Γαλλικό αριστερό κόμμα κινείται για την παραπομπή του Μακρόν σε δίκη

facebook.com/buducnostsrbijeavucic
Freepen.gr - Το κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία (LFI), μέρος ενός ευρύτερου αριστερού συνασπισμού που εξασφάλισε το μεγαλύτερο ποσοστό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου, συγκεντρώνει υπογραφές για την απομάκρυνση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από το αξίωμά του.

Η κίνηση αυτή γίνεται μετά την άρνηση του Μακρόν να διορίσει την υποψήφια του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου - τη Λουσί Καστέ - ως πρωθυπουργό.

«Το σχέδιο ψηφίσματος για την κίνηση της διαδικασίας καθαίρεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 68 του Συντάγματος, στάλθηκε σήμερα στους βουλευτές για συνυπογραφή», έγραψε το Σάββατο στο X (πρώην Twitter) η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του LFI, Ματίλντ Πανότ.

Για να κινήσει τη διαδικασία μομφής, η LFI, η οποία διαθέτει 72 έδρες στην 577 εδρών Εθνοσυνέλευση, πρέπει να συγκεντρώσει υπογραφές από τουλάχιστον το 10% των μελών του κοινοβουλίου στο πλαίσιο της πρότασής της. Το άρθρο 68 του γαλλικού Συντάγματος ορίζει ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να εφαρμοστεί «σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος που είναι προφανώς ασυμβίβαστη με την άσκηση της εντολής του».

«Ο Μακρόν αρνείται να υποταχθεί στην ψήφο του λαού, οπότε πρέπει να τον αποπέμψουμε», εξήγησε η Πανότ, μοιραζόμενος το σχέδιο του ψηφίσματος, το οποίο αναφέρει ότι “η Εθνοσυνέλευση (κάτω βουλή) και η Γερουσία μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν τη δημοκρατία έναντι των αυταρχικών τάσεων του προέδρου”.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν πως δεν εναπόκειται στον πρόεδρο «να κάνει πολιτικές ιπποδρομίες», αναφερόμενοι στον αγώνα του Μακρόν να βρει νέο πρωθυπουργό μετά την αποδοχή της παραίτησης του Γκαμπριέλ Αττάλ τον περασμένο μήνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail