Συνειδητοποίησε ξαφνικά η ΕΕ πόσο πολύ την έχει πατήσει;

pixabay / Lusign
Η «έκθεση ανταγωνιστικότητας» του Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι η οικονομική κατάσταση του μπλοκ είναι τραγική... αλλά αποφεύγει να υποδείξει τον ένοχο

Η ΕΕ περνάει μια ολοκληρωμένη υπαρξιακή κρίση. Κάποιος έχει πραγματικά καταστρέψει την οικονομία της, και ο ένοχος απουσιάζει επιδεικτικά από μια νέα έκθεση που περιγράφει το μακελειό. Δεν υπάρχουν καθρέφτες στις Βρυξέλλες;

Από την Rachel Marsden, αρθρογράφο, πολιτικό στρατηγικό σύμβουλο και οικοδέσποινα ανεξάρτητων talk-shows στα γαλλικά και στα αγγλικά. rachelmarsden.com - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, δημοσίευσε μια νέα έκθεση «οικονομικής ανταγωνιστικότητας» μετά από ένα χρόνο εργασίας, κατόπιν αιτήματος της μη εκλεγμένης «βασίλισσας» Ursula von der Leyen, της «βασιλικής» Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και είναι μια πραγματικά συναρπαστική έκθεση, ένα από τα μεγάλα μυστήρια της εποχής μας.

Μένει κανείς να ξεφυλλίζει με κομμένη την ανάσα το έγγραφο των 400 σελίδων αναζητώντας τον ένοχο που ευθύνεται για το τεράστιο μέγεθος της οικονομικής σφαγής που περιγράφει λεπτομερώς ο Ντράγκι. «Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε για την αυτοσυντήρησή μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Τι θα λέγατε να ξεκινήσετε με το να μην αυτοσαμποτάρεστε ενεργά;

Ο Ντράγκι είπε ότι το μπλοκ πρέπει απεγνωσμένα να συμβαδίσει με την Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά έχει αποτύχει. Ίσως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως η ΕΕ πήδηξε με ευκολία στο πλευρό του θείου Σαμ στην εθνική οδό της αλλαγής καθεστώτος, αλλά τώρα βρίσκεται να κλωτσάει χώμα στην άκρη του δρόμου και να θέλει να χαράξει το δικό της δρόμο.

«Τώρα οι συνθήκες έχουν αλλάξει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται. Η Κίνα στην πραγματικότητα επιβραδύνει πολύ, αλλά έχει γίνει πολύ λιγότερο ανοιχτή σε εμάς και στην πραγματικότητα ανταγωνίζεται μαζί μας στις παγκόσμιες αγορές σε όλους τους τομείς. Χάσαμε τον κύριο προμηθευτή μας φθηνής ενέργειας, τη Ρωσία. Και τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι για την άμυνά μας, για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο». Προφανώς, οι καραγκιόζηδες που κυβερνούν την Ευρώπη από τη μεγάλη σκηνή των Βρυξελλών σοκάρονται όταν ανακαλύπτουν πως έχουν πέσει θύματα. Ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο;

Πρέπει να αγαπήσουμε τη χρήση του παθητικού εκεί. «Έχασαν» τη φτηνή τους ενέργεια από τη Ρωσία. Σαν να τους έπεσε από την τσέπη σαν ένα σετ κλειδιά σπιτιού καθώς επέστρεφαν από το μαγαζί.

Ακούγοντας τον Ντράγκι, θα πίστευε κανείς επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει υιοθετήσει στην πραγματικότητα την «αποσύνδεση» από την Κίνα ως στρατηγική, υποκινούμενη από την Ουάσινγκτον, η οποία ήθελε την Ευρώπη όλη για τον εαυτό της, πριν οι αξιωματούχοι της ΕΕ την μετονομάσουν σε «de-risking» όταν συνειδητοποίησαν πόσο ηλίθια κίνηση θα ήταν να αποξενωθεί πλήρως η Κίνα ως ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος και πελάτης του μπλοκ.

Και τώρα, ω του θαύματος, η ΕΕ πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται και πάλι τη δική της άμυνα, είπε ο Ντράγκι, αντί να τη χρησιμοποιεί απλώς για να τινάξει στον αέρα κάποιους φυσικούς πόρους από όλα τα μέρη με τυχαία τοποθετημένα προβλήματα τρομοκρατίας.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν μια εξίσου βολική δικαιολογία για να κατασκευάσει η ΕΕ περισσότερα όπλα με έξοδα των φορολογουμένων για την άμυνα της, αφού πρώτα άδειασε τα παλιά σκουπίδια από τις ντουλάπες της. Ευτυχώς, γιατί η κατασκευή περισσότερων όπλων είναι η μόνη πραγματικά εύκολη λύση για τη βελτίωση της οικονομίας αυτή τη στιγμή, αν κρίνουμε από τη δεινή κατάσταση των πραγμάτων που περιγράφεται στη νέα έκθεση. Παρόλα αυτά, η ΕΕ δεν μπορεί καν να κάνει σωστά τη στρατιωτικο-βιομηχανική ρακέτα.

Ο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι τα μέλη της ΕΕ είναι ουσιαστικά ηλίθια που αγοράζουν τα περισσότερα από τα όπλα τους στο εξωτερικό, με σχεδόν τα δύο τρίτα να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Μεγάλο μυστήριο είναι γιατί η Ουάσινγκτον θέλει να συνεχίσει το πάρτι στην Ουκρανία, όταν βγάζει λεφτά από την ανάγκη να αυξήσει τις αγορές όπλων για τα μέλη της ΕΕ με το πρόσχημα ότι η πρώην κορυφαία οικονομική τους γραμμή ζωής και προμηθευτής ενέργειας (Ρωσία) ήταν ξαφνικά μια μεγάλη απειλή γι' αυτούς. Το πλεονέκτημα: η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από τις ΗΠΑ για ακριβότερο φυσικό αέριο.

Ολόκληρη η έκθεση είναι γεμάτη με διαμάντια, όπως αυτό εδώ: «Αν η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει πιο παραγωγική, θα αναγκαστούμε να επιλέξουμε. Δεν θα μπορέσουμε να γίνουμε, ταυτόχρονα, ηγέτης στις νέες τεχνολογίες, φάρος της κλιματικής ευθύνης και ανεξάρτητος παίκτης στην παγκόσμια σκηνή. Δεν θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε το κοινωνικό μας μοντέλο. Θα πρέπει να περιορίσουμε ορισμένες, αν όχι όλες, τις φιλοδοξίες μας. Αυτή είναι μια υπαρξιακή πρόκληση...»

Ο Ντράγκι μιλάει για όλες αυτές τις μεγάλες φιλοδοξίες, όπως το να ηγείται της νέας τεχνολογίας και να είναι ένα κλιματικό και κοινωνικό είδωλο, ενώ οι ευρωπαϊκές ελίτ φωνάζουν στους πληβείους να χαμηλώσουν τη θέρμανση και τον κλιματισμό για να τα βάλουν με τον Πούτιν και πανηγυρίζουν για τους ήπιους χειμώνες σαν να ζούμε στο μεσαίωνα. Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης πως η ΕΕ χρειάζεται άλλα 800 δισεκατομμύρια ευρώ (890 δισεκατομμύρια δολάρια), δηλαδή περίπου το 4,5% του ΑΕΠ ολόκληρου του μπλοκ, μόνο και μόνο για να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτή η ανταγωνιστικότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν ξεβιδώσουν διεξοδικά όλα όσα βίδωσαν τα τελευταία δυόμισι χρόνια με αυτοπροκαλούμενη ηλιθιότητα για να εντυπωσιάσουν τη φίλη τους Βλαντιμίρ Ζελένσκι (γνωστή και ως πρόεδρος της Ουκρανίας).

Ο Ντράγκι δήλωσε επίσης ότι το ποσό των μετρητών που απαιτούνται για να καταστεί η ΕΕ ανταγωνιστική τώρα είναι τόσο τεράστιο που οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν αρκούν. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Σε σχετικές ειδήσεις, φορολογούμενοι της ΕΕ, υπάρχει αυτή τη στιγμή πώληση στο Amazon France για σωληνάρια λιπαντικού αξίας 4 ευρώ. 

Τι γίνεται όμως αν οι φορολογούμενοι της ΕΕ δε θέλουν να συμμορφωθούν, επειδή έχουν βαρεθεί να πληρώνουν για όλα αυτά τα λάθη, όπως δείχνουν οι πρόσφατες εκλογές σε όλη την ΕΕ, με τα αντικαθεστωτικά κόμματα να σημειώνουν μεγάλη άνοδο. Λοιπόν, εδώ είναι ο Ντράγκι με μια έκκληση. Ακούστε τα βιολιά: «Γιατί μας νοιάζει τόσο πολύ η ανάπτυξη. Ναι, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις ανάγκες και αυτές οι ανάγκες είναι σημαντικές, αλλά γιατί είναι τόσο σημαντικές; Λοιπόν, είναι σημαντικές επειδή έχουν να κάνουν με τις ιδρυτικές μας αξίες, την ευημερία, την ισότητα, την ειρήνη και τη δημοκρατία σε έναν βιώσιμο κόσμο. Και η ΕΕ υπάρχει για να διασφαλίζει στους Ευρωπαίους ότι θα επωφεληθούν πραγματικά από αυτά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Και αν η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να τα παρέχει στους πολίτες της, θα έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής της».

Εντάξει, βάλτε το λιπαντικό στον πάγο, φίλοι μου - δοκιμάζει την αποπλάνηση. Η βασίλισσα Ούρσουλα θα έρθει αναμφίβολα σύντομα για να παίξει τον «κακό μπάτσο».

Ουσιαστικά, λοιπόν, η «εγκεφαλική ομάδα» της ΕΕ ξόδεψε ένα σωρό μετρητά και απορρύθμισε την οικονομία «για την Ουκρανία», αλλά τώρα χρειάζονται τους Ευρωπαίους να είναι εντάξει με το να δώσουν ακόμα περισσότερα μετρητά, επειδή είναι εντελώς για το δικό τους καλό. Αυτή τη φορά θα πετύχει. Υπόσχεση. Ακριβώς όπως συνέβη με τον πρώην που άφησες να ξαναμπεί στη ζωή σου πάρα πολλές φορές.

Εν τω μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν μιλάει για την ανάγκη ασφάλειας του οικονομικού εφοδιασμού και ο Ντράγκι λέει ότι η ΕΕ χρειάζεται περισσότερους φίλους. Αυτούς που τυχαίνει να έχουν έναν τόνο πόρων που μπορούν να τους καλοπιάσουν, κατά προτίμηση. Και λέει επίσης ότι ορισμένες χώρες προσπαθούν ήδη να το κάνουν αυτό από μόνες τους, αλλά θα ήταν καλύτερα αν το αναλάμβανε η ΕΕ. Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι το μπλοκ «χτυπάει κάτω από τη δύναμή μας».

Μάλλον χτυπάει τον εαυτό του κατάμουτρα, ξανά και ξανά, αν οι πρόσφατες πολιτικές και επιδόσεις της ΕΕ αποτελούν ένδειξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail