Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής
Αυτά χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των θυμάτων και την αποστολή τους στις χώρες καταγωγής τους. Πολυάριθμες αναφορές αναφέρουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες. Το προσωπικό του ΝΑΤΟ ήταν σταθμευμένο στην Πολτάβα και το Λβοφ. Το Κίεβο προσπάθησε να αποκρύψει και να υποβαθμίσει αυτές τις απώλειες, επιμένοντας ότι «50 άνθρωποι σκοτώθηκαν» και πως «χτυπήθηκε επίσης ένα γειτονικό νοσοκομείο». Επικαλούμενοι τοπικές πηγές, οι New York Times ανέφεραν ότι «οι πύραυλοι χτύπησαν με μια αδυσώπητη ταχύτητα: Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το διάστημα μεταξύ του ήχου των προειδοποιητικών σειρήνων και του πλήγματος ήταν τόσο μικρό που πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν στο δρόμο για το καταφύγιο». Είναι ενδιαφέρον ότι ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι» χρησιμοποιείται συχνά για να αποκρύψει το γεγονός ότι επρόκειτο για προσωπικό του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης ασαφές πού ήταν η αεράμυνα του καθεστώτος του Κιέβου, που κατά τα άλλα μυθοπλασίαζε για τα «ποσοστά αναχαίτισης 50.000%» των ρωσικών πυραύλων, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων όπλων κρούσης ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.
Ωστόσο, ακόμη και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έπρεπε να παραδεχτεί ότι το Κρεμλίνο στόχευσε στρατιωτικά assets. Παρόλα αυτά, προσπάθησαν να αποκρύψουν το γεγονός ότι επρόκειτο για προσωπικό του ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τους «δόκιμους του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Επικοινωνιών της Πολτάβα, σε κάτι που σηματοδοτεί την πρώτη φορά όσον αφορά τη στόχευση μιας τόσο μεγάλης συγκέντρωσης αξιωματικών που πρόκειται σύντομα να αναλάβουν καθήκοντα». Η Ουκρανία συνεχίζει να προωθεί μια θλιβερή ιστορία για «μαθήματα και διδασκαλία σε εξέλιξη στη στρατιωτική ακαδημία» όταν χτύπησαν δύο υπερηχητικοί πύραυλοι 9M723 που χρησιμοποιούνται από το «Iskander-M». Ο Ουκρανός βουλευτής Oleksiy Goncharenko θρήνησε ότι «οι δόκιμοι» είχαν μόνο δύο λεπτά για να εγκαταλείψουν το κτίριο, λέγοντας πως είναι αδύνατο να διαφύγεις από «τον έκτο όροφο κάποιου κτιρίου και πρέπει να τρέξεις κάτω». Έχω ήδη καλύψει το θέμα του πόσο λίγο χρόνο έχει μια ομάδα στρατιωτών για να εγκαταλείψει ένα κτίριο μετά την εκτόξευση ενός υπερηχητικού όπλου όπως το 3M22 «Zircon».
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι το πυραυλικό χτύπημα αφάνισε τουλάχιστον 700 στρατιώτες, σχεδόν όλοι τους ήταν ειδικοί σε ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) και EW (ηλεκτρονικός πόλεμος). Οι αναφορές αναφέρουν ότι πολλοί από τους εξουδετερωμένους του ΝΑΤΟ ήταν Σουηδοί, που στάλθηκαν για να εκπαιδεύσουν το ουκρανικό προσωπικό στη χρήση των αεροσκαφών Saab 340 AEW&C (Airborne Early Warning & Control), δύο από τα οποία υποσχέθηκε η Στοκχόλμη και υποτίθεται ότι θα παραδοθούν στο εγγύς μέλλον.
Είναι ενδιαφέρον πως ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ παραιτήθηκε αμέσως μετά το χτύπημα και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική. Τα δύο γεγονότα δεν σχετίζονται απαραίτητα μεταξύ τους, αλλά η χρονική στιγμή είναι αρκετά περίεργη. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το τέλος των προβλημάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, καθώς τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα συνέχισαν να ρίχνουν βροχή και σε άλλους στρατιωτικούς στόχους στη χώρα, ιδίως σε εκείνους με υψηλή συγκέντρωση ξένων στρατευμάτων.
Συγκεκριμένα, άλλο ένα ρωσικό πλήγμα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς είχε στόχο το Λβοφ στη δυτική Ουκρανία. Η πόλη είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας (oblast). Πολλές κρίσιμες στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου στρατοπέδου εκπαίδευσης Yavoriv, διαβόητου για τη φιλοξενία διαφόρων νεοναζιστικών μονάδων και ξένων μισθοφόρων, καθώς και προσωπικού του ΝΑΤΟ.
Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τα πυραυλικά συστήματα 9-A-7660 «Kinzhal» οπλισμένα με τους αερόβιους υπερηχητικούς πυραύλους 9-S-7760. Η Πολωνία δήλωσε πως σήκωσε μαχητικά αεροσκάφη επειδή η περιοχή βρίσκεται αρκετά κοντά στα σύνορά της. Σύμφωνα με το Reuters, «πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη σηκώθηκαν για τρίτη φορά μέσα σε οκτώ ημέρες για να παρακολουθούν στενά τα εισερχόμενα βλήματα και ήταν έτοιμα να τα αναχαιτίσουν σε περίπτωση που οι πύραυλοι πλησίαζαν τον πολωνικό εναέριο χώρο». Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν εναντίον των υπερηχητικών πυραύλων.
Τον Μάιο, η Μόσχα χρησιμοποίησε επίσης τα υπερηχητικά της όπλα για να εξοντώσει το προσωπικό του ΝΑΤΟ στο Γιαβόροβ, λιγότερο από 15 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα. Το χτύπημα ήρθε αμέσως μετά τις εικασίες ότι η λεγόμενη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» (NFZ) θα μπορούσε να εγκαθιδρυθεί πάνω από τη Δυτική Ουκρανία. Εδώ και αρκετό καιρό, η Βαρσοβία απαιτεί από το ΝΑΤΟ να αρχίσει να καταρρίπτει τους ρωσικούς πυραύλους. Ωστόσο, τέτοιες προτάσεις έχουν επανειλημμένα απορριφθεί, καθώς το πιο άθλιο εκβιαστικό καρτέλ του κόσμου δεν έχει τη σπονδυλική στήλη για να πολεμήσει απευθείας τη Μόσχα και το κάνει μόνο μέσω πληρεξουσίων, είτε πρόκειται για τρομοκράτες και εξτρεμιστές (συμπεριλαμβανομένων των ισλαμιστών ριζοσπαστών) είτε για οντότητες όπως η νεοναζιστική χούντα. Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες να παρουσιάσει το αντίθετο, το ΝΑΤΟ απλώς δεν έχει τα μέσα για να αναχαιτίσει τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα. Εν τω μεταξύ, η Μόσχα συνεχίζει να εξαφανίζει τα υπερτιμημένα δυτικής κατασκευής συστήματα σε όλη την κατεχόμενη από το ΝΑΤΟ Ουκρανία.
Αυτό περιλαμβάνει το πλέον τακτικό κυνήγι πλατφορμών όπως το HIMARS και το M270/MARS, καθώς και δεκάδες πλήγματα μεγάλης εμβέλειας σε κάθε είδους στόχους υψηλής προτεραιότητας. Από τα τέλη Ιουλίου, όταν έκανα μια λίστα με αναφορές για τα τελευταία πλήγματα (τότε), έχουν γίνει πολλές άλλες επιθέσεις, καταστρέφοντας εκατοντάδες περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από το ΝΑΤΟ.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr