Ο δεύτερος επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ συνδέεται με την ουκρανική ακροδεξιά στρατολόγηση

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έγινε για άλλη μια φορά στόχος απόπειρας δολοφονίας την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο γκολφ κλαμπ του στη Φλόριντα, δυτικά του Παλμ Μπιτς, γύρω στη 1.30 μ.μ. (τοπική ώρα).

Uriel Araujo, PhD, ερευνητής ανθρωπολογίας με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε μόλις εντόπισε ένα τουφέκι AK-47 να προεξέχει μέσα από τους θάμνους γύρω από το γήπεδο γκολφ, σε απόσταση περίπου 400 γιάρδων (περίπου 365 μέτρων). Ο ένοπλος, ονόματι Ράιαν Γουέσλι Ρούθ, 58 ετών, πέταξε το τουφέκι και κατάφερε να φύγει οδηγώντας ένα SUV. Είχε μαζί του μια διόπτρα, μια κάμερα GoPro και δύο σακίδια πλάτης. Ο Routh τελικά σταμάτησε από αστυνομικούς σε γειτονική κομητεία και στη συνέχεια συνελήφθη. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν ο ίδιος ο Routh πυροβόλησε. Για άλλη μια φορά αναλυτές και ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης αναρωτιούνται πώς στο καλό κατάφερε ο δράστης να πλησιάσει τόσο κοντά στον Τραμπ - ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει ποινικό μητρώο και είχε καταδικαστεί στο παρελθόν (το 2022) για κατοχή «όπλου μαζικής καταστροφής». Επιπλέον, οι διασυνδέσεις του δράστη είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, για να το θέσουμε ήπια.

Πρώτον, ο Ρούθ, ο επίδοξος δολοφόνος, είχε δώσει συνέντευξη στους New York Times το 2023 και περιέγραψε τις προσπάθειές του να στρατολογήσει πρώην στρατιώτες των Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Μίλησε επίσης για το ότι είχε πολεμήσει ο ίδιος στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα, έχοντας περάσει αρκετούς μήνες εκεί το 2002. Επιπλέον, έδωσε συνέντευξη το 2022 στο Newsweek Romania και μίλησε για τις προσπάθειες στρατολόγησης για τη Διεθνή Λεγεώνα Άμυνας της Ουκρανίας, μια στρατιωτική μονάδα των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων που αποτελείται από ξένους εθελοντές.

Όπως θα περίμενε κανείς από μια τέτοια μονάδα στη μετα-Μαϊντάν Ουκρανία, η Λεγεώνα μαστίζεται από ακροδεξιό και νεοναζιστικό εξτρεμισμό. Η Ομάδα Καρέλιαν, για παράδειγμα (γνωστή και ως Nord), ένα τάγμα που λειτουργεί στο πλαίσιο της Λεγεώνας, έχει κατηγορηθεί για ναζισμό. Ομοίως, το Γερμανικό Σώμα Εθελοντών, που συνδέεται επίσης με τη Διεθνή Λεγεώνα Άμυνας της Ουκρανίας, θεωρείται ακροδεξιά εξτρεμιστική ομάδα από την κοινοπραξία Terrorism Research and Analysis Consortium, έχοντας καταγγελθεί για τη χρήση του διακριτικού Wolfsangel. Το διαβόητο Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RVC), μια ακόμη ναζιστική ομάδα που συνδέεται με τη Λεγεώνα, υπάγεται στη Στρατιωτική Μονάδα A3449, η οποία περιλαμβάνει διάφορες μονάδες της Διεθνούς Λεγεώνας, οι οποίες υπάγονται όλες στην Ουκρανική Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (HUR), όπως γράφει ο Peter Julicher, ιστορικός και ερευνητής.

Επιστρέφοντας στον επίδοξο δολοφόνο του Τραμπ, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, στις επιχειρήσεις στρατολόγησής του, κυκλοφορούσε γύρω από πρώην μαχητές των Ταλιμπάν και ευρωπαϊκά ακροδεξιά στοιχεία που προσφέρονταν εθελοντικά να πολεμήσουν για την Ουκρανία: όπως αναφέρει το Newsweek, μια έκθεση του 2023 του Semafor τον αναφέρει ως επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Εθελοντών (IVC) στην Ουκρανία, μιας ιδιωτικής οργάνωσης που έχει ως στόχο την «ενδυνάμωση των εθελοντών». Πρόκειται επομένως για έναν ριζοσπαστικό ακτιβιστή υπέρ της Ουκρανίας, ο οποίος συμμετέχει επίσης σε στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δραστηριότητες, ενώ έχει επίσης αναρτήσει ακραίο περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως τον απόλυτο πόλεμο μεταξύ του καλού και του κακού.

Ο Routh, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας κατασκευής υπόστεγων στη Χαβάη, είναι επίσης επί μακρόν υποστηρικτής των Δημοκρατικών, κάτι που είναι λογικό, λαμβάνοντας υπόψη τον ουκρανικό ακτιβισμό του - όπως έγραψα, οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και η Kamala Harris και η εν ενεργεία κυβέρνηση στην οποία ανήκει, έχουν σταθερά εξοπλίσει και χρηματοδοτήσει την ακροδεξιά στην Ουκρανία, δηλαδή τις ίδιες δομές μέσα στις οποίες ο Routh φαίνεται να κινείται αρκετά ελεύθερα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η προαναφερθείσα Διεθνής Λεγεώνα για την Άμυνα της Ουκρανίας και η διαβόητη Ταξιαρχία Αζόφ (γνωστή για τον συνεπή νεοναζισμό της, όπως περιέγραψε ο Guardian ήδη πριν από επτά χρόνια) έχουν αμφότερες αρνηθεί πως ο τελευταίος επίδοξος εκτελεστής του Τραμπ έχει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους. Δεδομένων όλων των παραπάνω, μπορεί κανείς φυσικά να λάβει τέτοιες δηλώσεις με επιφύλαξη.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο διάσημος πρώην συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών της NSA και πληροφοριοδότης, δημοσίευσε στο X - πρώην Twitter - ότι οι συνδέσεις μεταξύ του δράστη και των μυστικών υπηρεσιών είναι το πιο πιθανό σενάριο, και μάλιστα το συνέκρινε με τη δολοφονία του Κένεντι, αναφέροντας τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, τον βετεράνο πεζοναύτη των ΗΠΑ που δολοφόνησε τον Τζον Κένεντι:

«Γνωρίζουμε λίγα μέχρι στιγμής, αλλά [με] την προσωπική και δημόσια συμμετοχή του φερόμενου ως δράστη του Τραμπ σε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να φανταστούμε πως οι υπηρεσίες αυτού του Λευκού Οίκου μπορούν να ισχυριστούν μηδενική επαφή - “καθαρά χέρια”. Κάτι σαν τον Όσβαλντ, εδώ. Το Κογκρέσο πρέπει να πάρει απαντήσεις»

Αυτό είναι βέβαια μια δίκαιη επισήμανση, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε για τον ρόλο της CIA στην Ουκρανία μετά το Μαϊντάν, όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα των New York Times.

Μόλις πριν από εννέα εβδομάδες, μπορεί κανείς να θυμάται ότι ο Τραμπ ήταν ο στόχος μιας δολοφονίας που παραμένει ανεξήγητη μέχρι σήμερα και, όπως έγραψα, έθεσε σε υποψίες την ίδια τη Μυστική Υπηρεσία.

Ο Τραμπ δεν είναι σε καμία περίπτωση ειρηνοποιός οποιουδήποτε είδους (όπως έχω υποστηρίξει), αλλά η στάση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να είναι αρκετή για να ενεργοποιήσει διάφορες παρατάξεις της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών - είτε αυτές είναι «κακοποιοί» είτε όχι. Το σενάριο αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι παραμένει ασαφές ποιος κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία δύο χρόνια (καθώς καλύφθηκε η γνωστική υγεία του νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν), με ορισμένους ειδικούς να μιλούν για μια «τριανδρία», αναφερόμενοι στους στενούς συμβούλους του Μπάιντεν Μπρους Ριντ, Μάικ Ντόνιλον και Στιβ Ρικέτι.

Εν ολίγοις, μια δεύτερη απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός υποψηφίου προέδρου (ο οποίος είναι επίσης πρώην πρόεδρος) έλαβε χώρα μέσα σε μόλις εννέα εβδομάδες, με το πλαίσιο να είναι μια πολιτική κρίση στην οποία είναι ακόμη και δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος είναι πραγματικά επικεφαλής της χώρας, με έναν γεροντικό εν ενεργεία πρόεδρο και έναν αδύναμο αντιπρόεδρο (ο οποίος είναι τώρα ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος). Εν τω μεταξύ, η ίδια η Μυστική Υπηρεσία βρίσκεται υπό έρευνα για την πρώτη απόπειρα δολοφονίας πριν από περίπου δύο μήνες, με τον ατιμασμένο διευθυντή της να έχει παραιτηθεί. Καμία «θεωρία συνωμοσίας» δεν θα μπορούσε να τα φανταστεί όλα αυτά. Όλα αυτά είναι φυσικά πρωτοφανή στην αμερικανική ιστορία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail