Ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί - Ακούει η Δύση;

Iran's President Masoud Pezeshkian attends a press conference in Tehran, Iran, September 16, 2024. WANA (West Asia News Agency)/Majid Asgaripour via REUTERS
Ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν θέλει να διαπραγματευτεί με τη Δύση - θα ακουστεί το αίτημά του;

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ιράν είναι ανοικτό σε μια νέα πυρηνική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά τόνισε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αυτή τη φορά.

Daniel Larison - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο νέος μεταρρυθμιστής πρόεδρος κατέβηκε με την πλατφόρμα της επιδίωξης ανακούφισης από τις κυρώσεις μέσω νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό ζήτημα και κέρδισε μια απροσδόκητη νίκη στον δεύτερο γύρο τον Ιούλιο. Τα σχόλια του Πεζεσκιάν αυτή την εβδομάδα ήταν το τελευταίο σημάδι ότι σκοπεύει να κάνει πράξη την υπόσχεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις δυτικές κυβερνήσεις. Μένει να δούμε αν κάποιος στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη είναι διατεθειμένος να δεχτεί την προσφορά του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πεζεσκιάν υπερασπίστηκε τις αντιδράσεις του Ιράν στις αμερικανικές κυρώσεις, λέγοντας πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν επεκτάθηκε όσο έχει επεκταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια εξαιτίας της εκστρατείας πίεσης που ξεκίνησε με την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την πυρηνική συμφωνία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Associated Press, είπε: «Τηρήσαμε το πλαίσιο που είναι γραμμένο στην (πυρηνική συμφωνία). Εξακολουθούμε να επιδιώκουμε να διατηρήσουμε αυτά τα πλαίσια. Τα έσκισαν, μας ανάγκασαν να κάνουμε κάτι».

Τα αρχεία υποστηρίζουν τον Pezeshkian σε αυτό. Οι ΗΠΑ ήταν αυτές που υπονόμευσαν την πυρηνική συμφωνία αποχωρώντας από αυτήν και επιβάλλοντας εκ νέου ευρείες κυρώσεις. Το Ιράν συμμορφωνόταν πλήρως με τις απαιτήσεις της συμφωνίας όταν οι ΗΠΑ αθέτησαν τις υποσχέσεις τους και παρέμεινε σε πλήρη συμμόρφωση για ένα ακόμη έτος προτού αρχίσει να ανταποκρίνεται στις πιέσεις επεκτείνοντας το πρόγραμμά του. Στη συνέχεια, ήταν οι ΗΠΑ που αρνήθηκαν να επανέλθουν στην αρχική συμφωνία όταν είχαν την ευκαιρία να το πράξουν. Υπήρχε μια ευκαιρία να αναβιώσει η JCPOA πριν από τρία χρόνια, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν την σπατάλησε.

Το αρχικό Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) είναι πλέον για όλες τις προθέσεις και τους σκοπούς ανενεργό και πολλές από τις διατάξεις του είτε έχουν ήδη λήξει είτε θα λήξουν σύντομα, οπότε θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία. Τα καλά νέα είναι ότι η ιρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει πως ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει το JCPOA ως πλαίσιο. Ο Pezeshkian το επιβεβαίωσε αυτό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου: «Επιδιώκουμε την επιστροφή στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας. Εάν σταματήσουν, θα σταματήσουμε και εμείς. Εάν είναι δεσμευμένοι στη συμφωνία, θα είμαστε και εμείς».

Τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η ιρανική κυβέρνηση επιθυμεί σοβαρά να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό ζήτημα. Ο πρόεδρος διόρισε τον Abbas Araghchi ως υπουργό Εξωτερικών. Ο Araghchi ήταν μέλος της ιρανικής διπλωματικής ομάδας που διαπραγματεύτηκε το JCPOA, και η εμπειρία του με την προηγούμενη συμφωνία θα είναι πιθανότατα πολύ χρήσιμη για τη σφυρηλάτηση μιας νέας συμφωνίας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ άνοιξε δημοσίως την πόρτα για νέες συνομιλίες τον περασμένο μήνα για να δείξει ότι ήταν πρόθυμος να αφήσει τον Πεζεσκιάν να προχωρήσει σε αυτό το μέρος της ατζέντας του προέδρου. Ο μεταρρυθμιστής πρόεδρος του Ιράν έλαβε το πράσινο φως για να ξεκινήσει συνομιλίες, αλλά για να επιτύχει χρειάζεται αξιόπιστους διαπραγματευτικούς εταίρους στη Δύση.

Ο Ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη αμοιβαιότητας και αμοιβαίου σεβασμού, εάν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πιθανότητα να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό. Κατέστησε σαφές στις ΗΠΑ πως η συνέχιση της εκστρατείας πίεσης δεν θα αποδώσει: «Δεν επιθυμούμε πυρηνικά [όπλα]. Αλλά δεν θα υποκύψουμε στις πιέσεις». Ο Πεζεσκιάν πηγαίνει περίπου όσο πιο μακριά μπορεί να φτάσει κάποιος στο ιρανικό σύστημα για να απλώσει κλάδο ελαίας και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να ανταποκριθούν θετικά σε αυτό που προτείνει.

Ο Πεζεσκιάν αναγνώρισε ότι δεν θα υπάρξει διπλωματική πρόοδος φέτος πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η ιρανική κυβέρνηση περιμένει να δει αν θα υπάρξει κάποιος στην Ουάσινγκτον που να ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση. Μέχρι στιγμής κανένας από τους υποψηφίους των μεγάλων κομμάτων δεν έχει δηλώσει πως η διπλωματία με το Ιράν θα αποτελέσει προτεραιότητα το επόμενο έτος, αλλά υπάρχει ένα άνοιγμα εδώ που μια νέα κυβέρνηση θα ήταν συνετό να εκμεταλλευτεί. Το Ιράν είναι ανοιχτό στην εξεύρεση συμβιβασμού, αλλά θα δεχτεί κανείς στη Δύση το «ναι» ως απάντηση;

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στις νέες πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα και η τελευταία ισραηλινή επίθεση στο εσωτερικό του Λιβάνου απειλούν την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Είναι πιθανόν αυτή η ευκαιρία για πυρηνική διπλωματία να χαθεί αν το Ισραήλ εισβάλει ξανά στον Λίβανο. Εξακολουθεί επίσης να υπάρχει σημαντική αντίθεση στην Ουάσιγκτον σε οποιαδήποτε δέσμευση με το Ιράν. Η ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου εργάζεται εδώ και χρόνια για να εκτροχιάσει οποιαδήποτε διπλωματική λύση στο πυρηνικό ζήτημα. Όσο προκλητικά και αν είναι αυτά τα εμπόδια, δεν είναι ανυπέρβλητα, αν μια νέα κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας. Η JCPOA είναι η απόδειξη πως αυτό μπορεί να γίνει, και το ιστορικό των τελευταίων έξι ετών μας δείχνει τι συμβαίνει χωρίς μια λειτουργική συμφωνία μη διάδοσης.

Οποιαδήποτε νέα διπλωματική πρωτοβουλία με το Ιράν θα αντιμετωπίσει σκληρούς αντίθετους ανέμους, αλλά το ιστορικό δείχνει σαφώς ότι ένας συμβιβασμός μέσω διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και τη μείωση των εντάσεων. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν δοκιμάσει τον οικονομικό πόλεμο και το σαμποτάζ, και αμφότερα έχουν αποτύχει θεαματικά, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι τώρα πιο προηγμένο από ποτέ.

Παρά τα χρόνια πρόσθετων κυρώσεων και τις ισραηλινές επιθέσεις στο πρόγραμμά της, η ιρανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιλέγει να μην επιδιώξει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αλλά ελλείψει διπλωματικής λύσης το πυρηνικό ζήτημα θα παραμείνει ένα ενοχλητικό πρόβλημα για την περιοχή. Μια λύση με διαπραγμάτευση παραμένει ο καλύτερος και μοναδικός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα παραμείνει ειρηνικό και να στερηθούν τα ιρανικά γεράκια το πρόσχημα για πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail