Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε ρωσική ρουλέτα

An RAF Tornado GR4 aircraft carrying two Storm Shadow missiles under the fuselage. Photo: UK Ministry of Defence
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή, με το ζήτημα της χρήσης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για πλήγματα βαθιά μέσα στη Ρωσία να βρίσκεται στην ατζέντα της συζήτησής τους. Δεν υπήρξαν όμως ανακοινώσεις, ούτε κοινή συνέντευξη Τύπου.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Starmer δήλωσε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης ότι οι συνομιλίες ήταν «παραγωγικές» αλλά επικεντρώθηκαν στην «στρατηγική» και όχι σε ένα «συγκεκριμένο βήμα ή τακτική». Δεν σηματοδότησε κάποια απόφαση σχετικά με το αν θα επιτραπεί στο Κίεβο να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.

Ο Starmer δήλωσε πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τους πυραύλους Storm Shadow και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να ακολουθήσουν περαιτέρω εξελίξεις κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αργότερα αυτό το μήνα. «Προφανώς θα συνεχίσουμε και πάλι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε λίγες ημέρες με μια ευρύτερη ομάδα ατόμων», δήλωσε.

Ένας λόγος για αυτή την ακραία μυστικότητα είναι ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έντονη συνείδηση της ρητής προειδοποίησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη πως οποιαδήποτε χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξουν τη Ρωσία «θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι μέρη του πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό θα σημάνει την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση και θα αλλάξει σαφώς δραματικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης».

Ο Πούτιν πρόσθεσε με μετρημένα λόγια: «Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ - οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες - βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας τίθενται».

Ομολογουμένως, ο Πούτιν έχει απευθύνει παρόμοιες προειδοποιήσεις και στο παρελθόν, αλλά δεν τις ακολούθησε, ακόμη και όταν η Ουκρανία χρησιμοποίησε ατιμώρητα δυτικά όπλα για να εισβάλει πρόσφατα στη Ρωσία. Τόσο πολύ που ο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρα απορριπτικός για την τελευταία προειδοποίηση του Κρεμλίνου, λέγοντας: «Δεν σκέφτομαι πολύ τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Από την πλευρά της, η Μόσχα εκτιμά ότι αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία επίσημη απόφαση για το θέμα, αυτή έχει ήδη ληφθεί και κοινοποιηθεί στο Κίεβο και πως η Μόσχα θα πρέπει να απαντήσει με δικές της ενέργειες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ο υπεύθυνος της Μόσχας στη διπλωματική οδό, ανέφερε το Σάββατο: «Η απόφαση έχει ληφθεί, η carte blanche και όλα τα συγχωροχάρτια έχουν δοθεί (στο Κίεβο), οπότε εμείς (η Ρωσία) είμαστε έτοιμοι για όλα. Και θα αντιδράσουμε με τρόπο που δεν θα είναι ωραίος».

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τώρα είναι αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η Δύση δοκιμάζει την υπομονή της Ρωσίας, αλλά αυτή δεν είναι απεριόριστη. Είπε πως η εισβολή της Ουκρανίας έδωσε ήδη στη Ρωσία επίσημα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ο Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε είτε να καταφύγει στα πυρηνικά όπλα στο τέλος, είτε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα μη πυρηνικά αλλά και πάλι θανατηφόρα νέα όπλα της για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας. «Και αυτό θα ήταν το τέλος. Μια γιγάντια, γκρίζα, λιωμένη κηλίδα αντί για «τη μητέρα των ρωσικών πόλεων»», έγραψε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφερόμενος στο Κίεβο.

Ο Πούτιν, στην παρατήρησή του την Πέμπτη, απέρριψε για άλλη μια φορά την αγγλοαμερικανική σοφιστεία ότι η Ουκρανία είναι αυτή που θα χρησιμοποιήσει τυχόν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και όχι το ΝΑΤΟ. Επισήμανε πως ο ουκρανικός στρατός «δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει συστήματα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας αιχμής που προμηθεύεται η Δύση. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αυτά τα όπλα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν χωρίς δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους, τα οποία η Ουκρανία δεν διαθέτει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση των δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των δορυφόρων των ΗΠΑ - γενικά των δορυφόρων του ΝΑΤΟ...

«το πιο σημαντικό, το σημείο κλειδί ακόμη - είναι ότι μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ μπορεί να αναθέσει αποστολές πτήσης σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να πλήξει τη Ρωσία με αυτά τα όπλα ή όχι. Το θέμα είναι να αποφασιστεί αν οι χώρες του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν άμεσα στη στρατιωτική σύγκρουση ή όχι».

Είναι ενδιαφέρον ότι ούτε η Ουάσινγκτον ούτε το Λονδίνο έχουν μέχρι στιγμής αντικρούσει την παραπάνω εξήγηση του Πούτιν και, περιέργως, έχει απαλειφθεί εντελώς από τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου - φοβούμενοι, ίσως, πως η κοινή γνώμη θα μπορούσε να στραφεί εναντίον μιας τέτοιας άμεσης εμπλοκής του Ηνωμένου Βασιλείου σε έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας με πολεμικό ρόλο!

Η Μόσχα αναμένει ότι το τέχνασμα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να είναι να δοκιμάσουν τα νερά, χρησιμοποιώντας πρώτα (ανοιχτά) τον βρετανικό πύραυλο κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow με εναέρια εκτόξευση, ο οποίος έχει ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, η Ρωσία απέλασε έξι Βρετανούς διπλωμάτες που είχαν τοποθετηθεί στην πρεσβεία της Μόσχας, σε μια σαφή προειδοποίηση ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας θα επηρεαστούν. Η Ρωσία έχει ήδη προειδοποιήσει το Ηνωμένο Βασίλειο για σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση που ο Storm Shadow χρησιμοποιηθεί για να πλήξει ρωσικό έδαφος.

Αυτό που καθιστά την εξελισσόμενη κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη είναι πως το μέχρι τώρα παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι σχετικά με την κρυφή εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας δίνει τη θέση του σε ένα παιχνίδι ρωσικής ρουλέτας που ακολουθεί τους νόμους της Θεωρίας Πιθανοτήτων.

Δηλαδή, αν και η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί ή να εκδιωχθεί από τα εδάφη στην ανατολική και νότια Ουκρανία που προσάρτησε, η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο θεωρούν ότι η τελική έκβαση αυτού του τυχαίου γεγονότος δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί πριν συμβεί- μπορεί ακόμη να είναι οποιοδήποτε από τα πολλά πιθανά αποτελέσματα, και δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα το πραγματικό αποτέλεσμα να καθοριστεί ακόμη και από την τύχη.

Προφανώς, ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η σημερινή κυριαρχία της Ρωσίας στα πεδία των μαχών είναι ένα τυχαίο φαινόμενο και τα πιθανά αποτελέσματα κυμαίνονται από την εκμηδένιση της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης έως μια μεγάλης κλίμακας διαταραχή της ζωής στη Ρωσία και μια πιθανή κατάρρευση της Ρωσίας - τουλάχιστον, την αποδυνάμωση του ρωσικού χεριού σε οποιεσδήποτε μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Με απλά λόγια, ο πόλεμος αφορά τώρα τη Ρωσία και όχι την Ουκρανία και οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι.

Έτσι, ο Μπάιντεν, χωρίς πολιτικούς περιορισμούς που να τον επηρεάζουν πλέον, κλιμακώνει τον πόλεμο για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο έδαφος πριν από τη λήξη της προεδρίας του τον Ιανουάριο, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος και να θέσουν τη Ρωσία προ τετελεσμένου γεγονότος.

Μια τέτοια στρατηγική χτισμένη στην κινούμενη άμμο των πιθανοτήτων μοιάζει με ένα παιχνίδι ρωσικής ρουλέτας - μια πράξη θρασύτητας. Πράγματι, οι επιλογές του Μπάιντεν για την υποστήριξη της Ουκρανίας συρρικνώνονται με κάθε κλιμάκωση, Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, «Με μόνο τέσσερις μήνες να απομένουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν και λίγες ελπίδες ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία, ο Λευκός Οίκος συζητά πώς θα βοηθήσει καλύτερα το Κίεβο δεδομένης της περιορισμένης εργαλειοθήκης του».

Εξίσου, το ενδιαφέρον της Ευρώπης για τον πόλεμο μειώνεται επίσης. Η ευρωπαϊκή πολιτική γίνεται απρόβλεπτη με την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία, την κρίση ηγεσίας στη γαλλική πολιτική, τη σχετική πτώση της οικονομίας της ΕΕ έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών λόγω της περιορισμένης καινοτομίας, των υψηλών τιμών της ενέργειας και των ελλείψεων σε δεξιότητες κ.λπ. και, φυσικά, τη γενικότερη οικονομική κρίση στην Ευρώπη χωρίς ορατό τέλος, όπως αναδείχθηκε έντονα στην πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι.

Ουσιαστικά, ο Μπάιντεν προδιαγράφει την πορεία του πολέμου μετά τον προσεχή Ιανουάριο, ώστε ακόμη και μετά την αποχώρησή του, η πολιτική του προσέγγιση που αποσκοπεί στην πρόκληση στρατηγικής ήττας στη Ρωσία να παραμείνει σε τροχιά. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για έναν «ουσιαστικό» γύρο περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο. Επιβεβαίωσε μια συνάντηση αυτόν τον μήνα μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού ομολόγου του Ζελένσκι.

Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι ο Μπάιντεν εργάζεται για να θέσει την Ουκρανία στην «καλύτερη δυνατή θέση για να επικρατήσει» κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του. Η ουσία είναι ότι η πολεμική στρατηγική του Μπάιντεν αμβλύνεται ως «διαχείριση της κλιμάκωσης», ενώ το ΝΑΤΟ μεταβαίνει ως άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail