Αντιδράσεις κατά του πολέμου, της μετανάστευσης, της οικονομίας στις γερμανικές εκλογές

Amira Mohamed Ali (l-r), party chairwoman of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), Sahra Wagenknecht (from the M, r-l), party chairwoman of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), Sabine Zimmermann, top candidate of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW) in Saxony, and Christian Leye, Secretary General of the Sahra Wagenknecht Alliance (BSW), leave after a press conference on yesterday's (01.09.2024) state elections in Saxony and Thuringia.
Το ακροδεξιό AfD και το αριστεροδεξιό νεοσύστατο BSW ανατρέπουν το status quo σε δύο κρατίδια. Αλλά τι σημαίνει αυτό σε εθνικό επίπεδο;

Molly O'Neal - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Οι εκλογές της Κυριακής στα ανατολικά κρατίδια (Länder) της Σαξονίας και της Θουριγγίας έδειξαν πρωτοφανή επίπεδα υποστήριξης για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Alternative für Deutschland (AfD), καθώς και μια ισχυρή επίδοση για το νέο «αριστερό-συντηρητικό» κόμμα, τη Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW).

Σε μια σημαντική ιστορική τομή, ένα ακροδεξιό κόμμα τερμάτισε πρώτο σε εκλογές σε κρατίδιο στη μεταπολεμική Γερμανία. Στη Θουριγγία, το AfD έλαβε σχεδόν το ένα τρίτο των ψήφων, ακολουθούμενο από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) με περίπου το ένα τέταρτο, και το τρίτο σε ψήφους BSW με σχεδόν 16%.

Πριν από αυτές τις εκλογές, η Θουριγγία είχε τη μοναδική κυβέρνηση κρατιδίου με επικεφαλής το μετακομμουνιστικό κόμμα Die Linke (Αριστερά), του οποίου η υποστήριξη σε αυτές τις εκλογές έπεσε στο 13%. Στη Σαξονία, το CDU, το οποίο ηγείται της κυβέρνησης του κρατιδίου από την επανένωση, διατήρησε την πρώτη του θέση, αλλά με δυσκολία. Το CDU κέρδισε 32% έναντι 30,6% για το AfD, με το BSW στην τρίτη θέση με 11,3% και το SPD με 7,3%.

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 70% και στις δύο αναμετρήσεις.

Και στα δύο κράτη, το CDU παραμένει ο πρωταθλητής των εθνικών κυρίαρχων κομμάτων. Οι ηγέτες των κρατιδίων του - ο εν ενεργεία υπουργός-πρόεδρος (κυβερνήτης) Michael Kretschmer στη Σαξονία και ο πρόεδρος του κόμματος Mario Voigt στη Θουριγγία - έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για συνασπισμό, οι οποίες θα αποκλείσουν το AfD και στις δύο περιπτώσεις. Ένα δεύτερο αποτέλεσμα αυτών των εκλογών που δημιουργεί προηγούμενο είναι η πιθανή συμπερίληψη του BSW - ενός κόμματος που ιδρύθηκε μόλις πριν από οκτώ μήνες - σε ένα μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού σε αυτά τα δύο κρατίδια.

Ο Kretschmer εξέφρασε την πεποίθηση ότι ένας συνασπισμός του CDU με το BSW και το SPD μπορεί να σχηματιστεί γρήγορα στη Σαξονία, όπου τα τρία αυτά κόμματα μαζί θα έχουν την πλειοψηφία των εδρών. Η εικόνα στη Θουριγγία είναι πιο συννεφιασμένη. Εκεί αρχηγός του AfD είναι ο Björn Höcke, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται στο δεξιότερο άκρο του AfD. Οι κομματικές οργανώσεις του AfD τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία βρίσκονται υπό νομικό έλεγχο ως ύποπτοι υποστηρικτές αντισυνταγματικού εξτρεμισμού. Ο Höcke κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε πρόστιμο για την εσκεμμένη υιοθέτηση ναζιστικού συνθήματος σε μια συγκέντρωση.

Ο ηγέτης του CDU της Θουριγγίας Voigt ελπίζει να προσελκύσει το BSW, το SPD και τους Πράσινους σε συνασπισμό, αλλά αυτά τα τέσσερα κόμματα μαζί δεν θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία. Σε εθνικό επίπεδο, το CDU έχει από καιρό δεσμευτεί ότι δεν θα κυβερνήσει ποτέ με το Die Linke, αλλά θα πρέπει να καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα αυτό στη Θουριγγία για να μπορέσει να κυβερνήσει χωρίς το AfD. Ο απερχόμενος κυβερνήτης, Bodo Ramelow του Die Linke, είναι σχετικά μετριοπαθής και ο ίδιος κυβέρνησε πρόσφατα με έναν συνασπισμό μειοψηφίας.

Ωστόσο, η λύση αυτή είναι εγγενώς εύθραυστη. Ένας συνασπισμός αποτελούμενος από κόμματα με έντονα αποκλίνουσες πολιτικές προτιμήσεις θα διατρέξει τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση να παράσχει συνεκτική ηγεσία και, ως εκ τούτου, να αποτύχει να προσελκύσει μακριά υποστήριξη από το AfD.

Οι εκλογές επιβεβαίωσαν την απότομη διολίσθηση και των τριών κομμάτων του εθνικού κυβερνητικού συνασπισμού: SPD, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP). Οι Πράσινοι διολίσθησαν σημαντικά στη Σαξονία, όπου συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του CDU. Δεν κατάφεραν να κερδίσουν καμία έδρα στη Θουριγγία. Το SPD ξεπέρασε το όριο του 5% για να κερδίσει έδρες και στις δύο εκλογές, αλλά παρουσίασε σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα υποστήριξής του. Το FDP δεν κέρδισε καμία έδρα σε καμία από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Τόσο το AfD όσο και το BSW χαρακτηρίζονται ως λαϊκιστές, ο ένας στα δεξιά και ο άλλος στα αριστερά. Τα βασικά θέματα με σειρά προτεραιότητας για το AfD είναι η μετανάστευση, η οικονομία και η Ουκρανία. Η αντιπολεμική στάση του BSW για την Ουκρανία είναι το πιο επίμονο πολιτικό του θέμα, ακολουθούμενο από την αδύναμη οικονομία, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο. Αυτό το επιχείρημα αποτέλεσε πηγή δύναμης για το BSW στη Θουριγγία και τη Σαξονία, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν εδώ και καιρό επιφυλακτικότητα απέναντι στην κλιμάκωση και υποστήριξη για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου.

Αν και θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε αυτές τις εκλογές ως κυριαρχούμενες από το ζήτημα της Ουκρανίας, το θέμα αυτό ήταν ασυνήθιστα έντονο, κυρίως λόγω της ενεργητικής προσωπικής εμπλοκής της εθνικής ηγέτιδας του BSW Sahra Wagenknecht στις δύο εκστρατείες. Το Politico αποκάλεσε αυτές τις εκλογές «πραξικόπημα» υπέρ του Πούτιν.

Η μακροχρόνια ανησυχία ορισμένων ψηφοφόρων για την παράτυπη μετανάστευση διαμόρφωσε επίσης αυτές τις εκλογές, κυρίως προς όφελος του AfD. Μια επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε τρία άτομα σε ένα φεστιβάλ της πόλης Solingen στη βορειοδυτική Γερμανία στις 23 Αυγούστου επανέφερε τη μεταναστευτική πολιτική στο προσκήνιο. Ο φερόμενος ως δράστης είναι ένας 26χρονος Σύριος υπήκοος του οποίου το αίτημα ασύλου είχε απορριφθεί.

Αν και όχι τόσο εμπρηστικό όσο το AfD, το BSW εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τη μετανάστευση, σηματοδοτώντας μια απότομη απόκλιση από την στάση που είχε υιοθετήσει το πρώην κόμμα της Βάγκενκνεχτ, Die Linke.

Η αντίδραση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης σε αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα ταλαντεύεται μεταξύ της ερμηνείας τους ως ένα αποκλειστικά ανατολικό φαινόμενο ή ως προάγγελος αποσταθεροποίησης που δεν περιορίζεται στην πρώην Ανατολική Γερμανία («GDR»). Για να τοποθετήσουμε αυτές τις εκλογές σε μια προοπτική, η Σαξονία έχει πληθυσμό 4 εκατομμυρίων κατοίκων, ενώ η Θουριγγία φιλοξενεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πληθυσμός της Γερμανίας είναι σχεδόν 84 εκατομμύρια. Οι εκλογές στο Βρανδεμβούργο - ένα άλλο ανατολικό κρατίδιο - πιθανόν να εντείνουν τις ίδιες ανησυχίες.

Πολλοί σχολιαστές αποδίδουν αυτά τα εντυπωσιακά εκλογικά αποτελέσματα στη χαρακτηριστική πολιτική κουλτούρα της πρώην GDR, που καθοδηγείται από την απογοήτευση για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επανένωσης. Τόσο το AfD όσο και το BSW συγκέντρωσαν ψήφους σημαντικά υψηλότερους από τη θέση τους στις εθνικές δημοσκοπήσεις, περίπου 18% και 8% αντίστοιχα.

Θα ήταν λάθος, ωστόσο, να υποθέσουμε ότι το AfD και το BSW αναδιαμορφώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα αλλού στη Γερμανία. Η κυριαρχία των καθιερωμένων κομμάτων της κεντροαριστεράς (SPD και Πράσινοι), της κεντροδεξιάς CDU-CSU και των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών επιδεινώνεται, και αυτή η τάση δεν περιορίζεται στα ανατολικά κρατίδια.

Η αυξανόμενη δύναμη του AfD και του BSW θα περιπλέξει τον σχηματισμό συνασπισμού μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου του επόμενου έτους. Το CDU είναι σαφώς το ισχυρότερο κόμμα με δημοσκοπικά ποσοστά λίγο πάνω από το 30%, αλλά η αδυναμία του SPD, των Πρασίνων και του FDP θα καταστήσει δυσκολότερη τη συνέχιση της απομόνωσης του AfD, ακόμη και αν το BSW συμμετάσχει σε έναν εθνικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Το BSW θα μπορούσε επίσης να οξύνει το αίτημά του να σταματήσει η στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και την αντίθεσή του στην προτεινόμενη τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στο γερμανικό έδαφος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail