Η Κίνα επανεξετάζει τα σχέδιά της για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου

Asian Development Bank via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0
Freepen.gr - Φίλοι στον πόλεμο, η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται να είναι εχθροί σε ό,τι αφορά την ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, το Τουρκμενιστάν μπορεί να είναι ο κύριος αποδέκτης της ανάγκης του Πεκίνου για περισσότερο φυσικό αέριο, αναφέρει το eurasianet.org.

Μόλις πριν από λίγους μήνες, Ρώσοι και Κινέζοι αξιωματούχοι έλεγαν ότι επίκειται συμφωνία για την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, με την ονομασία Power of Siberia 2. Τώρα, φαίνεται ότι τα σχέδια αυτά έχουν ανασταλεί. Μια πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης της Μογγολίας να μην συμπεριλάβει χρηματοδότηση για την κατασκευή του αγωγού στο πενταετές οικονομικό σχέδιο θεωρείται ευρέως ως ένδειξη πως η Κίνα επανεξετάζει το σχέδιο του αγωγού, ανέφερε η South China Morning Post.

Ο αγωγός Power of Siberia 2 προβλέπεται να μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη δυτική Σιβηρία στην Κίνα μέσω της Μογγολίας. Η λειτουργία του θα προσέφερε τα πολυπόθητα έσοδα στη Ρωσία, η οποία προσπαθεί να αντέξει το κόστος του πολέμου της στην Ουκρανία. Η Κίνα έχει αποδειχθεί σημαντικός υποστηρικτής της Ρωσίας, βοηθώντας το Κρεμλίνο να ξεπεράσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση. Αλλά η αναστολή που τέθηκε στο έργο Power of Siberia 2 υποδηλώνει ότι η φιλία του Πεκίνου έχει όρια, παρά την περίφημη διακήρυξη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι οι διμερείς σχέσεις δεν έχουν «όρια».

Ενώ η Κίνα κρατάει τη Ρωσία κρεμασμένη στην ενεργειακή συνεργασία, συσφίγγει τους δεσμούς της με το Τουρκμενιστάν. Μια ομάδα φοιτητών από το Τουρκμενιστάν, για παράδειγμα, πέρασε το καλοκαίρι παρακολουθώντας μαθήματα κατάρτισης στο Πανεπιστήμιο Πετρελαίου στο Πεκίνο, ανέφερε ο ιστότοπος Turkmenportal. 

Το RFE/RL επικαλέστηκε έναν περιφερειακό εμπειρογνώμονα, τον Alexey Chigadayev, ο οποίος δήλωσε ότι ένας νέος αγωγός που θα συνδέει την Κίνα με το Τουρκμενιστάν έχει περισσότερο νόημα για το Πεκίνο. Πρώτον, η Κίνα θα διατηρούσε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου σε έναν τέτοιο αγωγό τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του. «Η διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία του Τουρκμενιστάν είναι επίσης ευκολότερη - έχει ακόμη υψηλότερο επίπεδο αυταρχισμού από τη Ρωσία και απλούστερη οικονομία», δήλωσε ο Chigadayev στο RFE/RL.

Μέχρι στιγμής, το 2024, το Τουρκμενιστάν ξεπερνά τη Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα, όσον αφορά τα έσοδα. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από ένα ουζμπεκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Spot.uz, ανέφερε πως το Τουρκμενιστάν ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Κίνας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, εξάγοντας φυσικό αέριο αξίας 5,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ρωσία ήταν δεύτερη με πωλήσεις ύψους 4,69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Καζακστάν παρείχε επίσης αέριο στην Κίνα αξίας άνω των 730 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail