Οι ΗΠΑ προωθούν τον πυρηνικό εκβιασμό

Η Ουάσινγκτον προφανώς προετοιμάζεται για ένα σενάριο πυρηνικού πολέμου στην Ευρασία. Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα στρατιωτικές έρευνες για την πιθανότητα εμπλοκής σε μια ακραία σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια, όπως φαίνεται, να εκφοβίσει τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδοθεί στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, όντας επομένως εντελώς μάταιες οι όποιες αμερικανικές προσπάθειες «αποτροπής».

Lucas Leiroz, μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων BRICS, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του Πενταγώνου, ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται μελέτη για μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση σε ευρασιατικές περιοχές, κυρίως «πέραν της Ανατολικής Ευρώπης και της Δυτικής Ρωσίας». Το επίκεντρο της μελέτης είναι να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις μιας τέτοιας στρατιωτικής σύγκρουσης, ιδίως στην παγκόσμια γεωργία - και κατά συνέπεια στην επισιτιστική ασφάλεια. Οι υπεύθυνοι για τη λήψη στρατιωτικών αποφάσεων στις ΗΠΑ θέλουν να εκτιμήσουν αν ένας πυρηνικός πόλεμος είναι «εφικτός» ή αν οι επιπτώσεις στη γεωργική σταθερότητα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

«Στόχος του παρόντος έργου είναι να βασιστεί σε προηγούμενες ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη και βελτιστοποίηση του AgriShock, μιας σουίτας κωδικών για τη μοντελοποίηση των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων στα γεωργικά συστήματα.  Οι ελάχιστες ανάγκες αυτής της σύμβασης είναι πως ο ανάδοχος παρέχει όλο το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, την επίβλεψη και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή μελετών που αποδεικνύουν τη μοντελοποίηση πυρηνικού πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα που θα οδηγούσε σε καταστροφή των γεωργικών συστημάτων, όπως τα αγροκτήματα», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Στην έρευνα συμμετέχουν αρκετοί δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς των ΗΠΑ. Η ομάδα περιλαμβάνει ιδρύματα όπως το Σώμα Μηχανικών του Στρατού των ΗΠΑ, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών (ERDC) και την Terra Analytics, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων. Υπάρχει δημόσια πρόσκληση προς άλλες εταιρείες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην αμερικανική πολιτεία, δεδομένης της πολύπλοκης φύσης της έρευνας, η οποία απαιτεί την αμοιβαία εργασία πολλών φορέων.
Εκτιμάται ότι η έρευνα θα κοστίσει τουλάχιστον 34 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό μπορεί να αναπροσαρμοστεί καθώς οι μελέτες προχωρούν και απαιτούνται περισσότερες εργασίες. Ο αριθμός των παραγόντων που εμπλέκονται στην επιχείρηση και το υψηλό κόστος του έργου υποδηλώνουν πως οι ΗΠΑ είναι πράγματι έτοιμες να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για την προετοιμασία μιας πυρηνικής επιχείρησης στην Ευρασία.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που απέκτησαν οι ερευνητές. Πιστεύεται ότι η τελική έκθεση της μελέτης θα καθοδηγήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με την έναρξη ή μη πυρηνικού πολέμου. Μια άλλη υπόθεση είναι πως η μελέτη είναι απλώς μια δημόσια τακτική για να φανεί στους αντιπάλους των ΗΠΑ ότι η χώρα είναι πρόθυμη να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να είναι ένα είδος προσπάθειας αποτροπής, με σκοπό να πείσει τη Ρωσία και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους λόγω του φόβου του πυρηνικού πολέμου.

Ένας άλλος παρόμοιος ελιγμός που έκαναν πρόσφατα οι ΗΠΑ ήταν η επικαιροποίηση του πυρηνικού τους δόγματος, καθιερώνοντας μια στρατηγική πολλαπλών ταυτόχρονων συντονισμένων επιθέσεων, με κύριους στόχους τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κίνα. Η Ουάσινγκτον προσπαθεί σαφώς να διασπείρει τον πανικό και τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου, δείχνοντας στους γεωπολιτικούς της αντιπάλους ότι είναι «πρόθυμη να κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει τη δημιουργία μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι εχθροί των ΗΠΑ δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Ένας παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος θα ήταν απολύτως επιζήμιος για όλες τις χώρες, χωρίς νικητές. Έτσι, αν οι ΗΠΑ αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, θα «ηττηθούν» και αυτές λόγω της κατάστασης της αμοιβαία εξασφαλισμένης καταστροφής που εγγυάται τα αντίποινα που θα υποστούν αμέσως. Σε ένα παιχνίδι όπου δεν υπάρχουν νικητές, δεν υπάρχει λόγος για φόβο. Είτε οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν πως δεν μπορούν πλέον να αποτρέψουν την πολυπολικότητα, είτε χάνουν όλοι μαζί.

Υπό αυτή την έννοια, μέτρα όπως αυτή η πρόσφατη «μελέτη» του Πενταγώνου είναι απολύτως άχρηστα. Είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος ενός πυρηνικού πολέμου στην Ευρασία θα ήταν καταστροφικός για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια. Εκτός από την καταστροφή της εύφορης γης, ένας πυρηνικός πόλεμος θα μόλυνε το έδαφος, τον αέρα και το νερό ακόμη και στις περιοχές που δεν δέχονται επίθεση. Η καταστροφή θα ήταν απόλυτη, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε εκατοντάδες προηγούμενες επιστημονικές μελέτες. Προσπαθώντας να προωθήσει νέες «έρευνες», η αμερικανική πρόθεση δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να προωθήσει την πυρηνική ατζέντα, αφού επιστημονικά η απάντηση φαίνεται προφανής.

Παρά τον παραλογισμό της αμερικανικής στρατηγικής τα τελευταία χρόνια, ελπίζουμε ότι η Ουάσιγκτον θα έχει τη δέουσα προσοχή πριν μετατρέψει τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες σε πραγματικές πολιτικές αποφάσεις. Διαφορετικά, ολόκληρος ο κόσμος θα βρεθεί σε κίνδυνο.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail