Patrick Poppel, εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών (Βελιγράδι)
Ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων και οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν τους πιθανούς συνασπισμούς καθιστούν τις εκλογές κεντρικό γεγονός στην αυστριακή πολιτική. Τα αποτελέσματα δε θα αναδιοργανώσουν μόνο το Κοινοβούλιο, αλλά θα διαμορφώσουν και τη μελλοντική κατεύθυνση της χώρας. Το ÖVP και οι Πράσινοι κυβερνούν σε συνασπισμό από τον Ιανουάριο του 2020. Η κυβέρνηση αυτή πέρασε ταραχώδη χρόνια υπό τους καγκελάριους Σεμπάστιαν Κουρτς, Αλεξάντερ Σάλλενμπεργκ και Καρλ Νέχαμερ.
Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ενδείξεις ότι ο συνασπισμός ενδέχεται να μην αποκτήσει πλέον πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές. Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) υπό τον Χέρμπερτ Κικλ προηγείται σε όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Το FPÖ πέτυχε τιμές μεταξύ 27 και 32% στην κυριακάτικη δημοσκόπηση και ως εκ τούτου θεωρείται το ισχυρότερο κόμμα. Όμως αυτός ο παράγοντας από μόνος του δεν είναι αρκετός.
Το σημερινό πολιτικό τοπίο στην Αυστρία δείχνει πως κανένα από τα μεγάλα κόμματα δε θα επιτύχει από μόνο του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Αυτό εγείρει το κρίσιμο ερώτημα για το ποιοι συνασπισμοί θα μπορούσαν να σχηματιστούν μετά τις εκλογές. Το FPÖ προηγείται σήμερα σαφώς στις δημοσκοπήσεις, αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης μαζί του αποδεικνύεται πολύ δύσκολος.
Ενώ πολλοί ψηφοφόροι προτιμούν ένα συνασπισμό υπό την ηγεσία του FPÖ, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από το ÖVP ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σχηματίσουν συνασπισμό με τον κορυφαίο υποψήφιο του FPÖ, Herbert Kickl. Το γεγονός πως υπάρχουν επίσης πολλά μικρά κόμματα που κατέρχονται στις εκλογές καθιστά αυτές τις εκλογές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.
Το NEOS και το Κόμμα της Μπύρας, τα οποία επίσης πέτυχαν αξιοσέβαστα αποτελέσματα στις δημοσκοπήσεις, πιθανόν να μην διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά θα μπορούσαν να είναι ενδιαφέροντα ως εταίροι συνασπισμού εάν η πλειοψηφία είναι μικρή. Ειδικά το Κόμμα της Μπύρας, το οποίο αποτελούσε περιθωριακό φαινόμενο στις τελευταίες εκλογές, θα μπορούσε τώρα να εισέλθει στο κοινοβούλιο με ποσοστό έως και 7%.
Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τοποθετούνται στοιχήματα για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Αυστρία μας δείχνει σαφώς πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον του κοινού για τις εκλογές αυτές. Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα αυτών των εκλογών είναι: Ποιος θα είναι ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας; Ο εν ενεργεία Karl Nehammer από το ÖVP προηγείται στις δημοσκοπήσεις όσον αφορά την προσωπική του δημοτικότητα.
Με ποσοστό 30 τοις εκατό, προηγείται κατά πολύ του Herbert Kickl από το FPÖ, ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 25 τοις εκατό. Ο Herbert Kickl, από την άλλη πλευρά, έχει το πλεονέκτημα ότι το κόμμα του προηγείται στις δημοσκοπήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να του δώσει μια ισχυρή θέση στην κούρσα για την καγκελαρία.
Πολλοί υποψιάζονται πως οι τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι έρευνες και οι προβλέψεις παίζουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Προσφέρουν πληροφορίες για την πολιτική διάθεση στη χώρα και μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις στρατηγικές των κομμάτων.
Το πολιτικό κλίμα στην Αυστρία έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα παραδοσιακά κόμματα μάχονται για τις θέσεις τους, ενώ οι δεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος. Η αλλαγή αυτή αντανακλάται στις δημοσκοπήσεις και δείχνει ότι οι ψηφοφόροι είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με τα καθιερωμένα κόμματα.
Το FPÖ επωφελείται από αυτή την εξέλιξη, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως εναλλακτική λύση στα προηγούμενα κυβερνητικά κόμματα. Πιθανά σκάνδαλα λίγο πριν από τις εκλογές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ψηφοφόρων.
Η Αυστρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτικού τοπίου στην Ευρώπη. Εδώ μπορούμε να δούμε λεπτομερώς πώς τα παλαιά κόμματα παλεύουν για την επιβίωσή τους, ενώ τόσο δεξιές δυνάμεις όπως το FPÖ, όσο και πολύ συγκεκριμένοι εκπρόσωποι του NEOS, αναδεικνύονται σε ένα εξαιρετικά οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα.
Ο ρόλος των μικρών κομμάτων, όπως το Κόμμα της Μπύρας, δεν πρέπει να υποτιμάται, διότι συχνά διχάζουν τα πολιτικά περιβάλλοντα. Οι εκλογές στην Αυστρία μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι παλιές αστικές και συντηρητικές δυνάμεις και οι σοσιαλδημοκράτες δυσκολεύονται πολύ να προσεγγίσουν νέους ψηφοφόρους.
Τα κόμματα αυτά συχνά προσπαθούν να προσεγγίσουν τους μετανάστες ως ψηφοφόρους. Ωστόσο, αυτά τα παλιά κόμματα έχουν επίσης πλεονεκτικές θέσεις και εξακολουθούν να έχουν μεγάλη επιρροή σε άλλες δομές, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο και τα συνδικάτα.
Ακόμη και αν οι πολιτικές συνθήκες στα επιμέρους κράτη της ΕΕ είναι διαφορετικές, η πολιτική κατάσταση στην Αυστρία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα καλό παράδειγμα μιας τάσης. Ειδικά η άνοδος του FPÖ συνεχίζει να δίνει νέο θάρρος στις πατριωτικές δυνάμεις στη Γερμανία και τη Γαλλία. Τα πατριωτικά κόμματα στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία αναμένουν επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τις εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία τον Σεπτέμβριο.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr