Η Ρωσία προσφέρει στη Μέση Ανατολή κάτι που η Δύση δεν μπορεί να δώσει

Sputnik / Russian Foreign Ministry
Παρά τους ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου οικοδομούν πολύπλευρες σχέσεις με εταίρους όπως η Ρωσία και η Κίνα

Η πραγματιστική οικονομική εταιρική σχέση και η κοινή επιθυμία για πολιτική αυτονομία διαμορφώνουν ένα ισχυρό θεμέλιο για τη συνεργασία μεταξύ της Μόσχας και μιας ομάδας ισχυρών δυνάμεων της Μέσης Ανατολής.

Του Murad Sadygzade, Προέδρου του Κέντρου Μελετών Μέσης Ανατολής, Επισκέπτη Λέκτορα του Πανεπιστημίου HSE (Μόσχα) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία ενισχύει ενεργά τις σχέσεις της με εταίρους πέραν της Δύσης, με ιδιαίτερη έμφαση στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Παρά τους ιστορικούς δεσμούς τους με τις ΗΠΑ, τα έθνη αυτά απέφυγαν να συμμετάσχουν σε αντιρωσικές ενέργειες, αναδεικνύοντας την πραγματιστική τους προσέγγιση στη διεθνή πολιτική. Εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων, τα κράτη του Περσικού Κόλπου βλέπουν τη Ρωσία ως στρατηγικό εταίρο ικανό να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτή η πολυμερής προσέγγιση τους επιτρέπει να εξισορροπούν τα συμφέροντά τους, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία τους από την εξωτερική επιρροή.

Ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση αυτών των δεσμών ήταν η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, στις 8 Σεπτεμβρίου. Δεδομένων των σημερινών διεθνών εντάσεων, οι συναντήσεις αυτές διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην επέκταση των αλληλεπιδράσεων, προς όφελος και των δύο πλευρών.

Ο πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης του Λαβρόφ ήταν να συμμετάσχει σε κοινή υπουργική σύνοδο κορυφής στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ). Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της 161ης συνόδου του ΣΣΚ, στην οποία συμμετείχαν το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τα ΗΑΕ, το Ομάν και η Σαουδική Αραβία. Εκτός από την κύρια ατζέντα, πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Ινδίας. Πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συναντήθηκε με τον Λαβρόφ για να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, να περιγράψουν τη μελλοντική συνεργασία και να επανεξετάσουν την εφαρμογή των συμφωνιών που έγιναν κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο στη Μόσχα.

Κεντρικό θέμα της συνόδου κορυφής ήταν η συνεχιζόμενη κρίση στη Γάζα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Mohammed Al Thani, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, σημείωσε πως οι προσπάθειες του Κατάρ και των εταίρων του δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα κράτη του Κόλπου εξέφρασαν την ελπίδα για διεθνή υποστήριξη προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει δυνατότητα για διευρυμένη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών του Κόλπου. Τόσο το Κατάρ όσο και η Σαουδική Αραβία υπογράμμισαν την ελπίδα τους για ενεργό ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα και στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία συνεργάζεται με διάφορα μέρη για να συμβάλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης.

Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Λαβρόφ αφορούσαν επίσης την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι χώρες του Κόλπου εξέφρασαν την έντονη επιθυμία να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης και τον μετριασμό των ανθρωπιστικών επιπτώσεων. Τόνισαν τη σημασία της εξεύρεσης συμβιβασμού που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Σε απάντηση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε την απροθυμία της Δύσης να συμμετάσχει σε δίκαιες συζητήσεις. Επέκρινε τον τελεσίδικο χαρακτήρα της «ειρηνευτικής φόρμουλας» του Ουκρανού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία απαιτεί την αποκατάσταση της «εδαφικής ακεραιότητας» της Ουκρανίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Ο Λαβρόφ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν συμφωνηθεί μια ρεαλιστική ατζέντα, αντί να επικεντρωθεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

Τι κάνει το ΣΣΚ αξιοσημείωτο;

Το ΣΣΚ συγκεντρώνει έξι έθνη: Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, ΗΑΕ, Ομάν και Σαουδική Αραβία. Οι χώρες αυτές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική, λειτουργώντας ως βασικοί εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα αποτελούν κόμβους για τεχνολογικά έργα και έργα υποδομής παγκόσμιας κλάσης. Ιδρύθηκε το 1981 και πρωταρχικός στόχος του ΣΣΚ ήταν η ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Αρχικά, ο ΣΣΚ δημιουργήθηκε ως αντίμετρο στην αστάθεια που προκλήθηκε από τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ και την ιρανική επανάσταση και για να διασφαλίσει τη συλλογική ασφάλεια έναντι περιφερειακών απειλών. Στόχος του συμβουλίου ήταν η ενοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και η αντίσταση στις εξωτερικές πιέσεις.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του ΣΣΚ είναι το μοναδικό οικονομικό μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Συλλογικά, τα κράτη μέλη ελέγχουν περίπου το 40% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και πάνω από το 20% των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Αυτή η τεράστια βάση πόρων δίνει στις χώρες του Κόλπου σημαντική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία. Η συμβολή των μελών του ΣΣΚ στην παγκόσμια οικονομία ανέρχεται περίπου στο 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους προέρχεται από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, καθιστώντας τα κράτη αυτά κρίσιμους παράγοντες στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Η οικονομική ολοκλήρωση των χωρών του ΣΣΚ έχει προχωρήσει σταθερά από την ίδρυση του Συμβουλίου. Το 2003 θεσπίστηκε τελωνειακή ένωση, απλοποιώντας το εμπόριο εντός της περιοχής, και το 2010 έγιναν βήματα προς τη δημιουργία νομισματικής ένωσης. Αν και η υιοθέτηση ενός ενιαίου νομίσματος παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, το ΣΣΚ έχει καταστεί το μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ στη Μέση Ανατολή. Μέχρι το 2023, το συλλογικό ΑΕΠ των χωρών μελών έφτασε περίπου τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, εδραιώνοντας τη θέση τους στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Η πολιτική επιρροή του ΣΣΚ αυξάνεται επίσης στη διεθνή σκηνή. Τα κράτη του Κόλπου διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμεσολάβηση για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και συμμετέχουν ενεργά στην επίλυση συγκρούσεων όπως η συριακή κρίση και η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Το Συμβούλιο διατηρεί ουδέτερη στάση στις περισσότερες παγκόσμιες συγκρούσεις, επιτρέποντάς του να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής μεταξύ των διαφόρων μερών. Για παράδειγμα, η συμμετοχή του Κατάρ στις διπλωματικές συνομιλίες σχετικά με το Αφγανιστάν και το Ιράν υπογραμμίζει τη σημασία των χωρών του ΣΣΚ στη διεθνή διπλωματία.

Τα κράτη του ΣΣΚ ενισχύουν ολοένα και περισσότερο τους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς τους με παγκόσμιες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΣΣΚ έχει καταστεί βασική πλατφόρμα για πολυμερή διάλογο και οικονομική συνεργασία, καθώς και θεμέλιο για συμμαχίες με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Στη μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων, οι χώρες του Κόλπου διευρύνουν τους ορίζοντές τους, αναπτύσσουν πολυμερείς σχέσεις και εμπλέκονται ενεργά με νέους εταίρους εκτός του δυτικού μπλοκ.

Στην παγκόσμια σκηνή, το ΣΣΚ αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως ενιαία οικονομική και πολιτική δύναμη. Οι προσπάθειές του να διαφοροποιήσει τις οικονομίες, να μειώσει την εξάρτηση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και να προσελκύσει επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία, η χρηματοδότηση και ο τουρισμός ενισχύουν τη θέση της περιοχής. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν το ΣΣΚ βασικό παράγοντα στη διαμόρφωση της μελλοντικής παγκόσμιας οικονομίας.

Στρατηγικός διάλογος με τη Ρωσία

Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θεωρούν τη Ρωσία ως βασικό και αξιόπιστο εταίρο με τον οποίο μπορεί να αναπτυχθεί αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Ο στρατηγικός διάλογος Ρωσίας-ΣΣΚ παρέχει μια πλατφόρμα για τη συζήτηση ενός ευρέος φάσματος θεμάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια και η οικονομία, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη Μόσχα όσο και για τα κράτη του Κόλπου. Η συνεργασία αυτή ανοίγει ευκαιρίες για την εμβάθυνση των δεσμών σε διάφορα επίπεδα, θέτοντας τα θεμέλια για μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις.

Για τη Ρωσία, οι σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής της πολιτικής. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην οικονομία, την τεχνολογία και το εμπόριο, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας και για τις δύο πλευρές. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΣΚ Jasem Al-Budaiwi, ο Lavrov τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης αυτών των δεσμών, σημειώνοντας ότι η συνεργασία θα πρέπει να ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα - από διμερείς πρωτοβουλίες έως πολυμερή έργα.

Η μορφή διαλόγου Ρωσίας-ΣΣΚ όχι μόνο διευκολύνει τις συζητήσεις για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, αλλά βοηθά επίσης στον εντοπισμό πρακτικών λύσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε τις σημαντικές δυνατότητες αυτής της μορφής, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων σε κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια και οι προηγμένες τεχνολογίες. Οι τομείς αυτοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τη μακροπρόθεσμη οικονομική εταιρική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του Κόλπου.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΣΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου θα αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα και θα συμβάλουν στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των μελών του Συμβουλίου. Τόνισε πως τα κράτη του Κόλπου αποδίδουν μεγάλη σημασία στην ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα, θεωρώντας τη Ρωσία όχι μόνο ως οικονομικό εταίρο, αλλά και ως βασικό παράγοντα για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ζητημάτων ασφάλειας. Αυτό αναδεικνύει την ετοιμότητα του Κόλπου για πολιτικό διάλογο με τη Ρωσία.

Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΣΣΚ αναπτύσσονται ενεργά σε τομείς όπως το εμπόριο, η πολιτική και ο τουρισμός. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην επέκταση των εμπορικών δεσμών με τα ΗΑΕ, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και το Ομάν. Η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει την παρουσία της στην περιφερειακή αγορά, ιδίως μέσω της αύξησης των εξαγωγών, η οποία συμβάλλει στην εδραίωση του οικονομικού της αποτυπώματος στον Κόλπο.

Η εταιρική σχέση με τα ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα καρποφόρα, καθώς παραμένουν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας στην περιοχή. Το 2022, ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι βασικές εξαγωγές περιλαμβάνουν πολύτιμους λίθους, χρυσό και ηλεκτρονικά προϊόντα. Επιπλέον, ο αριθμός των ρωσικών εταιρειών που είναι εγγεγραμμένες στα ΗΑΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη επιχειρήσεων στην περιοχή.

Αν και το Κατάρ έχει μικρότερο όγκο εμπορίου σε σύγκριση με τα ΗΑΕ, παραμένει ζωτικός εταίρος για τη Ρωσία, ιδίως σε θέματα επενδύσεων. Οι διμερείς σχέσεις επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενεργειακών και οικονομικών αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς και δημιουργούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Το Κατάρ θεωρείται κρίσιμος σύμμαχος για την προώθηση κοινών έργων στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει επίσης σημαντικός πολιτικός και οικονομικός εταίρος για τη Ρωσία. Παρά τη μείωση του εμπορικού κύκλου εργασιών σε 1,6 δισ. δολάρια το 2023 (από 2,3 δισ. δολάρια το 2022), και τα δύο έθνη αναγνωρίζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως στον τομέα της γεωργίας. Η Ρωσία εξάγει ενεργά προϊόντα όπως σιτηρά, κρέας και πουλερικά στη Σαουδική Αραβία, συμβάλλοντας στην επισιτιστική ασφάλεια του βασιλείου και επεκτείνοντας την οικονομική συνεργασία τα επόμενα χρόνια.

Προς μια νέα παγκόσμια τάξη

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία έχουν ενταχθεί επίσημα στους BRICS, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της θέσης τους στην παγκόσμια σκηνή. Η ένταξή τους σε αυτή την πολυπολική ομάδα αντανακλά την επιθυμία των χωρών του Κόλπου για πιο ενεργή συμμετοχή στις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές διαδικασίες, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας με βασικούς εταίρους όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Η συμμετοχή στους BRICS ανοίγει νέες ευκαιρίες για τις χώρες αυτές να διευρύνουν τους οικονομικούς και επενδυτικούς δεσμούς τους, ενισχύοντας τον ρόλο τους στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων.

Τα κράτη του ΣΣΚ διαδραμάτιζαν επί μακρόν κεντρικό ρόλο στη διεθνή πολιτική και την παγκόσμια οικονομία, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια εντονότερη ώθηση προς την κατεύθυνση της ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Παρά τους ιστορικούς δεσμούς με τη Δύση, οι χώρες του Κόλπου αναζητούν όλο και περισσότερο εναλλακτικούς δρόμους και οικοδομούν πολύπλευρες σχέσεις με εταίρους όπως η Ρωσία και η Κίνα. Ο Λαβρόφ υπογράμμισε πως το ΣΣΚ καθίσταται σημαντικό κέντρο ισχύος στον αναδυόμενο πολυπολικό κόσμο, με στόχο τη δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή της επιρροής στη διεθνή σκηνή.

Η απομάκρυνση των κρατών του Κόλπου από τη μονοπολική παγκόσμια τάξη οφείλεται στις αρνητικές συνέπειες που έχουν δει από τη δυτική ηγεμονία, ιδίως στο πλαίσιο των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή. Η εξωτερική παρέμβαση, η οποία συνέβαλε στην περιφερειακή αστάθεια, ώθησε τα κράτη του ΣΣΚ να επανεκτιμήσουν τις στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής τους και να διερευνήσουν νέες συμμαχίες, όπως οι BRICS, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και ο ΟΠΕΚ+. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν πλατφόρμες για πιο δίκαιη εμπλοκή στην παγκόσμια σκηνή, όπου λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα όλων των μερών.

Οι κοινές προσπάθειες μεταξύ της Ρωσίας και του ΣΣΚ στο πλαίσιο παγκόσμιων οργανισμών όπως οι BRICS, ο ΟΠΕΚ+ και ο SCO καταδεικνύουν τη δέσμευση και των δύο πλευρών για την οικοδόμηση ενός πιο διαφανούς και δίκαιου παγκόσμιου συστήματος. Οι ομάδες αυτές προωθούν τα κοινά συμφέροντα σε τομείς όπως η ενέργεια, η οικονομία και η ασφάλεια, ενισχύοντας τη συνεργασία και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμων λύσεων για τις παγκόσμιες προκλήσεις. Οι πρωτοβουλίες αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου, όπου κάθε χώρα έχει την ευκαιρία να επηρεάσει τις βασικές αποφάσεις.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του ΣΣΚ αποκτά επίσης σημαντική δυναμική. Οι ισχυροί δεσμοί στον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και των επενδύσεων αποτελούν τη βάση για μακροχρόνιες εταιρικές σχέσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε περιόδους παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας. Τα κοινά έργα υποδομής και ενέργειας, μαζί με την επέκταση των εξαγωγών και τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών, ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις και βοηθούν και τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τη σταθερότητα σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη.

Η πολιτική δέσμευση μεταξύ της Ρωσίας και των κρατών του Κόλπου επιταχύνεται επίσης. Και οι δύο πλευρές δίνουν μεγάλη προτεραιότητα στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Η Ρωσία και το ΣΣΚ μοιράζονται το όραμα της πολύπλευρης διπλωματίας, το οποίο τους επιτρέπει να μειώσουν την εξάρτηση από τους δυτικούς εταίρους και να αναπτύξουν ανεξάρτητες στρατηγικές για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων. Η προσέγγιση αυτή δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την περαιτέρω εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου. 

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ειδικότερα, καθίστανται ζωτικής σημασίας πλατφόρμες για διπλωματικές πρωτοβουλίες και διεθνείς διαπραγματεύσεις. Η συμμετοχή τους στους BRICS και σε άλλους οργανισμούς αναδεικνύει την ετοιμότητά τους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό. Αναμένεται ότι και άλλα έθνη του ΣΣΚ, όπως το Κατάρ και το Ομάν, θα μπορέσουν επίσης να συμμετάσχουν σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ενισχύοντας περαιτέρω την περιφερειακή επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

Συμπερασματικά, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΣΣΚ παρουσιάζουν σταθερή τάση ενίσχυσης. Τα κοινά συμφέροντα στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της πολιτικής προωθούν την ανάπτυξη μιας πιο ισορροπημένης και δίκαιης παγκόσμιας τάξης. Η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS, του ΟΠΕΚ+ και της SCO ενισχύει ένα πολυπολικό μοντέλο παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπου κάθε έθνος έχει φωνή και τη δυνατότητα να επηρεάζει τις παγκόσμιες διαδικασίες.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail