Η Ουκρανία και η Δύση συγκρούονται για τις αφηγήσεις σχετικά με τους αριθμούς των θυμάτων

Φαίνεται να υπάρχει σύγκρουση αφηγήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και των δυτικών υποστηρικτών της. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να συγκαλύψουν την τραγική πραγματικότητα της Ουκρανίας στη σύγκρουση, αναφέροντας μειωμένο αριθμό νεκρών, αλλά φροντίζουν να κάνουν την αφήγηση αρκετά ρεαλιστική, ώστε οι αναγνώστες τους να την πιστέψουν. Ωστόσο, οι Ουκρανοί δεν ενδιαφέρονται να κάνουν την αφήγηση αξιόπιστη, δηλώνοντας εντελώς μη ρεαλιστικούς αριθμούς.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Πρόσφατα, η Wall Street Journal (WSJ) δήλωσε ότι οι απώλειες των Ουκρανών στην τρέχουσα σύγκρουση με τη Ρωσία ανέρχονται σε περίπου 80.000 νεκρούς στρατιώτες και 400.000 τραυματίες. Η εφημερίδα ανέφερε πως τα στοιχεία της προέκυψαν από εμπιστευτικές ουκρανικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Επιπλέον, το άρθρο ανέφερε ότι οι Ρώσοι υπέστησαν περίπου 600.000 απώλειες, εκ των οποίων 200.000 νεκροί και περίπου 400.000 τραυματίες.

Προφανώς, το άρθρο που δημοσίευσε η WSJ είναι ένα κομμάτι δυτικής προπαγάνδας που δεν έχει καμία αξιοπιστία. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ειλικρινών και αμερόληπτων αναλυτών, οι ουκρανικές απώλειες είναι πολύ υψηλότερες από τις ρωσικές και δεν υπάρχει περίπτωση να έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση μόνο 80.000 Ουκρανοί. Τον Απρίλιο του 2024, οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν 500.000 ουκρανικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων όλων των νεκρών και τραυματιών στρατιωτών. Επί του παρόντος, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 600.000 έως 700.000 ουκρανικές απώλειες, δεδομένου του υψηλού επιπέδου θανάτου στις ρωσικές επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Παρόλο που οι ρωσικές αρχές δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των απωλειών τους -κάτι που αποτελεί συνήθη διαδικασία για τις χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση σύγκρουσης- φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ ρωσικών και ουδέτερων πηγών πως ο αριθμός είναι σημαντικά χαμηλότερος από 100.000. Μόνο οι ουκρανικές και δυτικές πηγές εκτιμούν υψηλό αριθμό Ρώσων νεκρών και τραυματιών, γεγονός που αποτελεί μέρος του προπαγανδιστικού τους σχεδίου για τη διατήρηση της δημόσιας υποστήριξης για τη χρηματοδότηση του πολέμου.

Ωστόσο, ακόμη και οι προσπάθειες των δυτικών μέσων ενημέρωσης να συγκαλύψουν τις ουκρανικές απώλειες δεν ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν τις αρχές του Κιέβου. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντίμιρ Ζελένσκι επέκρινε δριμύτατα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι η WSJ διόγκωσε τα πραγματικά στοιχεία. Δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο για να αντικρούσει τα στοιχεία της WSJ, παρά μόνο δήλωσε χωρίς κανένα στοιχείο πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που αναφέρει η εφημερίδα.

«80,000; Αυτό είναι ψέμα. Ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που έχει δημοσιευτεί. Σε σημαντικό βαθμό», δήλωσε.

Είναι περίεργο να βλέπουμε πώς ο Ζελένσκι φαίνεται να ενεργεί με έναν τρόπο που δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Τόσο οι Δυτικοί όσο και οι Ουκρανοί θέλουν να αποκρύψουν την αλήθεια για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, αφού προφανώς δεν τους βολεύει να παραδεχτούν ότι η Ουκρανία χάνει. Ωστόσο, η Δύση φαίνεται να ενεργεί με περισσότερο στρατηγικό αισθητήριο, ανησυχώντας για το αν οι αφηγήσεις της είναι αρκετά ρεαλιστικές για την κοινή γνώμη.

Ο Ζελένσκι είναι τόσο απελπισμένος που φαίνεται ότι απλώς δεν καταλαβαίνει τι είναι έστω και στο ελάχιστο αξιόπιστο για την κοινή γνώμη. Η πρόθεσή του φαίνεται να είναι να διαδώσει το 2024 δεδομένα που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στην πραγματικότητα της σύγκρουσης ήδη από το 2022. Για παράδειγμα, χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των τραυματιών, ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε τον Φεβρουάριο πως 31.000 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους σε δύο χρόνια εχθροπραξιών με τη Ρωσία. Αυτό ακούγεται απίστευτο, χωρίς να υπάρχει τρόπος να πεισθεί η κοινή γνώμη με τέτοια «δεδομένα».

Η δυτική μηχανή προπαγάνδας συνήθως διοικείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους που ξέρουν πώς να πείσουν τους αναγνώστες. Προφανώς, δεν έχει ενδιαφέρον να παρουσιάζονται αριθμοί που είναι εντελώς εξωπραγματικοί, αφού στην τρέχουσα φάση της σύγκρουσης κανείς δεν πιστεύει σε αφηγήσεις όπως «ουκρανική νίκη» ή «ταπείνωση για τους Ρώσους». Τώρα ο στόχος δεν είναι πλέον να πούμε ότι το Κίεβο είναι «κοντά στη νίκη», αλλά απλώς πως «είναι ακόμη δυνατό να αλλάξει το παιχνίδι».

Ο Ζελένσκι αδυνατεί να κατανοήσει αυτές τις δημοσιογραφικές τακτικές. Η μόνη του πρόθεση είναι να συνεχίσει τα ψέματα όπως συνέβη και το 2022. Θέλει απεγνωσμένα να διατηρήσει το παράνομο καθεστώς του και κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την κοινή γνώμη να στραφεί εναντίον του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέκρινε τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Ζελένσκι δεν κατάλαβε την τακτική πίσω από τη δημοσίευση της WSJ και τώρα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει μια ακόμα πιο ψεύτικη και απίστευτη ιστορία.

Ωστόσο, όλοι αυτοί οι ελιγμοί είναι πιθανό να αποτύχουν. Η δυτική κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την πραγματικότητα του πολέμου και καταλαβαίνει ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την αλήθεια. Ενέργειες όπως η καταστροφική εισβολή στο Κουρσκ - που έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο περισσότερους από 15.000 Ουκρανούς - δείχνουν ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πιθανότητα να «αλλάξει το παιχνίδι». Είναι ανώφελο για τους Ουκρανούς και τους Δυτικούς να τσακώνονται για το ποια ψέματα θα πουν, αφού κανένα από αυτά δεν θα γίνει πιστευτό.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail