Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για συντονισμένο πυρηνικό χτύπημα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα

Photo: Pixabay by STRIEWA, PDM
Οι ΗΠΑ δημιουργούν στρατηγικούς κινδύνους κατηγορώντας τη Ρωσία, την Κίνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας για πυρηνικό συντονισμό

Οι ΗΠΑ φέρονται να προετοιμάζονται για ένα συντονισμένο πυρηνικό χτύπημα από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξαπολύσουν ένα προληπτικό πυρηνικό πλήγμα.

Lyuba Lulko - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα θα μπορούσαν να εξαπολύσουν ένα συντονισμένο πυρηνικό πλήγμα κατά των ΗΠΑ.

Οι New York Times ανέφεραν πως οι ΗΠΑ άλλαξαν τους στόχους της πυρηνικής στρατηγικής τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ένα μυστικό σχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν τον Μάρτιο, η επικαιροποιημένη στρατηγική έδινε οδηγίες στις αμερικανικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για μια πιθανή συντονισμένη πυρηνική πρόκληση από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.

Ειδικότερα, ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέφρι Κρούζε, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας του Πενταγώνου, δήλωσε τον Μάιο στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας ότι ακόμη και αν οι στρατοί της Ρωσίας και της Κίνας «ήταν διαλειτουργικοί, σίγουρα θα ήταν συνεργάσιμοι», γεγονός που ώθησε τον στρατό να επανεξετάσει τις στρατηγικές.

Το νέο σχέδιο, σύμφωνα με τους NYT, αντανακλά επίσης τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας, το οποίο προβλέπεται να συναγωνιστεί εκείνο των ΗΠΑ και της Ρωσίας την επόμενη δεκαετία. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν σε υπόμνημα προς το Κογκρέσο πριν από την αποχώρηση του Μπάιντεν από το αξίωμα.

Οι πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας αυξάνονται

Τον Ιούνιο, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) ανέφερε ότι η Κίνα αύξησε το πυρηνικό της οπλοστάσιο κατά 90 πυρηνικές κεφαλές, ανεβάζοντας το σύνολο σε 500 από τον Ιανουάριο.

Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δείχνουν ότι θα μπορούσε να αυξηθεί από 500 σε 1.000 κεφαλές μέχρι το 2030. Η Ρωσία διαθέτει σήμερα περίπου 4.000 πυρηνικές κεφαλές και παραμένει ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει την πυρηνική στρατηγική των ΗΠΑ με τον ίδιο περίπου αριθμό πυρηνικών κεφαλών.

Η έκθεση SIPRI προβλέπει επίσης ότι ο συνολικός αριθμός διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Κίνας, που σήμερα αριθμεί περίπου 238, θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών (800) ή της Ρωσίας (1.244) κατά την επόμενη δεκαετία.

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να μην κλιμακώσουν την «κινεζική πυρηνική απειλή»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ως απάντηση στις αποκαλύψεις των NYT πως οι ΗΠΑ είναι «ο αρχιτέκτονας της μεγαλύτερης πυρηνικής απειλής και των μεγαλύτερων στρατηγικών κινδύνων στον κόσμο». Κάλεσε την Ουάσινγκτον να αναλάβει πιστά την «πρωταρχική της ευθύνη για τον πυρηνικό αφοπλισμό και να μειώσει σημαντικά και ουσιαστικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφημίζουν τα τελευταία χρόνια τη λεγόμενη «θεωρία της πυρηνικής απειλής της Κίνας» για να βρουν δικαιολογίες για να αποφύγουν τις δεσμεύσεις τους για πυρηνικό αφοπλισμό και να επεκτείνουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Μάο Νινγκ. Επανέλαβε ότι η Κίνα έχει μια πολιτική μη πρώτης χρήσης και μια στρατηγική πυρηνικής αυτοάμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα επανέλαβαν τις άτυπες πυρηνικές συνομιλίες τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Ωστόσο, οι συζητήσεις ανεστάλησαν τον Ιούλιο ως απάντηση στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν δήλωσε τότε πως οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν «έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την πολιτική ατμόσφαιρα για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των εξοπλισμών».

Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ εκσυγχρονίζουν έντονα τις πυρηνικές τους δυνάμεις:

- πυρηνικές κεφαλές,
- πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης,
- υπερηχητικά όπλα,
- την πυρηνική βόμβα B61.

Οι ΗΠΑ εργάζονται επίσης για τη βελτίωση των τακτικών προωθημένων πυρηνικών όπλων για να τα αναπτύξουν στη συνέχεια στην Ευρώπη και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης, ο αμερικανικός στρατός μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσει πυραύλους μέσου βεληνεκούς εδάφους στο Γκουάμ το 2024, καθώς και στη Γερμανία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν αύξησε τον προϋπολογισμό για τον πυρηνικό στρατιωτικό τομέα σε 37,7 δισεκατομμύρια δολάρια στο αίτημα του αμυντικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2024, το οποίο σηματοδοτεί αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι. οι ΗΠΑ παρέχουν βοήθεια για την κατασκευή πυραύλων στη Νότια Κορέα. Επιπλέον, η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει τόσο τη Νότια Κορέα όσο και την Ιαπωνία να συζητήσουν την από κοινού χρήση πυρηνικών όπλων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ μετέφεραν πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος υποβρυχίων και υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένο ουράνιο για όπλα στην Αυστραλία, μια μη πυρηνική χώρα, ανοίγοντας ένα «κουτί της Πανδώρας» για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα παραβιάσει και αποσυρθεί από συνθήκες ελέγχου των εξοπλισμών, όπως η Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία (ABM) και η Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF). Η Ουάσινγκτον έχει σταματήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της νέας Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START).

Οι ΗΠΑ ενθάρρυναν επίσης τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Ουκρανίας.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατοχυρώσει το σενάριο του προληπτικού πυρηνικού πλήγματος στο πυρηνικό τους δόγμα. Επιπλέον, μόνο οι ΗΠΑ έχουν εμπειρία από την πρακτική εφαρμογή του.

Οι διάφορες ενέργειες των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο διεθνές σύστημα ελέγχου των εξοπλισμών και η διεθνής κοινότητα έχει λόγους να το σκεφτεί σοβαρά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail