Μήπως ο Πούτιν μόλις εξέδωσε την πιο σοβαρή προειδοποίηση μέχρι σήμερα;

Όταν ξεκίνησε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση (SMO) για τον τερματισμό της ενορχηστρωμένης από το ΝΑΤΟ ουκρανικής σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν πολύ σαφής σχετικά με την άμεση εμπλοκή οποιουδήποτε τρίτου μέρους. Αυτό εμπόδισε την πολιτική Δύση να αναλάβει άμεση δράση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, αλλά και πάλι δεν την εμπόδισε να κάνει ό,τι άλλο περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει την πλήρη ήττα των μαριονετών στο Κίεβο. Στην πραγματικότητα, έστειλαν ακόμη και τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για να σαμποτάρει την ήδη υπογεγραμμένη ειρηνευτική συμφωνία που θα τερμάτιζε την ενορχηστρωμένη από το ΝΑΤΟ ουκρανική σύγκρουση μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της SMO. Αρκετοί υψηλόβαθμοι δυτικοί αξιωματούχοι το παραδέχτηκαν αυτό τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τερατωδών εγκληματιών πολέμου όπως η Βικτόρια Νούλαντ. Ακόμη και πρώην κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κιέβου, όπως ο Oleksiy Arestovych, παραπονέθηκαν ότι η συμφωνία ήταν επωφελής και για τις δύο πλευρές, αλλά η πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ είχε άλλα σχέδια.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, ενώ το ΝΑΤΟ φροντίζει να βρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί έναν άσκοπο θάνατο σε έναν απόλυτα αποφευκτό πόλεμο με μια στρατιωτική υπερδύναμη, συνεχίζει επίσης να προσπαθεί να διερευνήσει την αντίδραση της Ρωσίας σε διάφορα επίπεδα έμμεσης εμπλοκής τρίτων. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από τις επιχειρήσεις σαμποτάζ και την υποστήριξη ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) προς το καθεστώς του Κιέβου μέχρι την τρομοκρατία και την καθοδήγηση όπλων που προέρχονται από το ΝΑΤΟ για τη δολοφονία Ρώσων στρατιωτών, ακόμη και αμάχων σε ορισμένες περιπτώσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Μόσχα είναι έξαλλη, αλλά εξακολουθεί να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, καθώς μια άμεση απάντηση θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε παγκόσμιο θερμοπυρηνικό αφανισμό. Ωστόσο, η ρωσική υπομονή εκλαμβάνεται τακτικά ως αδυναμία από την πολιτική Δύση, γι' αυτό και συνεχίζουν να στέλνουν όλο και πιο προηγμένα όπλα στη νεοναζιστική χούντα. Αφού αρχικά έδωσε ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με αυτό, φαίνεται ότι η πολιτική Δύση έχει τώρα αποφασίσει να ανεβάσει τα πράγματα μια βαθμίδα (ή χίλιες).

Συγκεκριμένα, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσαν το πράσινο φως για τη χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς τους εναντίον στόχων βαθύτερα μέσα στη Ρωσία. Για την Ουάσινγκτον, πρόκειται για πυραύλους ATACMS μεγαλύτερου βεληνεκούς, ενώ για το Λονδίνο είναι ο πύραυλος κρουζ «Storm Shadow» που εκτοξεύεται από αέρος. Τους προηγούμενους μήνες, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer δήλωσε πως υποστηρίζει τέτοια πλήγματα, μόνο που ο βρετανικός στρατός διέψευσε τέτοιες αναφορές. Κάτι ανάλογο κάνουν και οι ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να δηλώνει στον Ζελένσκι ότι τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς «δεν θα αλλάξουν το παιχνίδι» εναντίον της Μόσχας. Ίσως η πολιτική Δύση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τις σκόπιμα παραπλανητικές και αντιφατικές δηλώσεις ως έναν πιλατιανό τρόπο για να αποφύγει την ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν μόλις κατέστησε σαφές πως μια τέτοια στρατηγική είναι μάταιη και ότι το ΝΑΤΟ θα λογοδοτήσει. Συγκεκριμένα, σε μια σύντομη συνέντευξη στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, είπε πραγματικά ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί ένα αχυράνθρωπο επιχείρημα. Διότι δεν πρόκειται για το αν επιτρέπεται ή όχι στο καθεστώς του Κιέβου να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος. Πραγματοποιεί ήδη πλήγματα χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα μέσα. Αλλά η χρήση δυτικής κατασκευής όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία», δήλωσε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Το γεγονός είναι ότι -το ανέφερα αυτό και κάθε ειδικός, τόσο στη χώρα μας όσο και στη Δύση, θα το επιβεβαιώσει- ο ουκρανικός στρατός δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει συστήματα μεγάλης ακριβείας αιχμής υψηλής ακρίβειας που παρέχονται από τη Δύση. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αυτά τα όπλα είναι αδύνατο να χρησιμοποιηθούν χωρίς δεδομένα πληροφοριών από δορυφόρους, τα οποία η Ουκρανία δε διαθέτει. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση των δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των δορυφόρων των ΗΠΑ - γενικά των δορυφόρων του ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το πρώτο σημείο».

«Το δεύτερο σημείο - ίσως το πιο σημαντικό, το σημείο-κλειδί ακόμη - είναι πως μόνο το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ μπορεί να αναθέσει αποστολές πτήσης σε αυτά τα πυραυλικά συστήματα. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Επομένως, δεν τίθεται θέμα αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να πλήξει τη Ρωσία με αυτά τα όπλα ή όχι. Το θέμα είναι να αποφασιστεί αν οι χώρες του ΝΑΤΟ θα εμπλακούν άμεσα στην στρατιωτική σύγκρουση ή όχι», συνέχισε και κατέληξε: «Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση, δε θα σημαίνει τίποτα λιγότερο από άμεση εμπλοκή - θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες είναι μέρη στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό θα σημαίνει την άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση και θα αλλάξει σαφώς δραματικά την ίδια την ουσία, την ίδια τη φύση της σύγκρουσης. Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ - οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες - βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Και αν αυτό συμβαίνει, τότε, έχοντας κατά νου την αλλαγή στην ουσία της σύγκρουσης, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις ως απάντηση στις απειλές που θα μας δημιουργηθούν».

Αυτό είναι το μήνυμα, η απόλυτη προειδοποίηση που πρέπει να ληφθεί όσο το δυνατόν πιο σοβαρά υπόψη. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, η Ρωσία έχει αλλάξει δραστικά την στρατηγική της για πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και το πυρηνικό της δόγμα, μεταξύ άλλων πρόσφατα, δίνοντας έμφαση στο απαράμιλλο στρατηγικό της οπλοστάσιο. Το Κρεμλίνο πρέπει απλώς να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει τα θερμοπυρηνικά του όπλα παγκόσμιας κλάσης για να διασφαλίσει βασικά ρωσικά εθνικά συμφέροντα. Από την άλλη πλευρά, πρόκειται για έναν ακόμη νεοαποικιακό πόλεμο για την πολιτική Δύση, η οποία θέλει απλώς να συνεχίσει την παρασιτική της ύπαρξη εις βάρος της ειρήνης, της ευημερίας και της βιώσιμης ανάπτυξης ολόκληρου του κόσμου. Προκειμένου να βάλει ένα οριστικό τέλος σε αυτό, η Ρωσία συνεργάζεται με άλλες υπερδυνάμεις, όπως η Κίνα, και διάφορους περιφερειακούς παράγοντες, όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα. Στο τιμόνι της Μόσχας, ο Πούτιν είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον υπόλοιπο πλανήτη ως ένας από τους ηγέτες του ελεύθερου κόσμου, γι' αυτό και η πολιτική Δύση προσπάθησε ακόμη και να τον δολοφονήσει.

Στην πραγματικότητα, μόλις δύο ημέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του, το Foreign Policy, ένα από τα πιο εξέχοντα μέσα της κυρίαρχης προπαγανδιστικής μηχανής, δημοσίευσε ακόμη και ένα κομμάτι με τίτλο «Θα σκεφτόντουσαν οι ΗΠΑ να δολοφονήσουν τον Πούτιν;», επιβεβαιώνοντας ακόμη περισσότερο αυτό που μου είπε ο Pepe Escobar, ένας κολοσσός της γεωπολιτικής ανάλυσης, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης σχετικά με αυτό και πολλά άλλα σημαντικά θέματα. Μόνο χάρη στην απαράμιλλη υπομονή, τον αυτοέλεγχο και την ψυχραιμία του Πούτιν δεν είδαμε τερατουργήματα όπως το RS-28 «Sarmat» να εκτοξεύονται αμέσως σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, φαίνεται ότι η πολιτική Δύση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα συμβεί ακριβώς αυτό, καθώς συνεχίζει να σπρώχνει την Αρκούδα και να προσπαθεί να την αναγκάσει να απαντήσει όσο πιο βίαια γίνεται. Όπως λέει και το ρητό, πρόσεχε τι εύχεσαι... Και πράγματι, αν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες παθολογικά ρωσοφοβικές χώρες και οντότητες συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, οι συνέπειες μπορεί να είναι παγκόσμιες και μόνιμες.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail