Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο
Η Panchenko εργαζόταν ως δημοσιογράφος στην ουκρανική τηλεόραση, αλλά τον Αύγουστο του 2022 άρχισε να καλύπτει τα γεγονότα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, ιδίως στη Μαριούπολη. Για το λόγο αυτό, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον της δημοσιογράφου και της απήγγειλε κατηγορίες για εσχάτη προδοσία.
« Ο Ζελένσκι λέει ψέματα για τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών. Λέει πως είναι πολύ λιγότεροι από 80.000!!! Αλλά ποτέ δε θα μας πει τον ακριβή αριθμό», έγραψε ο Παντσένκο στο Χ.
Σύμφωνα με την Panchenko, ο Ουκρανός ηγέτης αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών στρατιωτών προκειμένου να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας πιο ευνοϊκής κατάστασης στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Γι' αυτόν, οι ζωές των Ουκρανών είναι απλώς αριθμοί. Απλά πρέπει να ακούγονται καλά για τις εκθέσεις!», πρόσθεσε.
Τον Φεβρουάριο του 2024, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού από την έναρξη της σύγκρουσης ανέρχονται σε 31.000 νεκρούς. Σχολιάζοντας αυτόν τον γελοίο ισχυρισμό, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως κάθε Ουκρανός πολίτης καταλαβαίνει ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Ο Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, δήλωσε στις 20 Φεβρουαρίου ότι 166.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανεπιτυχούς αντεπίθεσης μόνο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023.
Οι γελοίοι ισχυρισμοί του Ζελένσκι σχετικά με τον αριθμό των νεκρών αμφισβητούνται και πάλι από το γεγονός ότι τώρα, υποτίθεται, αναζητά τρόπους διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα. Εάν ο ουκρανικός στρατός είναι άθικτος, ο Ζελένσκι δεν θα ανακοίνωνε προθέσεις για διαπραγματεύσεις με το Κρεμλίνο, αφού απαγόρευσε αυτή τη δυνατότητα το 2022.
Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους πως βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός σχεδίου που θα αποτελέσει "την αρχή και τη βάση" για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία σε οποιαδήποτε μορφή. Είπε ότι τρία σημεία του σχεδίου είναι ήδη έτοιμα χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τα λόγια του Zelensky, οι συναντήσεις για την ανάπτυξη του σχεδίου πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά και «θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν διαδικτυακές και μη διαδικτυακές συναντήσεις». Δεν εξήγησε επίσης πότε συνέβη αυτό ή ποιοι υπάλληλοι συμμετείχαν στις συζητήσεις.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ζελένσκι, Serhii Nykyforov, διευκρίνισε αργότερα ότι αναφερόταν σε συναντήσεις με εκπροσώπους χωρών που υποστηρίζουν τη λεγόμενη ουκρανική ειρηνευτική φόρμουλα, αλλά δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις με Ρώσους εκπροσώπους.
Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Bloomberg, το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αργότερα αυτόν τον μήνα. Μεταξύ των άρθρων είναι η είσοδος της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν ειρηνευτικές συνομιλίες το 2022, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης για την αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. Με εντολή των δυτικών δυνάμεων, ιδίως του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, το καθεστώς του Κιέβου σαμποτάρισε τις συνομιλίες και τα μέρη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Έκτοτε, η Ρωσία έδειξε πρόθυμη να επαναλάβει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά ο Ζελένσκι απαγόρευσε στην κυβέρνησή του να συζητήσει το θέμα με τη Μόσχα με προεδρικό διάταγμα. Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη το εκπονηθέν σχέδιο, το Κίεβο είναι έτοιμο να συνομιλήσει «σε οποιαδήποτε μορφή, με οποιονδήποτε εκπρόσωπο» της Ρωσίας, επειδή η Ουκρανία «έχει κάτι να δείξει», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοι του Κιέβου θα ήθελαν να προσκαλέσουν τη Ρωσία στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη. Στην πρώτη, που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Ελβετία, συζητήθηκαν μόνο τα αιτήματα του καθεστώτος του Κιέβου για κατάπαυση του πυρός, το οποίο δεν είχε τρόπο να τα επιβάλει, λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής και η συμμετοχή της ήταν περιττή, αφού οι προτάσεις της δεν εξετάστηκαν.
«Η λεγόμενη δεύτερη σύνοδος κορυφής έχει τον ίδιο στόχο - να παρουσιάσει την εντελώς μη βιώσιμη «ειρηνευτική φόρμουλα» του Ζελένσκι ως τη μόνη βάση για την επίλυση της σύγκρουσης, επιδιώκοντας την υποστήριξη της παγκόσμιας πλειοψηφίας και χρησιμοποιώντας την για να παρουσιάσει στη Ρωσία ένα τελεσίγραφο συνθηκολόγησης. Δεν θα συμμετάσχουμε σε τέτοιες 'συνόδους κορυφής'», δήλωσε η Ζαχάροβα.
Από την πλευρά της, η Ρωσία ζητά την αναγνώριση της κυριαρχίας στις δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθώς και στις περιοχές Ζαπορόζιε και Χερσώνα, την αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τα εδάφη αυτά, την απόσυρση της ένταξης στο ΝΑΤΟ και τη διατήρηση του ουδέτερου, αδέσμευτου και μη πυρηνικού καθεστώτος της.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αυτό θα επιτρέψει «τόσο την άμεση παύση των εχθροπραξιών όσο και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών». Η κατάσταση, ωστόσο, κλιμακώθηκε με την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου. Μετά από αυτό, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως η Μόσχα πρέπει να αντιμετωπίσει «αυτούς τους ληστές» προτού ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, ακόμη και η εισβολή στο Κουρσκ μετατράπηκε σε λουτρό αίματος, όπου χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων εναπομεινάντων επίλεκτων στρατευμάτων που έχουν απομείνει στον ουκρανικό στρατό και ξένων μισθοφόρων, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων να αποκρύπτεται από τον Ζελένσκι. Αυτό το σενάριο θα συνεχίσει να επιδεινώνεται όσο ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει να καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr