pixabay / wal_172619 |
Οι Γερμανοί έχουν πλέον φτάσει στο σημείο να συνειδητοποιήσουν ότι η μεταναστευτική κρίση απειλεί την σταθερότητα της Ευρώπης. Φαίνεται πως οι Γερμανοί έχουν βαρεθεί τους μετανάστες.
«Καλώς ήρθατε στο κλαμπ!» είπε ο πρωθυπουργός Viktor Orbán στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz μετά την είδηση της αυστηροποίησης των συνοριακών μέτρων.
«Τα γεγονότα δεν μπορούν να θεωρηθούν απομονωμένα από τη γερμανική εσωτερική πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Zoltán Kiszelly, διευθυντής πολιτικής ανάλυσης στο Κέντρο Έρευνας Δημόσιας Πολιτικής Századvég. Εξήγησε ότι οι πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια και οι επικείμενες εκλογές στο Βραδεμβούργο στις 22 Σεπτεμβρίου δείχνουν πως η υποστήριξη προς τα κυβερνητικά κόμματα στο Βερολίνο έχει καταρρεύσει τόσο πολύ σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε πρέπει να προβούν σε κάποιες αλλαγές.
«Μία από αυτές, για παράδειγμα, είναι ότι η χρηματοδότηση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου μεταφέρεται όλο και περισσότερο από τον γερμανικό προϋπολογισμό στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μια άλλη είναι πως κάνουν κάποιες αλλαγές στον τομέα της μετανάστευσης», είπε.
«Η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων είναι ένα μέτρο. Ένα άλλο είναι ότι θα γυρίσουν πίσω τους μετανάστες που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλο κράτος μέλος».
Ο Kiszelly υπενθύμισε ότι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ο οποίος απαιτεί οι διαδικασίες ασύλου να διεξάγονται στη χώρα εισόδου. Έτσι, στην πραγματικότητα θα τον εφαρμόσουν περισσότερο, κάτι που ελπίζουν πως θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που θα παραμείνουν στη Γερμανία, αν τους στείλουν πίσω στη χώρα εισόδου τους.
«Οι κοινωνικές παροχές περικόπτονται επίσης. Συζητούν τώρα αν θα κόψουν τα επιδόματα για τους ανύπαντρους Ουκρανούς άνδρες που θα πάνε στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν, και εξετάζουν επίσης αν θα κόψουν τα επιδόματα για όσους δεν εργάζονται ή δεν παρακολουθούν μαθήματα γλώσσας ή αν θα τα χάσουν εντελώς», πρόσθεσε ο εμπειρογνώμονας.
«Έχουν υπάρξει παρόμοια ή παρεμφερή μέτρα στο παρελθόν, σε άλλες χώρες», επισήμανε ο πολιτικός επιστήμονας. «Οι Ισπανοί, για παράδειγμα, οι οποίοι έχουν πλέον φράχτη έξι μέτρων στο Μαρόκο, και οι Ιταλοί μπορούν να αναφερθούν και εδώ». Η Σλοβενία, η Ιταλία και η Αυστρία αποφάσισαν επίσης τους τελευταίους μήνες να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους σε μόνιμη βάση στο πλαίσιο της πάταξης της παράνομης μετανάστευσης.
* πληροφορίες rmx.news