Οι Χούτι εντείνουν την πίεση στο Ισραήλ

Πρέπει να επικεντρωθούμε στα γεγονότα στο Λεβάντε. Το χθεσινό πυραυλικό χτύπημα των Χούτι στο Ισραήλ είναι κάτι νέο και δραματικό - αλλάζει το παιχνίδι. Τα γεγονότα - αν αληθεύουν - είναι εκπληκτικά. Ο πύραυλος των Χούτι διένυσε 1200 μίλια σε έντεκα λεπτά. Πόσο γρήγορα είναι αυτό; Έξι χιλιάδες εξακόσια εξήντα έξι μίλια την ώρα. Αυτό, αγόρια και κορίτσια, είναι ένας υπερηχητικός πύραυλος.

Larry C. Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ταχύτητα του ήχου, στο επίπεδο της θάλασσας, είναι 761 μίλια την ώρα. Ένας υπερηχητικός πύραυλος είναι κάτι που ταξιδεύει τουλάχιστον πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Κάντε τα μαθηματικά. Ο πύραυλος των Χούτι ταξίδευε τουλάχιστον ΕΝΝΕΑ φορές την ταχύτητα του ήχου. Αυτό σημαίνει ότι ήταν ένας υπερηχητικός πύραυλος.

Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ισραήλ, απ' όσο γνωρίζω, έχουν λειτουργικό υπερηχητικό πύραυλο. Το ερώτημα λοιπόν είναι, από πού πήραν οι Χούτι αυτόν τον πύραυλο. Οι Χούτι ισχυρίζονται ότι τον κατασκεύασαν. Αν και δεν αμφισβητώ την επιμονή και την επινοητικότητά τους, η Υεμένη δεν διαθέτει την επιστημονική και μηχανική υποδομή που απαιτείται για τη δημιουργία και κατασκευή ενός υπερηχητικού πυραύλου. Η Ρωσία διαθέτει και, σύμφωνα με εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από ένα χρόνο, το ίδιο και το Ιράν.

Δε βλέπεις κάθε μέρα διαφημιστικές πινακίδες στα εβραϊκά στους δρόμους της Τεχεράνης.

Αυτή εδώ, που αναρτήθηκε σε όλη την ιρανική πρωτεύουσα αυτή την εβδομάδα, γράφει: «400 δευτερόλεπτα για το Τελ Αβίβ» στα περσικά, αραβικά και εβραϊκά. Πρόκειται για την ανακοίνωση του τελευταίου πυραύλου στο ταχέως αναπτυσσόμενο οπλοστάσιο του Ιράν - ενός πυραύλου που σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα έως και 15 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου.

Ο πύραυλος ονομάζεται Fattah, που προφανώς πήρε το όνομά του από ένα από τα 99 ονόματα του Θεού στο Ισλάμ που σημαίνει «χορηγός της νίκης». Παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα ως ιστορικό επίτευγμα για τον στρατό της χώρας.

Το υπερηχητικό βλήμα έχει την ικανότητα να «διαπερνά όλα τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και να τα πυροδοτεί», δήλωσε ο διοικητής των αεροδιαστημικών δυνάμεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRCG) ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ σε σχόλια που δημοσίευσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Σε αυτό το σημείο, μπορώ μόνο να κάνω εικασίες σχετικά με την ταυτότητα της χώρας που προμήθευσε την Υεμένη με τον υπερηχητικό πύραυλο. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι το Ιράν το έκανε σε αντίποινα για τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη στις 2 Ιουνίου. Χρησιμοποιώντας την Υεμένη/τους Χούτι ως πληρεξούσιο, το Ιράν αποφεύγει να δημιουργήσει μια κατάσταση που θα μπορούσε να προκαλέσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα και, ταυτόχρονα, να αποδείξει την ικανότητα του Ιράν να εκτοξεύσει έναν βιώσιμο, θανατηφόρο υπερηχητικό πύραυλο.

Ενώ Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν το επιτυχές χτύπημα, ο ισραηλινός Τύπος παραδέχτηκε - διανθισμένος με μια δόση υστερίας - πως τα ισραηλινά και αμερικανικά συστήματα αεράμυνας απέτυχαν να αναχαιτίσουν και να καταστρέψουν τον πύραυλο. Αυτό εννοώ όταν λέω «game changer». Πριν από αυτή την πυραυλική επίθεση, το Ισραήλ απολάμβανε την ψευδαίσθηση ότι διαθέτει έναν αδιαπέραστο Σιδηρούν Θόλο, ικανό να αποκρούει ρουκέτες και πυραύλους που εκτοξεύονται από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Κανείς στη Δύση, τουλάχιστον δημοσίως, δεν περίμενε ότι οι Χούτι θα έπαιρναν στα χέρια τους έναν υπερηχητικό και θα χτυπούσαν το Τελ Αβίβ.

Υποψιάζομαι ότι οι αναλυτές των αμερικανικών και ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών προσπαθούν απόψε να εκτιμήσουν αν αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό ή απλώς η αρχή μιας νέας φάσης στην εκστρατεία των Χούτι για την υποστήριξη των Παλαιστινίων. Αναμένω πως το Ισραήλ, ίσως σε συνεννόηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αντεπιτεθεί στους Χούθι. Ωστόσο, μετά από 10 μήνες της αποτυχημένης αποστολής Prosperity Guardian - που συναρμολογήθηκε από τις ΗΠΑ δήθεν για να βάλει τους Χούθι στη θέση τους και να ανοίξει ξανά την Ερυθρά Θάλασσα σε κάθε θαλάσσια κυκλοφορία - είναι εξαιρετικά απίθανο ότι οποιαδήποτε από τις δύο χώρες μπορεί να καταφέρει ένα καίριο πλήγμα στους Χούθι.

Το δράμα των Χούθι είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του Ισραήλ. Η Haaretz αναφέρει ότι ο Νετανιάχου επιδιώκει να απομακρύνει τον σημερινό υπουργό Άμυνας Γκαλάντ επειδή ο τελευταίος εξακολουθεί να αντιτίθεται σε μια ισραηλινή εισβολή στο νότιο Λίβανο και στην κλιμάκωση του πολέμου με τη Χεζμπολάχ. Ο Νετανιάχου φέρεται να θέλει να αντικαταστήσει τον Gallant με τον πολιτικό της αντιπολίτευσης (και πρώην νέμεση του Νετανιάχου) Gideon Sa'ar. Ο Sa'ar υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της επέκτασης του πολέμου στο νότιο Λίβανο και της επιστροφής των 60.000 Ισραηλινών προσφύγων, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Ζούμε στην κόψη του ξυραφιού. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να διεξάγει έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει, ενώ η Ουκρανία παραπαίει στα πρόθυρα μιας μαζικής στρατιωτικής κατάρρευσης. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν την ευκαιρία για κακές αποφάσεις που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να βάλουν φωτιά στον κόσμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail