Το δολάριο είναι «επικίνδυνο νόμισμα» - πρώην διευθυντής του ΔΝΤ

pixabay / webandi
Freepen.gr - Το αμερικανικό δολάριο έχει γίνει ένα επικίνδυνο νόμισμα, δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος της Βραζιλίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), Paulo Nogueira Batista Jr., σε συνέντευξή του στο στούντιο του RT την Παρασκευή.

Ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα μειώνεται σταθερά, καθώς όλο και περισσότερα έθνη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε αυτό που έχει γίνει μια σημαντική ώθηση απο-δολαριοποίησης.

«Το δολάριο είναι ένα επικίνδυνο νόμισμα, ας το θέσουμε έτσι, δείτε τι συνέβη στα ρωσικά αποθεματικά», δήλωσε ο Μπατίστα, αναφερόμενος στο γεγονός πως κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκονται σε δυτικές δικαιοδοσίες δεσμεύτηκαν.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «είναι ο κύριος εχθρός του δολαρίου», καθώς οπλοποιούν όλο και περισσότερο το εθνικό τους νόμισμα, αναγκάζοντας έτσι όλο και περισσότερα έθνη να «αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις στο δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Ο Μπατίστα αναγνώρισε πως το δολάριο θα παραμείνει «ένα πολύ σημαντικό νόμισμα», αλλά τόνισε ότι η χρήση του δολαρίου ως όπλο εναντίον χωρών που θεωρούνται εχθρικές προς τη Δύση μειώνει αναπόφευκτα την εμπιστοσύνη σε αυτό.

Μιλώντας για τις μεθόδους εξαναγκασμού που χρησιμοποιούνται εναντίον «εθνών που θεωρούνται εχθρικά προς τη Δύση και τα συμφέροντά της», ο Μπατίστα υπογράμμισε τον ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο, όπως πιστεύει, δεν λειτουργεί ως πολυμερής θεσμός, αλλά μάλλον ως «πολιτικό όργανο κυρίως της Δύσης και των ΗΠΑ».

Επεσήμανε ότι «η Ουκρανία είχε λάβει τεράστια ποσά δανείων χωρίς κανένα σταθερό οικονομικό πρόγραμμα». Εν τω μεταξύ, τα έθνη των οποίων οι πολιτικές δεν είναι σύμφωνες με τη Δύση δεν έχουν πρόσβαση στο ταμείο, αναφέροντας ως παράδειγμα τη Σερβία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail