Άλλο ένα Τσέρνομπιλ στα σκαριά; Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ υπό ουκρανική επίθεση

Kursk NPP. Photo: TASS
Freepen.gr - Η Ουκρανία προσπάθησε να επιτεθεί στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η επίθεση στο Κουρσκ είχε ως στόχο τη δημιουργία σημαντικού χάους, είτε καταλαμβάνοντας είτε καταστρέφοντας τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ. Ο κίνδυνος ενός καλά στοχευμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους ή πυραύλου σε μια πυρηνική εγκατάσταση εγείρει το φάσμα ενός νέου Τσέρνομπιλ ή χειρότερα, γράφει ο Stephen Bryen, πρώην αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε μια επίθεση με drone αυτοκτονίας στο εργοστάσιο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι «ο εχθρός προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό... και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έχει ενημερωθεί και υποσχέθηκε να επισκεφθεί και να στείλει ειδικούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση».

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφθεί το εργοστάσιο την εβδομάδα της 26ης Αυγούστου.

Πέρυσι υπήρξε επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην ίδια εγκατάσταση. Η Nuclear Engineering International ανέφερε πως τον Ιούλιο του 2023 «η μονάδα 4 του ρωσικού πυρηνικού σταθμού Κουρσκ αποσυνδέθηκε πλήρως από το δίκτυο μετά την πτώση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους καμικάζι που μετέφερε εκρηκτικά κοντά στο σταθμό».

Στην τελευταία επίθεση, τμήματα ενός κατεστραμμένου drone βρέθηκαν περίπου 100 μέτρα (328 πόδια) από το συγκρότημα.

Υπάρχουν φωτογραφίες του ίδιου του drone (δείτε παρακάτω), Πρόκειται για ένα quadcopter FPV drone που μετέφερε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό που μοιάζει με την κεφαλή ενός RPG 7 ή κάτι παρόμοιο.

Ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ είναι ένας από τους τρεις μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της Ρωσίας και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι είναι πεπεισμένοι ότι η επίθεση στο Κουρσκ σχεδιάστηκε από το ΝΑΤΟ και πως το ΝΑΤΟ εκπαίδευσε κρυφά τους Ουκρανούς για την επιχείρηση.

Σημαντικές ποσότητες δυτικού εξοπλισμού (συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης Leopard, Challenger και Abrams) και αεράμυνας (IRIS-T, Crotale NG και Patriot) και χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη εμπλέκονται. Οι Ρώσοι πιστεύουν επίσης ότι οι Ουκρανοί λαμβάνουν σημαντική βοήθεια πληροφοριών από το ΝΑΤΟ.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ λένε πως δεν ενημερώθηκαν για την επιχείρηση.

Μια πυρηνική καταστροφή θα μπορούσε να ωθήσει την Ευρώπη να φωνάξει για στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και να βοηθήσει να πείσει τις ΗΠΑ να δεσμεύσουν αεροπορικές δυνάμεις ρωγμής στον πόλεμο. Η ιδέα ενός πολέμου στην Ουκρανία με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ θα προκαλούσε την εξάπλωση του πολέμου σε όλη την Ευρώπη ή και πέραν αυτής. Θα δημιουργούσε άλλες συνέπειες, όπως μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ ή μια κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν, εκμεταλλευόμενη την ενασχόληση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι αν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ είχε την υποστήριξη υψηλού επιπέδου ή αν στην πραγματικότητα ήταν η λύση ενός συνταγματάρχη στην αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι ο Ζελένσκι και το καθεστώς του θα ηττούνταν σύντομα στο πεδίο της μάχης. Οι στρατιωτικοί φορείς του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αυτόν τον πόλεμο εδώ και πολύ καιρό και έχουν υποστεί τις δικές τους απώλειες στο πεδίο της μάχης, καθώς η Ρωσία στόχευε κέντρα διοίκησης στην Ουκρανία που ήταν γεμάτα με αξιωματικούς του ΝΑΤΟ. 

Δεν έχει γίνει καμία δημόσια προσπάθεια να διαπιστωθεί ποιος συμμετείχε στην επιχείρηση του Κουρσκ ή ποιος ήταν πίσω από τις επιθέσεις στα ουκρανικά και ρωσικά πυρηνικά εργοστάσια. Τέτοιες προκλήσεις έχουν σοβαρές συνέπειες, αν και δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ποιες είναι αυτές.

Ο σύντομα αποχωρών πρεσβευτής της Μόσχας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη 22 Αυγούστου (όπως μετέδωσε το Russia Today, ένα ρωσικό-κυβερνητικό ειδησεογραφικό πρακτορείο) ότι «ο Πούτιν έχει αποφασίσει για το πώς θα απαντήσει στην εισβολή του Κιέβου στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας και όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν αναμφίβολα».

Εν τω μεταξύ, ο κίνδυνος ενός καλά στοχευμένου drone ή πυραύλου σε μια πυρηνική εγκατάσταση εγείρει το φάσμα ενός νέου Τσέρνομπιλ ή χειρότερα, τονίζει ο Στίβεν Μπράιν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail