Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας προς το Ισραήλ συνεχίζονται μέσω Παλαιστίνης παρά την εμπορική απαγόρευση

Freepen.gr - Οι τουρκικές επιχειρήσεις φαίνεται να παρακάμπτουν την εμπορική απαγόρευση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο Ισραήλ, δρομολογώντας τις εξαγωγές μέσω Παλαιστίνης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Συνέλευση των Τούρκων Εξαγωγέων (TIM).

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών προς την Παλαιστίνη κατά 423% κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, με τις εξαγωγές μόνο τον Αύγουστο να εκτοξεύονται πάνω από 1.150%.

Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει εικασίες ότι τα εμπορεύματα φτάνουν στο Ισραήλ μέσω του παλαιστινιακού τελωνειακού συστήματος.

Τον Μάιο η Τουρκία διέκοψε όλες τις απευθείας εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ ως απάντηση στην αυξανόμενη εγχώρια κριτική για τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως τα εμπορεύματα που προηγουμένως προορίζονταν για το Ισραήλ δρομολογούνται τώρα μέσω των παλαιστινιακών εδαφών. Οι τουρκικές επιχειρήσεις φέρονται να χρησιμοποιούν τα τελωνεία της Παλαιστινιακής Αρχής για να διευκολύνουν το εμπόριο, καθώς οι αξιωματούχοι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν τον τελικό προορισμό των εξαγωγών μόλις εισέλθουν στην Παλαιστίνη.

Οι βασικοί τομείς που επωφελούνται από την ανακατεύθυνση του εμπορίου περιλαμβάνουν τον χάλυβα, τα χημικά και τα προϊόντα εξόρυξης. Οι εξαγωγές χάλυβα προς την Παλαιστίνη, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 8.722% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, ανεβαίνοντας από 430.000 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι σε 37,9 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο τον Αύγουστο, οι εξαγωγές χάλυβα εκτινάχθηκαν κατά ένα εκπληκτικό 125.437 τοις εκατό, από 17.400 δολάρια πέρυσι σε 21,8 εκατομμύρια δολάρια. Ομοίως, οι εξαγωγές χημικών προϊόντων προς την Παλαιστίνη αυξήθηκαν κατά 3.388 τοις εκατό τον Αύγουστο, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων εξόρυξης αυξήθηκαν κατά 62.174 τοις εκατό.

* Πληροφορίες  turkishminute.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail