Θα τολμήσει η Μογγολία να συλλάβει τον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του;

Photo: en.kremlin.ru by The Presidential Press and Information Office, CC BY 4.0
Ο Πούτιν θα πάει στη Μογγολία παρά το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, το Κρεμλίνο δεν ανησυχεί

Freepen.gr - Η Μογγολία διαβεβαίωσε τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα συμμορφωθεί με το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για τη «σύλληψη» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στη χώρα, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε διαβεβαιώσεις πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μογγολία πως δεν θα συλληφθεί για φερόμενα εγκλήματα πολέμου βάσει εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν τις προετοιμασίες του Κρεμλίνου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Μογγολία, ως μέλος του ΔΠΔ, είναι υποχρεωμένη να «συλλάβει» τον Ρώσο ηγέτη σύμφωνα με το ένταλμα, σημειώνει το Bloomberg.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία ανησυχία σχετικά με τη συμμετοχή της Μογγολίας στο Καταστατικό της Ρώμης του ΔΠΔ σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στη χώρα.

«Έχουμε έναν θαυμάσιο διάλογο με τους φίλους μας στη Μογγολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ σημειώνοντας πως όλες οι πτυχές της επίσκεψης είχαν προετοιμαστεί προσεκτικά.

Στις 17 Μαρτίου 2023, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα για τη «σύλληψη» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Διευκρινίστηκε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με φόντο την κρίση στην Ουκρανία. Η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν καμία σημασία για τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης (η Ρωσία αποσύρθηκε από τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ το 2016).
Η Μογγολία θα είναι η πρώτη χώρα του ΔΠΔ που θα επισκεφθεί ο Πούτιν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ. Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μογγολία στις 3 Σεπτεμβρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Μογγολίας πραγματοποίησε συνάντηση με διπλωμάτες από πολλές χώρες την Πέμπτη για να εξηγήσει την επίσκεψη του Πούτιν, αναφέρει το Bloomberg.

Οι χώρες που υπέγραψαν το Καταστατικό της Ρώμης, το ιδρυτικό έγγραφο του δικαστηρίου, είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν με το ένταλμα του ΔΠΔ και να συλλάβουν τον Πούτιν εάν εμφανιστεί στο έδαφός τους. Πέρυσι, ο Ρώσος πρόεδρος δεν συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, οι οποίες επίσης δεσμεύτηκαν να υπακούσουν στο ΔΠΔ.

Πριν από έξι μήνες, ο Μογγόλος υποψήφιος Erdenebalsuren Damdin, ο οποίος σπούδασε στο τμήμα Νομικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Ιρκούτσκ στη Ρωσία, ξεκίνησε την εντολή του δικαστή του ΔΠΔ. Ο πρόεδρος της Μογγολίας Khurelsukh Ukhnaa χαρακτήρισε το γεγονός σημάδι της «αυξανόμενης φήμης της Μογγολίας στη διεθνή σκηνή».

Ο Πούτιν θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 85ης επετείου της κοινής νίκης των σοβιετικών και μογγολικών στρατευμάτων επί των Ιαπώνων στον ποταμό Khalkhin Gol.


* Πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail