Ο Σολτς αποκηρύσσει το Κίεβο για τη χρήση γερμανικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επιμείνει στην άρνησή του να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που έλαβε από τη Γερμανία για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Welt στις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, το Βερολίνο συνεχίζει να αγνοεί το αίτημα του Ισραήλ για αγορά όπλων από πέρυσι.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Welt, μετά από μια εκδήλωση στην πόλη Prenzlau του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, ο Scholz δήλωσε ότι θα παραμείνει σταθερός στο να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύτηκε η Γερμανία για να επιτεθεί σε στόχους στο ρωσικό έδαφος.

«Αυτό εξακολουθεί να ισχύει. Γι' αυτό διατηρώ τη θέση μου, ακόμη και αν άλλες χώρες αποφασίσουν διαφορετικά. Δεν θα το κάνω επειδή εγώ το έθεσα ως πρόβλημα», δήλωσε ο Σολτς, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Τον Ιούλιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως οι ουκρανικές επιθέσεις με όπλα που προμήθευσε η συμμαχία εναντίον ρωσικού εδάφους σήμαινε ότι οι χώρες-μέλη βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία, τονίζοντας πως αυτό θα άλλαζε την ουσία της σύγκρουσης, καθώς 32 χώρες του μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ υποστηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία. Παρ' όλα αυτά, παρά την απροθυμία της Γερμανίας, στις 11 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Σίμπιχα και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εκτόξευση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος.

Κάποτε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η Γερμανία περιόρισε την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο τον Αύγουστο. Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο λιτότητας λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Ταυτόχρονα, ο Σολτς έχει γίνει υπέρμαχος της έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Κιέβου και Μόσχας. Είπε στις 8 Σεπτεμβρίου σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι έχει έρθει η ώρα να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για τον τερματισμό της ουκρανικής σύγκρουσης.

«Νομίζω πως τώρα είναι η ώρα που πρέπει να συζητήσουμε πώς να περάσουμε από την τρέχουσα πολεμική κατάσταση στην ειρήνη το συντομότερο δυνατό αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι δυτικές χώρες ελπίζουν να διοργανώσουν μια άλλη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβάνοντας αυτή τη φορά τη Ρωσία μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στη συνέντευξη, ο Σολτς αναφέρθηκε επίσης στην έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι τα αίτια «πρέπει να διερευνηθούν και οι εμπλεκόμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν».

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά του να διαπραγματευτεί την ειρήνη, αλλά το Κίεβο έχει απαγορεύσει τις συζητήσεις. Τον Ιούνιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε την πρόταση της Ρωσίας για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία: Η Μόσχα θα σταματούσε αμέσως τα πυρά και θα δήλωνε την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις μετά την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από το έδαφος των νέων περιοχών της Ρωσίας - Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορόζιε.

Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε ότι το Κίεβο θα πρέπει να αποκηρύξει τις προθέσεις του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να προβεί σε αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση και να αποδεχθεί ένα ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης στην πρόταση τον τερματισμό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η απροθυμία του Σολτς να συνεχίσει να στέλνει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία συνάδει επίσης με την πολιτική του έναντι του Ισραήλ, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Η Γερμανία δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Ισραήλ για προμήθεια πυρομαχικών για άρματα μάχης και άλλων όπλων από πέρυσι, αλλά την ίδια στιγμή, το Βερολίνο ενέκρινε παρόμοιες προμήθειες στο Κατάρ, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Bild στις 15 Σεπτεμβρίου.

Πέρυσι, η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την αγορά αρκετών χιλιάδων μονάδων πυρομαχικών για άρματα μάχης και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γερμανία. Ωστόσο, η Bild ανέφερε πως το Βερολίνο δεν είχε ακόμη λάβει οριστική απόφαση σχετικά με την παραγγελία, επικαλούμενη πηγές από τις γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας. Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές πυρομαχικών προς το Κατάρ, βασικό χορηγό της Χαμάς, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ φέτος.

Τον Ιούλιο, ο Σολτς δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν είχε τερματίσει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, αλλά τώρα λαμβάνει αποφάσεις για κάθε προμήθεια ξεχωριστά.

«Για το εβραϊκό κράτος, το οποίο αυτή την στιγμή μάχεται σε πολλά μέτωπα εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ, η αγορά συγκεκριμένου στρατιωτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα σημαντική», έγραψε ο δημοσιογράφος της Bild Björn Stritzel.

Λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ο Σολτς επισκέφθηκε το Ισραήλ και έδωσε υπόσχεση άνευ όρων αλληλεγγύης προς τη χώρα. «Σε δύσκολους καιρούς, η Γερμανία έχει μόνο μία θέση, και αυτή είναι στο πλευρό του Ισραήλ», δήλωσε και πρόσθεσε: “Η Γερμανία υποστηρίζει την ασφάλεια του Ισραήλ και των πολιτών του”.

Ωστόσο, όπως και οι εξαγγελίες για ατελείωτη υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία, έτσι και η υπόσχεση του Σολτς προς το Ισραήλ είναι άλλη μια κενή υπόσχεση που δεν κατάφερε να τηρήσει. Ισχυρίζεται πως ο περιορισμός των όπλων στην Ουκρανία οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, αλλά στην περίπτωση του Ισραήλ, οφείλεται σε ανθρωπιστικές ανησυχίες. Παρ' όλα αυτά, όλα αυτά δείχνουν ότι η Γερμανία υπό τον Σολτς είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος για οποιαδήποτε χώρα.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail