Η Κίνα επιδιώκει να κατακτήσει την αφρικανική αγορά σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού

RIA Novosti / Pavel Lvov
Freepen.gr - Η τρέχουσα σύνοδος κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής πραγματοποιείται σε εξαιρετικές συνθήκες εντατικοποιημένου αγώνα στη διεθνή σκηνή καθώς η Κίνα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του φόρουμ προκειμένου να προσελκύσει τις αφρικανικές χώρες με τη γιγαντιαία αγορά τους στο πλευρό της, δήλωσε στο RIA Novosti ο Mourad Kawashi, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Umm El Bouaghi της Αλγερίας.

Η σύνοδος κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής με τη συμμετοχή ηγετών από περισσότερες από 50 χώρες πραγματοποιείται στην κινεζική πρωτεύουσα στις 4-6 Σεπτεμβρίου. Το θέμα της φετινής συνόδου κορυφής είναι «ενώνουμε τα χέρια για να προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό και να οικοδομήσουμε μια σινοαφρικανική κοινότητα κοινού πεπρωμένου».

«Η Κίνα και άλλες ανατολικές χώρες προσπαθούν να οικοδομήσουν μια νέα παγκόσμια τάξη και για το σκοπό αυτό επιδιώκουν να φέρουν στο πλευρό τους τις αφρικανικές χώρες, με τη γιγαντιαία αγορά τους και τον πληθυσμό τους που ξεπερνά τα 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σημερινή σύνοδος κορυφής του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αφρικής «λαμβάνει χώρα σε εξαιρετικές συνθήκες εντεινόμενης πάλης στη διεθνή σκηνή και αυξανόμενης πόλωσης», σε αυτή την κατάσταση, η αφρικανική αγορά γίνεται «αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών από τη μία πλευρά και της Κίνας, της Ρωσίας και της Ινδίας από την άλλη».

Σημείωσε ότι η ώθηση της Κίνας στην αφρικανική αγορά τροφοδοτείται από το κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος», η Κίνα έχει ήδη καταστεί σημαντικός εμπορικός εταίρος για πολλές αφρικανικές χώρες, ενώ οι χώρες αυτές «αναζητούν πραγματικές επενδύσεις, τη δημιουργία μιας βιομηχανικής βάσης στην ήπειρο, την ευκαιρία να δανειστούν τεχνολογία και δικαιότερες εμπορικές σχέσεις προς αμοιβαίο όφελος».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail