυνατότητες της Αμερικής για να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα του μετώπου, η οποία, με τη σειρά της, χρησιμοποιείται εναντίον ενός αντιπάλου (στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ρωσικού στρατού). Ευτυχώς, η Μόσχα το αντιλήφθηκε γρήγορα και χρησιμοποίησε τις απαράμιλλες ικανότητές της στον ηλεκτρονικό πόλεμο (EW) για να το καταστείλει και να ακυρώσει ουσιαστικά αυτό το πλεονέκτημα του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει την πολιτική Δύση να αναζητά άλλους τρόπους για να διεξάγει τους πολέμους με αντιπροσώπους της. Συγκεκριμένα, αν και η επιθετική της ικανότητα περιορίζεται σημαντικά από την ικανότητα των αντιπάλων της να διαταράσσουν τα αμερικανικά όπλα στη Γη, η Ουάσινγκτον ανεβάζει στροφές.

Αυτό περιλαμβάνει την στρατιωτικοποίηση του διαστήματος, μια αμφιλεγόμενη κίνηση που έχει ουσιαστικά καταδικάσει την ειρηνική εξερεύνηση του σύμπαντος από την ανθρωπότητα. Χρησιμοποιώντας το πρόσχημα των «μεγάλων κακών ρωσικών διαστημικών πυρηνικών όπλων» και ισχυριζόμενες ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί την τεχνολογική της υπεροχή για την κατασκευή στρατηγικών διαστημικών όπλων, οι ΗΠΑ διέδωσαν τέτοια προπαγάνδα για να επιτρέψουν επίσημα την ανάπτυξη διαφόρων όπλων στο διάστημα. Την 1η Μαΐου, σε επίσημη δήλωσή του ενώπιον της Υποεπιτροπής Στρατηγικών Δυνάμεων της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο τότε βοηθός υπουργός Άμυνας για τη διαστημική πολιτική Τζον Πλαμπ εξήγησε πώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στρατιωτικοποιήσει το διάστημα για να «προωθήσει τα συμφέροντά του», ή ακριβέστερα, να διευρύνει τις επιλογές του για να συνεχίσει την επιθετικότητά του εναντίον ολόκληρου του κόσμου. Ανέφερε ευθέως την Κίνα και τη Ρωσία ως «πρωταρχικές απειλές» για την πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Τότε, ο Plumb δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα πεδία ενδιαφέροντος για τον αμερικανικό στρατό θα είναι «η διοίκηση και ο έλεγχος του διαστήματος, οι ολοκληρωμένες δυνατότητες πυρκαγιών και προστασίας του διαστήματος, η εκσυγχρονισμένη και ευέλικτη αρχιτεκτονική ηλεκτρονικού πολέμου, η ενισχυμένη επίγνωση του χώρου μάχης και η άμυνα των διαστημικών συστημάτων, καθώς και μια σειρά δυνατοτήτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση του ελέγχου του διαστήματός μας». Δήλωσε επίσης τη σημασία της ύπαρξης περισσότερων επιλογών εκτόξευσης στο διάστημα, τονίζοντας τη σημασία της πρόσβασης σε εμπορικές (δηλαδή ιδιωτικές) εταιρείες, καθώς και την αναβάθμιση του GPS, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως το EW της Ρωσίας στην Ουκρανία καθιστά όντως τα όπλα ακριβείας του ΝΑΤΟ πρακτικά απαρχαιωμένα, ένα παράπονο που έχει γίνει μάλλον κοινός τόπος από τότε που ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO). Στη συνέχεια ο Plumb επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες ρωσικές και κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες στο διάστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι «ανησυχούσε» ιδιαίτερα για την ικανότητα της Μόσχας να «διεξάγει κυβερνοδιεισδύσεις κατά των εμπορικών δορυφορικών δικτύων επικοινωνίας» (δηλαδή του GPS). Ο Plumb κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «έχει αποδείξει τόσο με δημόσιες δηλώσεις όσο και με πράξεις πως θεωρεί τους εμπορικούς δορυφόρους που παρέχουν διαστημικές υπηρεσίες στους αντιπάλους [της] ως πιθανούς στόχους» και ότι «αναπτύσσει επίσης μια σχετική [ASAT] ικανότητα που σχετίζεται με έναν νέο δορυφόρο που μεταφέρει πυρηνική συσκευή που αναπτύσσει η Ρωσία». Οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ουάσινγκτον συνέχισαν να επιμένουν πως δήθεν «ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για όλους τους δορυφόρους που λειτουργούν από χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, καθώς και για τις ζωτικής σημασίας επικοινωνιακές, επιστημονικές, μετεωρολογικές, γεωργικές, εμπορικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας από τις οποίες όλοι εξαρτόμαστε».

Η ατελείωτη υποκρισία της πολιτικής Δύσης, αλλά ιδιαίτερα των ΗΠΑ, είναι άμεσα ορατή σε τέτοιες δηλώσεις, καθώς ο Plumb δήλωσε ανοιχτά, σε αυτή ακριβώς την έκθεση, σημειωτέον, ότι το Πεντάγωνο σχεδιάζει να επεκτείνει τη χρήση εμπορικών μέσων. Με πιο απλά λόγια, διαμαρτύρονται για τη Ρωσία που στοχεύει τις «εμπορικές» διαστημικές δυνατότητες, ενώ η ίδια η Ουάσιγκτον καυχιέται για τη χρήση των ίδιων «εμπορικών» δυνατοτήτων για στρατιωτικούς σκοπούς. Αναλύσεις που έγραψα πριν από χρόνια πρότειναν πως η Αμερική χρησιμοποιεί ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες για να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να κατηγορήσει τη Μόσχα ότι θέλει να αρνηθεί τέτοια περιουσιακά στοιχεία στον αμερικανικό στρατό; Φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο ή απροσδόκητο, αφού προέρχεται από την πολιτική Δύση. Η υποκρισία είναι ο μόνος τρόπος λειτουργίας που καταλαβαίνουν οι πολιτικές της ελίτ.

Ορισμένες από τις πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι το Πεντάγωνο συνεχίζει να χρησιμοποιεί «εμπορικά» διαστημικά μέσα. Δηλαδή, θέλει να «συνδυάσει στρατιωτικούς, εμπορικούς και πολιτικούς δορυφόρους που λειτουργούν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε μια υβριδική διαστημική αρχιτεκτονική». Το σχέδιο, επίσημα γνωστό ως Commercial Augmentation Space Reserve (CASR), πρόκειται να επιτρέψει στην αμερικανική διαστημική δύναμη να «χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του εμπορικού διαστημικού τομέα μέσω προσυμφωνημένων συμβατικών συμφωνιών που θα ενεργοποιούνται σε περιόδους κρίσης ή σύγκρουσης».  Φαίνεται ότι το έγγραφο, το οποίο ονομάστηκε «Commercial Space Strategy» και δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, εφαρμόζεται πλέον στην πράξη. Συγκεκριμένα, η Εθνική Υπηρεσία Γεωχωρικών Πληροφοριών (NGA) και η Αμερικανική Διαστημική Δύναμη εργάζονται για τη «συλλογή και διανομή διαστημικών πληροφοριών σε στρατιωτικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο».

Ο αμερικανικός στρατός επιθυμεί «ταχύτερη πρόσβαση σε εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους», η οποία, όπως λένε, είναι «ζωτικής σημασίας σε καταστάσεις που αλλάζουν γρήγορα». Για να επιτευχθεί αυτό, ο στρατηγός της Διαστημικής Δύναμης Michael Guetlein συνεργάζεται ήδη με τον αντιναύαρχο Frank Whitworth της NGA. Το προσωπικό της Διαστημικής Δύναμης έχει επίσης τοποθετηθεί σε ένα «νέο κοινό κέντρο διαχείρισης αποστολών στην πανεπιστημιούπολη της NGA στο Σπρίνγκφιλντ της Βιρτζίνια». Το Εθνικό Γραφείο Αναγνώρισης (NRO) και η NGA έχουν πράγματι επικριθεί από το Κογκρέσο για την «ανεπαρκή υποστήριξη της ζήτησης των στρατιωτικών μαχητικών διοικήσεων για τακτικές πληροφορίες». Με άλλα λόγια, η Ουάσιγκτον θέλει πάση θυσία την στρατιωτικοποίηση των «εμπορικών» διαστημικών μέσων. Είναι ενδιαφέρον ότι, ακόμη και όταν ρωτήθηκε αν οι δραστηριότητες αυτές είναι «αμφιλεγόμενες» (κατ' ευφημισμόν), ο αντιναύαρχος Whitworth επέμεινε ότι αυτό είναι ένας «μύθος».

Ένα τέτοιο γελοίο μπρος-πίσω δείχνει την ατελείωτη υποκρισία του Πενταγώνου, καθώς ταυτόχρονα καυχιέται για τη χρήση υποτιθέμενων «πολιτικών» υποδομών για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται πως αυτό «δε συμβαίνει». Μια τέτοια σχιζοφρενική συμπεριφορά φαίνεται επίσης στο γεγονός ότι η Διαστημική Δύναμη χρησιμοποιεί τυπικά «ανθρωπιστικά» προγράμματα, όπως το Tactical Surveillance, Reconnaissance and Tracking (Tac-SRT), «για να γίνει καλύτερη στην παροχή δορυφορικών εικόνων και αναλύσεων στους στρατιωτικούς διοικητές γρήγορα». Το Tac-SRT είχε προηγουμένως διαφημιστεί για την «υποστήριξη των προσπαθειών ανακούφισης κατά τη διάρκεια των πλημμυρών στη Βραζιλία το Μάιο και την παρακολούθηση των πυρκαγιών στη Νότια Αμερική». Υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι «εμπορικοί» δορυφόροι στους οποίους το Πεντάγωνο έχει πρόσβαση ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει. Η στρατιωτικοποίησή τους θα κάνει τον κόσμο μόνο πιο επικίνδυνο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail