Η γερμανική κεντρική τράπεζα εκδίδει προειδοποίηση για την οικονομία

pixabay / karlherl
Freepen.gr - Η γερμανική οικονομία συρρικνώνεται τα τελευταία δύο χρόνια και θα παραμείνει στάσιμη για το υπόλοιπο του έτους, καθώς συνεχίζει να παλεύει με την οικονομική δυσπραγία, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πρακτορείο, η κορυφαία οικονομία της ΕΕ παρουσιάζει στασιμότητα τους τρεις μήνες έως το Σεπτέμβριο, σημειώνοντας βαθύτερη από την αναμενόμενη πτώση.

Οι οικονομολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για το τρέχον έτος, με ορισμένους να βλέπουν πλέον παρατεταμένη στασιμότητα ή ακόμη και νέα ύφεση.

«Ενώ αναμένουμε ότι η αγορά θα δει μια ήπια ανάκαμψη στο τέλος του 2024 και το 2025, μεγάλο μέρος αυτής θα είναι κυκλικό, με τους καθοδικούς κινδύνους να παραμένουν έντονοι», δήλωσε στο Bloomberg ο Martin Belchev, αναλυτής της FrontierView.

Προειδοποίησε πως η παρακμή του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας θα επιδεινώσει περαιτέρω τις καθοδικές πιέσεις στην ανάπτυξη, καθώς οι τέσσερις μεγαλύτερες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν σημειώσει διψήφιες μειώσεις.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανέφερε την Πέμπτη στη μηνιαία έκθεσή της ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Σύμφωνα με την Bundesbank, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) «θα μπορούσε να παραμείνει στάσιμο ή να μειωθεί και πάλι ελαφρώς» το τρίτο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,1% το δεύτερο τρίμηνο.

Το οικονομικό κλίμα στη χώρα έχει υποφέρει λόγω της αδύναμης βιομηχανικής δραστηριότητας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Budensbank Joachim Nagel.

«Η στασιμότητα μπορεί να είναι λίγο-πολύ στο προσκήνιο και για το πλήρες έτος 2024, αν οι τελευταίες προβλέψεις των ινστιτούτων οικονομικών ερευνών είναι βάσιμες», δήλωσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail