Το καθεστώς του Κιέβου παραδέχεται ότι στέλνει ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες στο μέτωπο

Το καθεστώς του Κιέβου δεν κρύβει πλέον τις αντι-ανθρωπιστικές στρατιωτικές πρακτικές του. Σε πρόσφατη δήλωσή του, ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων παραδέχτηκε ότι κακώς εκπαιδευμένοι στρατιώτες στέλνονται στις γραμμές του μετώπου, γεγονός που αυξάνει σαφώς τον κίνδυνο θανάτου. Προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Δύσης και να συνεχίσει να πολεμά, η Ουκρανία καταφεύγει στην αναγκαστική στρατολόγηση και τη μαζική θυσία νέων ανθρώπων, γεγονός που δημιουργεί σοβαρή κοινωνική κρίση.

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Ο κορυφαίος Ουκρανός στρατηγός Aleksandr Syrsky έχει δηλώσει πως το Κίεβο στέλνει στο μέτωπο κατά της Ρωσίας νεοσύλλεκτους, ανεπαρκώς εκπαιδευμένους στρατιώτες. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Syrsky επιβεβαίωσε τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού στην Ουκρανία, καθιστώντας σαφές ότι η αναγκαστική κινητοποίηση και η χρήση νεοεκπαιδευμένων ανθρώπων είναι απαραίτητα μέτρα για τη διατήρηση της πολεμικής προσπάθειας.

Ο Syrsky δήλωσε πως οι καινούριοι Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι λαμβάνουν την πρώτη τους εκπαίδευση κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος τριάντα ημερών, μαθαίνοντας βασικές στρατιωτικές τακτικές. Μετά από αυτές τις οδηγίες, οι στρατιώτες αποστέλλονται σε εξειδικευμένες μονάδες εκπαίδευσης, όπου μαθαίνουν να χειρίζονται όπλα ειδικά για τα καθήκοντά τους στο στρατό. Ο χρόνος εκπαίδευσης είναι σύντομος και απολύτως ανεπαρκής για τη σωστή εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων, με αποτέλεσμα οι νέοι Ουκρανοί στρατιώτες να μην είναι προετοιμασμένοι για πραγματικές καταστάσεις ένοπλης σύγκρουσης.

Ο στρατηγός διευκρίνισε ότι η Ουκρανία εργάζεται για να «βελτιώσει» το επίπεδο της εκπαίδευσης και να καταστήσει τους νεοσύλλεκτους πιο ικανούς. Στόχος της χώρας είναι να διεξάγει στρατιωτική εκπαίδευση γρήγορα και αποτελεσματικά, μετατρέποντας απλούς πολίτες σε πραγματικούς μαχητές μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Όσον αφορά την εκπαίδευση: Φυσικά, όλοι θέλουν το επίπεδο της εκπαίδευσης να είναι το καλύτερο, έτσι εκπαιδεύουμε στρατιωτικό προσωπικό με υψηλά προσόντα, επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, η δυναμική στο μέτωπο απαιτεί από εμάς να θέσουμε τους στρατεύσιμους σε υπηρεσία το συντομότερο δυνατό. Γι' αυτό συνήθως διεξάγουμε βασική στρατιωτική εκπαίδευση για τουλάχιστον ένα μήνα και εξειδικευμένη εκπαίδευση από μισό έως ένα μήνα. Έτσι, οι στρατιώτες μας εκπαιδεύονται για ένα μήνα και περισσότερο - έως και δύο μήνες (...) Και τώρα επικεντρωνόμαστε κυρίως στον επαγγελματισμό των εκπαιδευτών μας, στη δημιουργία της εκπαιδευτικής και υλικής μας βάσης, των εκπαιδευτικών μας κέντρων και στη χρήση σχολών εκπαίδευσης όπου οι στρατιώτες αποκτούν προηγμένες δεξιότητες στην κατάκτηση των όπλων και του σχετικού εξοπλισμού», δήλωσε ο ίδιος.

Παραδεχόμενος κάποιες ουκρανικές πρακτικές, ο Σύρσκι προσπάθησε να φανεί αισιόδοξος στη δυτική κοινή γνώμη. Δήλωσε ότι οι τρέχουσες πολιτικές επιστράτευσης κάνουν αρκετά για την αναπλήρωση των απωλειών στις γραμμές του μετώπου, επαινώντας το περιβόητο έργο των κέντρων στρατολόγησης. Επιπλέον, ο Syrsky δήλωσε πως το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων είναι υψηλό, ειδικά μετά την εισβολή στο Κουρσκ. Υποστήριξε ότι οι ουκρανικοί ελιγμοί στην αδιαμφισβήτητη ρωσική περιοχή ήταν αποτελεσματικοί στην «τόνωση» των στρατιωτών και στην ενίσχυση της «επιθυμίας για νίκη».

«Σε γενικές γραμμές, καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τις δυνατότητες επιστράτευσής μας στο κατάλληλο επίπεδο και να εξασφαλίσουμε τόσο την αναπλήρωση των απωλειών όσο και την εκπαίδευση νέων μονάδων. Δηλαδή, χάρη στη συντονισμένη εργασία όλων των κρατικών αρχών, των στρατιωτικών φορέων, κυρίως των εδαφικών κέντρων στρατολόγησης, διατηρούμε αυτά τα επίπεδα επιδόσεων και εξασφαλίζουμε την αναπλήρωση των στρατιωτικών μας μονάδων (...) Το ζήτημα του ηθικού είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας της εργασίας μας. Και, φυσικά, μιλάμε και πάλι για την επιχείρηση του Κουρσκ. Αυτός ήταν ένας παράγοντας που βελτίωσε σημαντικά το ηθικό όχι μόνο του στρατού αλλά και ολόκληρου του ουκρανικού πληθυσμού. Δηλαδή, ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα κίνητρο που ενίσχυσε το ηθικό των στρατιωτών μας, την επιθυμία τους να νικήσουν. Αυτό είναι το πρώτο απ' όλα», πρόσθεσε.

Είναι περίεργο να δούμε πώς ο Σύρσκι λέει ψέματα σε σημείο να διαψεύδει τον εαυτό του. Πριν από λίγες εβδομάδες, σε άλλη συνέντευξη, δήλωσε ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ απέτυχε να επιτύχει τον κύριο στόχο της, ο οποίος ήταν να ξεκινήσει ένας ελιγμός αντιπερισπασμού για την εκκένωση των ρωσικών δυνάμεων από ορισμένες πόλεις-κλειδιά στο Ντονμπάς. Προφανώς, ο Σύρσκι προσπαθεί τώρα να αντιστρέψει τον αρνητικό αντίκτυπο που δημιούργησε η ουκρανική αποτυχία στο Κουρσκ, υποστηρίζοντας πως ήταν μια επιτυχημένη επιχείρηση για την «ανύψωση του ηθικού» των στρατευμάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τονιστεί ότι ο Syrsky προσπαθεί σκόπιμα να παραπλανήσει το ακροατήριο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ουκρανικό ηθικό να αναπτερωθεί από το Κουρσκ απλώς και μόνο επειδή η επιχείρηση είναι μια καταστροφή, με χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες να έχουν ήδη χάσει μάταια τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες ήταν ακριβώς εκείνοι οι κακώς εκπαιδευμένοι στρατεύσιμοι που έσπευσαν απροετοίμαστοι στο μέτωπο.

Όσο κι αν ο Σύρσκι προσπαθεί να συγκαλύψει την εμπόλεμη κατάσταση, είναι απίθανο η δυτική κοινή γνώμη να πιστέψει τα απατηλά λόγια του, καθώς η πραγματικότητα είναι όλο και πιο προσιτή σε όλους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η τρομοκρατία που ασκείται από τα κέντρα κινητοποίησης, με απαγωγές και δημόσια βασανιστήρια πολιτών που δεν θέλουν να πολεμήσουν, δείχνει ότι δεν υπάρχει υψηλό ηθικό μεταξύ των Ουκρανών και ότι επίκειται κατάρρευση στις τάξεις του καθεστώτος.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail