Πέντε τρόποι με τους οποίους η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα

Η Washington Post επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ συζητούν την υποστήριξη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Ουκρανίας στη Ρωσία», γεγονός που υποδηλώνει πως ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιβάλλουν ότι η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Σίγουρα, οι ΗΠΑ γνώριζαν για την κίνηση αυτή εκ των προτέρων (αν δε συμμετείχαν ενεργά στον σχεδιασμό της), αλλά δεν την ανέτρεψαν, εγκρίνοντάς την έτσι σιωπηρά. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν πέντε επιχειρήματα για το γιατί αυτό στην πραγματικότητα βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα, και είναι τα εξής:

Andrew Korybko / Παρουσίαση Freepen.gr

----------

1. Η Ρωσία μπορεί να κερδίσει ευκολότερα έδαφος στο Ντονμπάς

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία εισέβαλε στο Κουρσκ ήταν να αναγκάσει τη Ρωσία να εκτρέψει κάποιες από τις δυνάμεις της από το Ντονμπάς σε αυτό το νέο μέτωπο, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί. Αντ' αυτού, η Ουκρανία έστρεψε κάποιες από τις δικές της εξαιρετικά εκπαιδευμένες δυνάμεις από εκεί στο Κουρσκ, γεγονός που θα μπορούσε να διευκολύνει τη Ρωσία να κερδίσει έδαφος στο Ντονμπάς. Η οπτική της συνέχισης της προέλασης της Ρωσίας είναι ήδη αρκετά κακή για τα συμφέροντα της ήπιας ισχύος των ΗΠΑ, αλλά θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει αρνητικά τα εκλογικά σχέδια των Δημοκρατικών, αν αυτή η τάση επιταχυνθεί πριν από το Νοέμβριο.  

2. Μια διπλωματική λύση είναι τώρα πολύ πιο δύσκολη

Οι όποιες αμυδρές ελπίδες υπήρχαν προηγουμένως για τη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης αυτής διαλύθηκαν από την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, καθώς ανάγκασε τον Πούτιν να αποκλείσει την επανάληψη ειρηνευτικών συνομιλιών. Ορισμένοι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θέλουν να «στρέψουν (ξανά) προς την Ασία» μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα, προκειμένου να περιορίσουν πιο μυώδη την Κίνα, εξ ου και το ενδιαφέρον τους για κάποιου είδους συμβιβασμό με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό όσο η Ουκρανία συνεχίζει να καταλαμβάνει το παγκοσμίως αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας.

3. Η Ουκρανία μπορεί να αισθανθεί ενθαρρυμένη να επεκτείνει τη σύγκρουση

Ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ μπορεί να βοήθησαν στο σχεδιασμό της εισβολής της Ουκρανίας στο Κουρσκ, το γεγονός και μόνο ότι δεν έγινε τίποτα για να σταματήσει αυτό, παρά το γεγονός πως οι ΗΠΑ προφανώς γνώριζαν εκ των προτέρων, θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Κίεβο να επεκτείνει περαιτέρω τη σύγκρουση στη Λευκορωσία, τη Μολδαβία και/ή άλλες ρωσικές περιοχές. Τώρα γνωρίζει πως οι ΗΠΑ θα συμφωνήσουν με ό,τι κάνει, ανεξάρτητα από το φόβο ορισμένων πολιτικών πως οι εντάσεις με τη Ρωσία θα ξεφύγουν από τον έλεγχο, και εκεί έγκειται ο υπέρτατος κίνδυνος.

4. Οι εντάσεις Ρωσίας-ΗΠΑ κινδυνεύουν να ξεφύγουν από τον έλεγχο

Ο Πούτιν δε θα αντιδράσει ριζικά στην εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, καθώς δεν έχει ακόμη ξεπεράσει καμία από τις αδιαπραγμάτευτες κόκκινες γραμμές του, αλλά σε περίπτωση που το κάνει (όπως αν το Κίεβο καταλάβει περισσότερα εδάφη ή επεκτείνει τη σύγκρουση), τότε οι ρωσο-αμερικανικές εντάσεις θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο, ανάλογα με το τι θα κάνει. Αυτό το σενάριο θα παραμείνει όσο διαρκεί η εισβολή, συν το ότι αυξάνει τις πιθανότητες ο Πούτιν να αρχίσει να ακούει τους «σκληροπυρηνικούς» και να εξετάσει μια ριζοσπαστική απάντηση χωρίς να ξεπεραστεί καμία από τις προαναφερθείσες γραμμές.

5. Άλλα κράτη-πελάτες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας

Ο τελευταίος τρόπος με τον οποίο η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ βλάπτει στην πραγματικότητα τα αμερικανικά συμφέροντα είναι ότι άλλα κράτη-πελάτες μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουκρανίας, χτυπώντας ή εισβάλλοντας στους γείτονές τους με τους οποίους βρίσκονται σε διαμάχη, προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα με την προσδοκία ότι οι ΗΠΑ θα αισθανθούν στη συνέχεια πιεσμένες να τους υποστηρίξουν. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ξεσπούν συγκρούσεις, εκτός αν είναι σε θέση να ελέγχουν τη δυναμική σε μεγάλο βαθμό, κάτι που θα δυσκολεύονταν να κάνουν αν ένα πελατειακό κράτος όπως η Σομαλία πυροδοτούσε ξαφνικά μια τέτοια σύγκρουση.

----------
Παρά τα πέντε παραπάνω επιχειρήματα σχετικά με το γιατί η εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ δεν προάγει τα αμερικανικά συμφέροντα, κανείς δεν πρέπει να ελπίζει πως οι ΗΠΑ θα αναγκάσουν τον πληρεξούσιο αντιπρόσωπό τους να αποχωρήσει. Η Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να αρνηθεί οποιαδήποτε τέτοια υποθετική απαίτηση, να την εκθέσει δημοσίως για να φέρει σε δύσκολη θέση τις ΗΠΑ και ενδεχομένως να επεκτείνει τη σύγκρουση από κακία σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τους λόγους αυτούς, οι ΗΠΑ είναι απίθανο να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να τερματιστεί αυτή η επιχείρηση, και ακόμη και ο Τραμπ μπορεί να το σκεφτεί δύο φορές αν κερδίσει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail