Οι δυτικές οικονομικές πολιτικές απομακρύνουν τις χώρες από το δολάριο - εμπειρογνώμονας

pixabay / pasja1000
Freepen.gr - Πολλά έθνη εγκαταλείπουν το δολάριο ΗΠΑ επειδή χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως εργαλείο για τη «σφετερισμό» των οικονομικών σχέσεων, δήλωσε την Παρασκευή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Sichuan Huang Yunsong, ο οποίος έκανε τις παρατηρήσεις αυτές στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ (EEF) στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας σε μια συζήτηση πάνελ για την οικονομική συνεργασία της χώρας με την Ινδία και την Κίνα.

Η παγκόσμια τάση προς τη χρήση εθνικών νομισμάτων στο εμπόριο έχει αποκτήσει δυναμική εν μέσω των πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εισήγαγαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αφού αποκλείστηκε ουσιαστικά από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ρωσία στράφηκε σε εναλλακτικές επιλογές διακανονισμού, με πολλούς από τους ξένους εταίρους της να ακολουθούν το παράδειγμά της.

Σύμφωνα με τον Huang, οι χώρες επιδιώκουν τώρα να διαφοροποιήσουν τα καλάθια των νομισμάτων τους και τα κίνητρά τους βασίζονται σε τρεις βασικούς παράγοντες: Τις ενέργειες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες, όπως λέει, «έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών», τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και τις ευρείες παγκόσμιες αλλαγές στις οικονομικές πολιτικές.
 
«Οι ΗΠΑ συχνά σφετερίζονται τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις επιβάλλοντας την εξάρτηση από το δολάριο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες», δήλωσε ο Huang, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα έθνη θεωρούν αυτή την πρακτική απαράδεκτη.

Πρόσθεσε ότι η παγκόσμια «μετατόπιση της οικονομικής ανάπτυξης» και «η μετατόπιση των οικονομικών κέντρων προς την Ανατολή, προς την Κίνα και τη Ρωσία» ωθούν επίσης τα έθνη να στραφούν στη χρήση εθνικών νομισμάτων στις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

Τις ιδέες του Huang επανέλαβε ένας συνάδελφός του από τη Ρωσία, ο καθηγητής Stanislav Tkachenko από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος δήλωσε πως η απο-δολαριοποίηση «είναι το κλειδί για την αποδόμηση του αμερικανικού ηγεμονικού συστήματος».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail