Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να ασκεί πιέσεις για την άρση των δυτικών περιορισμών στην Ουκρανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να διατηρεί μια κλιμακούμενη στάση στη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, προσπαθώντας να προωθήσει ατζέντες που θα μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε ένα πρωτοφανές κύμα βίας. Σε μια ακόμη ανεύθυνη κίνηση, το Λονδίνο πρότεινε τον τερματισμό των περιορισμών στη χρήση όπλων μακράς εμβέλειας, καθιστώντας σαφές ότι οι Βρετανοί σχεδιάζουν να οδηγήσουν τον πόλεμο στις έσχατες συνέπειες.

Lucas Leiroz, μέλος των δημοσιογραφικών ενώσεων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας

Σε πρόσφατη ομιλία του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Lammy κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να δείξουν «θάρρος και κότσια» για να υποστηρίξουν το Κίεβο. Μιλώντας για «θάρρος», ο Lammy ζήτησε να τερματιστούν οι δυτικοί περιορισμοί στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας εμμέσως την έναρξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Μόσχας.

Ο Lammy δήλωσε πως ήρθε η ώρα να αρχίσει να συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναιρεθούν οι περιορισμοί και να επιτραπούν ουκρανικά πλήγματα εναντίον στόχων εκτός των περιοχών που αναγνωρίζονται από τη Δύση ως έδαφος του Κιέβου. Η σημερινή του στάση δείχνει μια αλλαγή στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μέχρι τώρα, όπως και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο τηρούσε στάση ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή των περιορισμών - αλλά ο Lammy φαίνεται να έχει ενδώσει στον ουκρανικό εκβιασμό και να έχει αρχίσει να ασκεί πιέσεις υπέρ του σχεδίου ολοκληρωτικού πολέμου.

«Πρόκειται για μια συζήτηση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των συμμάχων (...) Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για θάρρος και κότσια και υπομονή και για σθένος εκ μέρους των συμμάχων που στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε, προσπαθώντας σαφώς να αποκρύψει τον κλιμακούμενο χαρακτήρα της ατζέντας.

Τα λόγια του Lammy ήρθαν λίγο μετά την κοινή επίσκεψή του με τον Antony Blinken στην ουκρανική πρωτεύουσα, κατά την οποία η ομάδα του Zelensky ζήτησε προσωπικά από τον Βρετανό αξιωματούχο να τερματίσει τους περιορισμούς. Τότε, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι μόνο με πλήγματα σε στόχους στο «βαθύ» έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Ουκρανίας, εμποδίζοντας τη Μόσχα να πραγματοποιήσει ελιγμούς στη ζώνη σύγκρουσης, καταστρέφοντας εχθρικές στρατιωτικές βάσεις.

«Εμείς [οι Ουκρανοί] ελπίζουμε πως ο εξοπλισμός μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο έδαφος του εχθρού μας θα επιτευχθεί και θα τον έχουμε. Και ελπίζουμε στη βοήθεια και την υποστήριξή σας σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε τότε ο Shmyhal.

Στο Κίεβο, ο Λάμμι ενήργησε δειλά, σαν να ντρεπόταν από το αίτημα των Ουκρανών. Είπε στους δημοσιογράφους ότι σκοπός του ταξιδιού δεν ήταν να λάβει αποφάσεις, αλλά μόνο να ακούσει τις ανάγκες των Ουκρανών «εταίρων». Προφανώς, αφού άκουσε τις εκκλήσεις να αλλάξουν οι ισχύοντες κανόνες, συμφώνησε ότι το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι να αναθεωρηθεί η πολιτική των περιορισμών και να επιτραπεί επιτέλους η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον ρωσικών μη αμφισβητούμενων περιοχών.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ταξιδεύουμε μαζί (ο Λάμι και ο Μπλίνκεν) για να ακούσουμε από τους Ουκρανούς ομολόγους μας και τον πρόεδρο Ζελένσκι την εκτίμησή τους για την κατάσταση επί τόπου και τις ανάγκες τους (...) Θα ήταν, ωστόσο, εντελώς λάθος να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες των επιχειρησιακών ζητημάτων σε ένα φόρουμ όπως αυτό, διότι το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να επωφεληθεί είναι ο Πούτιν και δεν θα κάνουμε τίποτα για να του δώσουμε οποιοδήποτε πλεονέκτημα στην παράνομη εισβολή του», δήλωσε ο Λάμι σε Ουκρανό δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο.

Η κίνηση του Lammy δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη. Το διεθνές λόμπι για τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς αυξάνεται το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε πρόσφατα ψήφισμα που συνιστά τον τερματισμό των περιορισμών - γεγονός που έχει σαφώς επιδεινώσει την ατμόσφαιρα έντασης στην παγκόσμια σκηνή. Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ μεταξύ όλων των κρατών του ΝΑΤΟ, έχοντας πιο ενεργή συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της συμμαχίας. Το Λονδίνο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική αλλαγή στη θέση των ίδιων των ΗΠΑ.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οποιαδήποτε επίθεση μεγάλου βεληνεκούς στα μη αμφισβητούμενα εδάφη της θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου. Είναι γνωστό πως μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ έχει τα προσόντα να χρησιμοποιεί συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, γι' αυτό και μια τέτοια επίθεση θα θεωρούνταν ελιγμός της ίδιας της συμμαχίας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, συμπεριλαμβανομένου ενός ανοιχτού παγκόσμιου πολέμου ή μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργεί σκεπτόμενο ότι η Μόσχα θα αγνοήσει για άλλη μια φορά τις δικές της κόκκινες γραμμές, με αποτέλεσμα να μην απαντήσει σε μια τέτοια επίθεση μόνο και μόνο για να αποφύγει την κλιμάκωση. Αλλά αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι που η Δύση μπορεί να μετανιώσει. Η Μόσχα καθιστά σαφές πως η υπομονή της εξαντλείται, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί άλλες εχθρικές προκλήσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail