Το Ισραήλ δεσμεύεται για πόλεμο πλήρους κλίμακας στο Λίβανο

Το Ισραήλ έχει προειδοποιηθεί και οι ηγέτες του έχουν προφανώς αποφασίσει να αγνοήσουν αυτές τις προειδοποιήσεις. Τρέλα! Έχω εκπαιδευτεί και δουλέψει με Ισραηλινούς - όχι πολύ - και έμαθα ότι πολλοί από την στρατιωτική ηγεσία και τις μυστικές υπηρεσίες τους διαπρέπουν στην αλαζονεία και την ύβρη. Όταν διεξάγω μαθήματα εκπαίδευσης για πυροβόλα όπλα σε Αμερικανούς πολίτες, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η συμπεριφορά. Μπορώ να διδάξω γνώσεις και δεξιότητες, αλλά αν ο μαθητής έχει μια στάση ξερόλα, η διδασκαλία είναι χάσιμο χρόνου. Αυτό είναι το Ισραήλ - κακή συμπεριφορά. Και η κακή στάση μεταφράζεται σε έλλειψη γνώσεων και περιορισμένες δεξιότητες και σε απερίσκεπτη ανάληψη κινδύνων.

Larry C. Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Μια ομάδα δημοσιογράφων της Washington Post παρείχε την τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις ισραηλινές προθέσεις:

Κορυφαίοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με ανώτερο σύμβουλο του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί στρατιωτική δράση για να επιτραπεί σε χιλιάδες κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στον Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ τη Δευτέρα για να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, πως το Ισραήλ εκτιμά την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά τελικά «θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διαφυλάξει την ασφάλειά του και να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι επικαιροποίησε τους πολεμικούς στόχους του για να συμπεριλάβει την «ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους», σηματοδοτώντας μια επέκταση των επίσημων στόχων που αρχικά επικεντρώνονταν στην εξάλειψη της Χαμάς και στην επιστροφή των ομήρων που είχαν συλληφθεί στις 7 Οκτωβρίου.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτό. Προκειμένου να εξασφαλίσει το βόρειο Ισραήλ, η Ισραηλινή Δύναμη Κατοχής (IOF) θα πρέπει να εισβάλει στον νότιο Λίβανο και να εκδιώξει τη Χεζμπολάχ. Αφήστε το αυτό να γίνει κατανοητό. Η ίδια ισραηλινή δύναμη που απέτυχε να καταστείλει την εξέγερση στη Γάζα μετά από 11 μήνες σφαγής αμάχων σε πρωτοφανή κλίμακα στην ιστορία του Ισραήλ, τώρα θα επιχειρήσει να εισέλθει στο νότιο Λίβανο, όπου η Χεζμπολάχ έχει στήσει τεράστιες, αλληλοσυνδεόμενες γραμμές άμυνας.

Το Ισραήλ προσπάθησε και απέτυχε να φέρει σε πέρας μια παρόμοια αποστολή εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006. Μόνο που τότε, η Χεζμπολάχ ήταν λιγότερο προετοιμασμένη, είχε λιγότερους εκπαιδευμένους στη μάχη στρατιώτες και είχε πενιχρά αποθέματα ρουκετών, όλμων και πυραύλων σε σύγκριση με τώρα. Και η Χεζμπολάχ έχει κάτι που δεν είχε το 2006 - μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αχ. Παραλίγο να το ξεχάσω. Η Χεζμπολάχ φέρεται να διαθέτει και συστήματα αεράμυνας, τα οποία είναι ικανά να καταρρίψουν μαχητικά αεροσκάφη της IOF. Με λίγα λόγια, ο Νετανιάχου αποφάσισε να χτυπήσει τη σφηκοφωλιά. Φοβάμαι ότι η κατάσταση θα γίνει πολύ άσχημη.

Όπως έγραψα χθες - και κάποιοι από εσάς διαφώνησαν - η τρομοκρατική επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο, χθες και σήμερα, με τη χρήση ανατιναγμένων βομβητών, είναι ένα σαφές σημάδι απελπισίας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε δυτικούς δημοσιογράφους ότι σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τακτική στην αρχή της εισβολής τους στο Λίβανο, αλλά ο φόβος πως η επιχείρηση είχε εκτεθεί τους οδήγησε να ξεκινήσουν νωρίτερα. Αυτό εννοώ με τον όρο απελπισία. Αντί να πετύχει μια ηλεκτρονική εκδοχή του Περλ Χάρμπορ, το Ισραήλ είχε το ισοδύναμο μιας πρόωρης εκσπερμάτωσης. Αντί να πιάσει τη Χεζμπολάχ εντελώς απροετοίμαστη, το Ισραήλ έδειξε αποφασιστικά τα χέρια του και εξασφάλισε ότι οι διοικητές της Χεζμπολάχ είναι εκ των προτέρων προετοιμασμένοι να τους πολεμήσουν. Ένα ακόμη παράδειγμα της αλαζονείας και της ύβρεως που μολύνει την ισραηλινή ηγεσία.

Ανέβασα μια ζωντανή ροή νωρίτερα σήμερα σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του σαμποτάζ/εμπόδισης του βομβητή. Ενώ πρόκειται για μια απίστευτα έξυπνη, εξελιγμένη επίθεση, είναι το πολύ μια Πύρρειος νίκη, κατά κάποιο τρόπο. Αν και το Ισραήλ δεν υπέστη το ίδιο απώλειες, με την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης, εξασφάλισε ότι η Χεζμπολάχ θα είναι έτοιμη και θα την περιμένει στο πεδίο της μάχης, όπου πιθανότατα θα προκληθούν καταστροφικές απώλειες στο Ισραήλ. Και ας μην ξεχνάμε πως η Χεζμπολάχ δε θα πολεμήσει μόνη της. Οι Χούθι και το Ιράν μπορεί επίσης να έχουν λόγο στο θέμα και το Ισραήλ θα μπορούσε να βρεθεί να πολεμά τη Χεζμπολάχ, την Υεμένη και το Ιράν, μαζί με τις ενισχυμένες επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ομάδων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί γρήγορα σε πόλεμο πέντε μετώπων. Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι το Ισραήλ μπορεί να επικρατήσει σε μια τέτοια σύγκρουση.Θα το δούμε.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail