Η οικονομία της Ιαπωνίας πεθαίνει για να σώσει το σύστημα χρέους των ΗΠΑ

Photo: flickr.com by Yasuhiro from Tokyo, Japan is licensed under Commons, the free media repository
Η Ιαπωνία στραγγαλίζει την οικονομία της για να εξυπηρετήσει με κάθε τρόπο το σύστημα χρέους των ΗΠΑ

Η οικονομική ευημερία των ΗΠΑ εξαρτάται από την Ιαπωνία. Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Κισίντα να προστατεύσει το λαό και την οικονομία του δεν μπορούν παρά να βρουν σοβαρή απόρριψη στην Ουάσιγκτον.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Κισίντα αποχωρεί με ποσοστό αποδοκιμασίας 68%.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο νικητής της κούρσας θα αναλάβει στη συνέχεια τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός. Ο Κισίντα αποχωρεί έτσι από τον πολιτικό χώρο, παρά το γεγονός πως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν την πλειοψηφία στο ιαπωνικό κοινοβούλιο από το 1955.

Τα ποσοστά του Κισίντα έχουν καταρρεύσει στο 15% εν μέσω της θλιβερής κατάστασης τόσο στην οικονομία (σε ύφεση) όσο και στα δημογραφικά (το ποσοστό γεννήσεων είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1899). Το ποσοστό αποδοκιμασίας του έχει φτάσει το 68%.

Καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να είναι πιο πιστή στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία

Το ιαπωνικό οικονομικό μοντέλο έχει βαλτώσει εδώ και πολύ καιρό. Ενώ όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου ανέβαζαν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό του «Κόβιντ» και των «κυρώσεων», η Τράπεζα της Ιαπωνίας τα διατηρούσε στο μηδέν, στηρίζοντας το αμερικανικό χρηματιστήριο δίνοντας δωρεάν δάνεια στους traders και αγοράζοντας αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Οι κερδοσκόποι χρησιμοποιούν την Ιαπωνία ως ανεξάντλητο πορτοφόλι εδώ και χρόνια. Θα αντλούσαν δάνεια σε γιεν με μηδενικό επιτόκιο, θα τα αντάλλαζαν με δολάρια και θα αγόραζαν σχεδόν κάθε είδους κερδοφόρες μετοχές στα χρηματιστήρια του κόσμου.

Λόγω των υψηλών τιμών και του πληθωρισμού, πολλοί μεγάλοι Ιάπωνες κατασκευαστές αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την παραγωγή τους στο εξωτερικό.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων, το γιεν έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Η κατάσταση μόνο χειροτερεύει, αφού η Ιαπωνία αγοράζει όλους τους σημαντικότερους πόρους της (καύσιμα και τρόφιμα) σε δολάρια. Εάν το ιαπωνικό γιεν πέσει, σημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτα για να το αγοράσετε. Αν και οι μισθοί γιεν αυξάνονται, δεν συμβαδίζουν με τις τιμές, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των προσαρμοσμένων με τον πληθωρισμό μισθών τα τελευταία δύο χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργός, ο Kishida παραβίασε τη μακροχρόνια πρακτική των περιορισμένων αμυντικών δαπανών και τις αύξησε σημαντικά για να αγοράσει αμερικανικά όπλα (επίσης για δολάρια) υποτίθεται για να αντιμετωπίσει την κινεζική απειλή. Η Ιαπωνία υπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με κάθε τρόπο - υπηρετεί το έθνος που έριξε δύο πυρηνικές βόμβες στις πόλεις της.

Πριν από λίγο καιρό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσπάθησε να αυξήσει το επιτόκιο από το μηδέν στο 0,25 τοις εκατό για να στηρίξει το γεν, αλλά οδήγησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές να πέσουν κατακόρυφα.

Η Ιαπωνία δεσμεύτηκε επίσης να πουλήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα για να αγοράσει δικά της ομόλογα γιεν για να στηρίξει τα συνταξιοδοτικά ταμεία. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 20 τοις εκατό του ετήσιου καθαρού δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Είναι μια αποτυχία για την αγορά χρέους των ΗΠΑ, με τις αποδόσεις των ομολόγων να κυμαίνονται ήδη γύρω στο 5% και να είναι έτοιμες να ανέβουν ακόμη υψηλότερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail