Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ λέει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον «απείλησαν» για τα εντάλματα σύλληψης του Ισραήλ

(Photo credit: Dimitar DILΚΟFF / ΑFΡ)
Freepen.gr - Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) λέει ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες τον πίεσαν να μην ζητήσει εντάλματα σύλληψης για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα, ανέφερε το BBC στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ο Karim Khan δήλωσε στο BBC: «Αρκετοί ηγέτες και άλλοι μου το είπαν και με συμβούλεψαν και με προειδοποίησαν», είπε.

Τον Μάιο, ο Χαν δήλωσε ότι υπήρχαν βάσιμοι λόγοι να πιστεύεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ είχαν διαπράξει εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα που έχει σκοτώσει πάνω από 40.000 Παλαιστίνιους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει ξεχωριστές κατηγορίες για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Ο επικεφαλής εισαγγελέας ζήτησε επίσης την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τους ηγέτες της Χαμάς Yahiya Sinwar, Mohammed Deif και Ismail Haniyeh, ισχυριζόμενος ότι φέρουν ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για ενέργειες που έγιναν από την ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης, τις Ταξιαρχίες Κασάμ, όταν επιτέθηκε σε ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις και οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο BBC, ο Khan δήλωσε ότι ήταν σημαντικό να δείξει το δικαστήριο πως όλα τα έθνη θα τηρούν τα ίδια πρότυπα σε σχέση με τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου. Χαιρέτισε επίσης την πρόσφατη απόφαση της νέας βρετανικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει την αντίθεσή της στα εντάλματα σύλληψης.

«Υπάρχει διαφορά στον τόνο και νομίζω και στην ουσία σε σχέση με το διεθνές δίκαιο από τη νέα κυβέρνηση. Και νομίζω ότι αυτό είναι ευπρόσδεκτο», δήλωσε στον Nick Robinson του BBC.

Ο Χαν εξήγησε πως το ΔΠΔ έπρεπε να ζητήσει εντάλματα σύλληψης για ηγέτες και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, ώστε το δικαστήριο να θεωρείται ότι εφαρμόζει «το νόμο ισότιμα με βάση κάποια κοινά πρότυπα». «Αν κάποιος είχε ζητήσει εντάλματα σε σχέση με Ισραηλινούς αξιωματούχους και όχι για τη Γάζα, [κάποιοι] θα έλεγαν: «Λοιπόν, αυτό είναι αισχρό» και, «Πώς στο καλό είναι δυνατόν;»», είπε.

«Δεν μπορείς να έχεις μια προσέγγιση για χώρες όπου υπάρχει υποστήριξη, είτε πρόκειται για υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, είτε για ευρωπαϊκή υποστήριξη [και] ισχυρές χώρες πίσω σου, και μια διαφορετική προσέγγιση όπου έχεις σαφή δικαιοδοσία», πρόσθεσε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail