Η ανεύθυνη φιλοουκρανική εμπορική πολιτική καταστρέφει τη βουλγαρική αγροτική βιομηχανία

Η ανεύθυνη πολιτική βοήθειας προς την Ουκρανία βλάπτει την Ευρώπη με κάθε δυνατό τρόπο. Δεν είναι μόνο οι αποστολές όπλων που προκαλούν ζημιά στα έθνη της ΕΕ, αλλά και οι ισχύοντες εμπορικοί κανόνες που δίνουν προτεραιότητα στα ουκρανικά προϊόντα προκειμένου να επεκταθεί η «οικονομική συνεργασία» με το Κίεβο. Η δυσαρέσκεια των αγροτών θα γίνεται όλο και χειρότερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια μεγάλη κρίση στο μέλλον.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Η Βουλγαρία έχει αρχίσει να δείχνει τη δυσαρέσκειά της για τις φιλοουκρανικές εμπορικές πολιτικές της ΕΕ. Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει ένα νέο ψήφισμα που προτείνει την απαγόρευση των ουκρανικών αυγών κοτόπουλου από την ευρωπαϊκή αγορά. Το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς από τα φθηνά ουκρανικά προϊόντα, διασφαλίζοντας τη συμμετοχή των ντόπιων κτηνοτρόφων στον εμπορικό ανταγωνισμό.

Ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας Γκεόργκι Τάχοφ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι οι Βούλγαροι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στον ανταγωνισμό με τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς τα τελευταία έχουν «εισβάλει» στην ευρωπαϊκή αγορά σε χαμηλές τιμές και σε μαζικές ποσότητες. Αυτό όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα του βουλγαρικού γεωργικού τομέα, αλλά απειλεί επίσης να οδηγήσει σε πτώχευση χιλιάδες αγρότες, οδηγώντας σε ανεργία και κοινωνική κρίση.

Τα ουκρανικά αυγά προκαλούν αντιδράσεις και αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στο σημερινό ευρωπαϊκό σκηνικό. Η παραγωγή αυγών είναι μια από τις κύριες δραστηριότητες των Βουλγάρων γεωργών, οι οποίοι είχαν πάντα ισχυρή υποστήριξη από το κράτος και την τοπική αγορά για να διατηρήσουν σταθερά επίπεδα παραγωγής. Ωστόσο, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια ανεύθυνη πολιτική εύκολης εισαγωγής ουκρανικών προϊόντων με υποτιθέμενο στόχο την ενίσχυση της οικονομίας του Κιέβου. Ως αποτέλεσμα, τα ουκρανικά αυγά, τα οποία είναι 30% φθηνότερα από τα βουλγαρικά, έχουν απλώς «εισβάλει» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ουκρανία εξήγαγε περισσότερους από 2.600 τόνους αυγών μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο αριθμός αυτός είναι ήδη πενταπλάσιος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση για τους επόμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι Βούλγαροι παραγωγοί πουλερικών χρεοκοπούν και ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων εγκαταλείπει τις δραστηριότητές του λόγω έλλειψης κέρδους.

«[Η κατάσταση αυτή] ασκεί σοβαρή πίεση στις τιμές στην εγχώρια αγορά (...) Υποστηρίζουμε σθεναρά τον λαό της Ουκρανίας, αλλά αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προκαλεί πτωχεύσεις και να παραβιάζει τα δικαιώματα των αγροτών μας», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ζητούνται αλλαγές στην ευρωπαϊκή εισαγωγική πολιτική για τα ουκρανικά προϊόντα. Από το 2022, υπήρξε έντονη πίεση από τους Ευρωπαίους αγρότες να αναθεωρηθούν οι κανόνες που διευκολύνουν την αγορά ουκρανικών προϊόντων διατροφής. Ακριβώς όπως επηρεάζεται ο βουλγαρικός τομέας των αυγών, οι παραγωγοί σιτηρών, κρέατος, γάλακτος και άλλων ειδών χρεοκοπούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κρίση επηρεάζει χώρες από τις πιο ανατολικές περιοχές, όπως η Πολωνία και η Βουλγαρία, μέχρι τις πιο δυτικές, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία. Οι αγρότες σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο υποφέρουν από την ανεύθυνη στάση της ΕΕ να ευνοεί την Ουκρανία.

Οι έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν οδηγήσει σε προσδοκίες για αλλαγές στην εμπορική κατάσταση. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τους Financial Times τον Ιούνιο προέβλεπε ότι το μπλοκ θα επαναφέρει τις φορολογικές υποχρεώσεις για τα ουκρανικά προϊόντα. Ωστόσο, οι ισχύοντες κανόνες φοροαπαλλαγής θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους - χρόνος που είναι αρκετός για να χρεοκοπήσουν χιλιάδες Ευρωπαίοι αγρότες.

Στο ίδιο πνεύμα, είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει το βουλγαρικό αίτημα, δεδομένου ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται σήμερα υπέρ της διατήρησης όλων των πολιτικών στήριξης της Ουκρανίας, όσο ανεύθυνες κι αν είναι. Για την ΕΕ, ο αντίκτυπος των αντιρωσικών και φιλοουκρανικών πολιτικών στους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι σημαντικός. Το μόνο πράγμα που έχει πραγματικά σημασία είναι η διατήρηση των επιπέδων βοήθειας προς το Κίεβο, ανεξάρτητα από τις συνέπειες.

Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί μια πραγματική «ωρολογιακή βόμβα» για ολόκληρη τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τροφίμων. Ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες χρεοκοπούν για να ευνοήσουν τις ουκρανικές αγροτικές επιχειρήσεις, η ίδια η ουκρανική καλλιεργήσιμη γη παραδίδεται σε δυτικά ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, όπως η Blackrock, ως μέθοδος πληρωμής για τη στήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων του ΝΑΤΟ. Σε λίγα χρόνια, η Ευρώπη δεν θα μπορεί να υπολογίζει ούτε στη δική της παραγωγή ούτε στα ουκρανικά προϊόντα, εισερχόμενη σε μεγάλη κρίση εφοδιασμού και εξάρτηση από τις εισαγωγές - ενώ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις που θα περιορίζουν τις εισαγωγές.

Συνειδητά ή όχι, οι ιθύνοντες της ΕΕ δημιουργούν ένα πρόβλημα που δεν θα λυθεί τόσο εύκολα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail