Η Γερμανία γίνεται Ελλάδα... Η ανεργία της βιομηχανικής κρίσης αντιμετωπίζεται με ατελείωτες προσλήψεις στο Δημόσιο!

pixabay / Ganossi
Freepen.gr - Η γερμανική κυβέρνηση αδυνατεί όλο και περισσότερο να καλύψει την αυξανόμενη βιομηχανική κρίση της με αυξημένες προσλήψεις κρατικών υπαλλήλων. Αντ' αυτού, οι συνέπειες της γερμανικής οικονομικής πολιτικής έρχονται στο προσκήνιο για την κυβερνητική κυβέρνηση, με τον αριθμό των εταιρειών που είτε μειώνουν είτε προχωρούν σε περικοπές εργαζομένων να αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

Ενώ η Γερμανία έχει αριθμό ρεκόρ εργαζομένων, που φτάνει τα 46 εκατομμύρια, το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται σταθερά από το 2022. Όλες οι νέες προσλήψεις διακρίνονται από το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι θέσεις εργασίας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί σε τομείς που σχετίζονται με το κράτος. Πολλοί από τους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται είναι επίσης ξένοι εργαζόμενοι.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Welt: «Ο αριθμός των αγγελιών για θέσεις εργασίας πέφτει κατακόρυφα, η εργασία μικρής διάρκειας επιστρέφει: Η αγορά εργασίας της Γερμανίας πλήττεται από μια κρίση που για πολύ καιρό είχε αγνοηθεί εντελώς. Σε διάφορους τομείς, αυτό οδηγεί στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας - και μάλιστα μόνιμα. Η πολιτική βοήθεια φαίνεται να έρχεται πολύ αργά».

Στην παραγωγική οικονομία, η οποία περιλαμβάνει τη μεταποίηση και τις κατασκευές, αλλά και στον τομέα του εμπορίου, οι απώλειες θέσεων εργασίας γίνονται όλο και πιο ανησυχητικές. Από το 2018, τα επίπεδα απασχόλησης έχουν μειωθεί, οι προκηρύξεις θέσεων εργασίας έχουν καταρρεύσει και πολλές εταιρείες δηλώνουν ότι δεν σχεδιάζουν να κάνουν προσλήψεις. Η ανεργία επίσης αυξάνεται, ενώ η βιομηχανική παραγωγή έχει παραμείνει στάσιμη.

Τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα δείχνουν τη γραμμή τάσης. Η εταιρεία ανταλλακτικών αυτοκινήτων ZF Friedrichshafen σχεδιάζει να περικόψει 14.000 θέσεις εργασίας, η BASF 2.500, η Bosch 1.200, η Miele 1.300 και η ThyssenKrupp πιθανόν αρκετές εκατοντάδες. Όλα αυτά ωχριούν σε σύγκριση με τις προγραμματισμένες περικοπές θέσεων εργασίας στη Volkswagen, οι οποίες θα μπορούσαν να φτάσουν τις 30.000. Πολλές μικρότερες κατασκευαστικές και μεταποιητικές εταιρείες έχουν ήδη απολύσει εργαζομένους τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, προστέθηκαν 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, άλλοι 50.000 στον τομέα της νοσηλευτικής και προστέθηκαν 48.000 θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα σε σχέση με πέρυσι. Εν τω μεταξύ, στη βιομηχανία μετάλλων και ηλεκτρολογικού υλικού εργάζονται 22.000 λιγότεροι άνθρωποι, 62.000 λιγότεροι στη μεταποίηση και 27.000 λιγότεροι στον κατασκευαστικό κλάδο. 

Πολλοί από αυτούς τους κλάδους θεωρούνται ως ο πυρήνας του πλούτου και της οικονομικής δύναμης της Γερμανίας - και τείνουν επίσης να πληρώνουν υψηλότερες αμοιβές από άλλες θέσεις εργασίας. Είναι πλέον πιθανό ότι λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, των κανονισμών και των υψηλών φόρων, η Γερμανία χάνει την ιδιότητά της ως παγκόσμια βιομηχανική υπερδύναμη.

Ο Holger Schäfer, οικονομολόγος από το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW), δήλωσε πως «μπορεί να υπήρχε η ελπίδα ότι οι εταιρείες θα διατηρούσαν τους εργαζόμενους ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης, προκειμένου να είναι προετοιμασμένες για μελλοντικές δημογραφικές ελλείψεις». Ωστόσο, η οικονομική ύφεση διήρκεσε πάρα πολύ για τις επιχειρήσεις και οι εταιρείες αναγκάζονται τώρα να μειώσουν το προσωπικό τους.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης (BA), Andrea Nahles, εστιάζει επίσης στην κρίση στη βιομηχανία, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου: «Φυσικά και ανησυχώ πολύ όταν περικόπτονται καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας».

«Πίσω από αυτό υπάρχουν σημάδια από επιχειρηματίες εναντίον της Γερμανίας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων. Αυτό είναι ένα σήμα κινδύνου για την αγορά εργασίας», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στο εξωτερικό.

* πληροφορίες rmx.news

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail