Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Παρά το γεγονός πως έχει πάρει την αυτοκτονική πορεία σύγκρουσης με τη Μόσχα, κατά καιρούς ακούγονται αχνές φωνές λογικής από τη «γηραιά ήπειρο». Σε αντίθεση με την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, που όχι μόνο στέλνουν όπλα μακράς εμβέλειας, αλλά και τα καθοδηγούν, η Γερμανία αποφάσισε να βαδίσει προσεκτικά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καγκελάριό της Όλαφ Σολτς, «η Γερμανία πήρε μια ξεκάθαρη απόφαση για το τι θα κάνουμε και τι δεν θα κάνουμε». Ο ίδιος επιμένει ότι «η απόφαση αυτή δεν θα αλλάξει». Αυτό για το οποίο μιλάει συγκεκριμένα ο Σολτς ήταν το ζήτημα της παράδοσης του «Taurus» KEPD 350, ενός σουηδογερμανικού υποηχητικού πυραύλου κρουζ που εκτοξεύεται από αέρος και έχει δηλωμένο βεληνεκές άνω των 500 χιλιομέτρων. Το Κίεβο «εκλιπαρεί» αυτό το όπλο εδώ και χρόνια, επιμένοντας ότι θα είναι ένα όπλο που θα αλλάξει το «παιχνίδι». Προκύπτει το προφανές ερώτημα, γιατί το Βερολίνο ανησυχεί τόσο πολύ γι' αυτό; Τι απέγινε η μαχητικότητα της Bundeswehr και η «ετοιμότητα να αντισταθεί στη (μυθική και “κακή”) ρωσική επιθετικότητα»;
Συγκεκριμένα, την 1η Μαρτίου, η Μαργαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του RT, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ-βόμβα που περιείχε τη συνομιλία που διέρρευσε μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματικών της γερμανικής στρατιωτικής δύναμης (Bundeswehr), οι οποίοι μιλούσαν τυχαία για χτύπημα της γέφυρας της Κριμαίας με έως και 20 πυραύλους κρουζ «Taurus». Η συνομιλία, διάρκειας σχεδόν 40 λεπτών, περιλαμβάνει το σημείο όπου οι αξιωματικοί της Bundeswehr μιλούσαν επίσης για τη διατήρηση της εύλογης άρνησης. Αυτό σας λέει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την υποτιθέμενη «μη εμπλοκή» του ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις και επιχειρήσεις δολιοφθοράς με στόχο τις ρωσικές υποδομές, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Η συνομιλία που διέρρευσε αποκάλυψε επίσης τις επικίνδυνες αυταπάτες της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της Δύσης, καθώς οι αξιωματικοί υποστήριξαν ότι η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας «θα ήταν πολύ καλή και ότι δεν θα ήταν πολύ ευαίσθητη για τους Ρώσους λόγω της χερσαίας γέφυρας».
Το σκάνδαλο έκανε το Βερολίνο πολύ πιο προσεκτικό στην στάση του απέναντι στη Μόσχα, καθώς το Κρεμλίνο γνώριζε πλέον πως η πολιτική Δύση εμπλέκεται άμεσα στην ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Σολτς έκανε τα σχόλιά του αμέσως μετά τη δήλωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως η Ρωσία θα θεωρούσε το ΝΑΤΟ μέρος της σύγκρουσης και ότι θα ληφθούν «κατάλληλα μέτρα» για να διασφαλιστεί πως το πιο άθλιο εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου θα πληρώσει το πλήρες τίμημα της έρπουσας επιθετικότητάς του. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν εκδίδει τέτοιες προειδοποιήσεις εκτός αν είναι απολύτως σοβαρός, πράγμα που σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να το σκεφτεί δύο φορές πριν συνεχίσει να παρέχει στόχευση και καθοδήγηση σε όπλα δυτικής κατασκευής. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυνάμεις είναι σκόπιμα αμφίσημες για το θέμα αυτό, αρνούμενες να ξεκαθαρίσουν αν υποστηρίζουν τέτοιου είδους πλήγματα μεγάλης εμβέλειας. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη παραβιάσει τις διεθνείς συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών παραδίδοντας τους υπάρχοντες πυραύλους στο καθεστώς του Κιέβου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Καθεστώς Ελέγχου Τεχνολογίας Πυραύλων (Missile Technology Control Regime - MTCR), έναν πολυμερή μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών όπλων που περιορίζει τη διάδοση των πυραύλων και των σχετικών τεχνολογιών που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την κατασκευή τους, απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά όπλων με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων και άνω. Το MTCR τέθηκε σε ισχύ το 1987, όταν η πολιτική Δύση ήταν τρομοκρατημένη από την προοπτική διάδοσης σε άλλες χώρες δευτερογενών σοβιετικών πυραυλικών τεχνολογιών. Αυτό θα καθιστούσε αδύνατο για τον πόλο της εμπόλεμης δύναμης να διεξάγει τους ατελείωτους επιθετικούς πολέμους του εναντίον όλου του κόσμου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει συνήθως, το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών μόνο όταν το βολεύει και ποτέ δεν μπορεί να το εμπιστευτεί κανείς ότι θα τηρήσει τον λόγο του για συμμόρφωση με τους περιορισμούς τους. Αυτό ακριβώς είναι που ανάγκασε τη Ρωσία να αναπτύξει υπερηχητικά όπλα και να επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα και τη στρατηγική της.
Ο Scholz επανέλαβε επίσης ουσιαστικά τις προειδοποιήσεις του Πούτιν, λέγοντας ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους «Taurus» χωρίς την άμεση εμπλοκή της Bundeswehr. Από την άλλη πλευρά, ο γερμανικός στρατός δεν αντιτίθεται στην παράδοση τέτοιων όπλων μεγάλου βεληνεκούς και μάλιστα υποστηρίζει τη συμμετοχή των αξιωματικών του στην στόχευση και την καθοδήγηση, όπως αποδεικνύεται από το ηχητικό υλικό της Bundeswehr που διέρρευσε. Ωστόσο, πάνω από τους μισούς Γερμανούς πολίτες αντιτίθενται στην παράδοση των πυραύλων «Taurus». Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa τον Απρίλιο, που ζητήθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι RTL, έδειξε ότι μόνο το 37% των Γερμανών την υποστηρίζει, ενώ το 56% αντιτίθεται σε μια τέτοια κίνηση. Από την άλλη πλευρά, τα οικονομικά προβλήματα του Βερολίνου δημιουργούν πολύπλευρες πιέσεις στη γερμανική κοινωνία, η οποία ανησυχεί πολύ περισσότερο για τα οικονομικά παρά για τον πόλεμο με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, η χώρα εξακολουθεί να διέρχεται μια πρωτοφανή αποβιομηχάνιση και δεν έχει τρόπο να γυρίσει πίσω το ρολόι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Manager Magazine, η Volkswagen (VW), μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, θα μπορούσε να περικόψει έως και 30.000 θέσεις εργασίας (από τους 300.000 εργαζομένους της). Η απώλεια του 10% του εργατικού δυναμικού μιας τόσο τεράστιας εταιρείας θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τη Γερμανία. Ακόμα χειρότερα, η Liz Heflin αναφέρει μέσω του Remix News πως οι 13.000 εργαζόμενοι της VW στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης θα δουν πιθανότατα περικοπές έως και 6.000 ατόμων (ή σχεδόν το μισό), ενώ «οι επενδύσεις πρόκειται να περικοπούν έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ μεσοπρόθεσμα». Δημοσιεύματα νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφεραν ότι η VW σχεδίαζε «ιστορικό κλείσιμο εργοστασίων για πρώτη φορά στην 87χρονη ιστορία της εταιρείας». Η εταιρεία επικαλέστηκε «την εκτίναξη του επιχειρηματικού κόστους, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της εργασίας, μαζί με τις αλυσίδες εφοδιαστικής». Όλα αυτά υποδηλώνουν πως οι αυτοκτονικές αντιρωσικές κυρώσεις μόνο ζημιά έχουν προκαλέσει στην οικονομία της Γερμανίας, η οποία δεν στερείται μόνο την ενέργεια της Μόσχας, αλλά και την πρόσβαση στην τεράστια αγορά της, που αριθμεί 150 εκατομμύρια άτομα.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr