Οι ΗΠΑ φωνάζουν για την «πυρηνική απειλή» της Κίνας ενώ επεκτείνουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Illustration: Chen Xia/Global Times
Την Τρίτη, ένα δημοσίευμα των New York Times προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση: Ο Μπάιντεν διέταξε τις αμερικανικές δυνάμεις να προετοιμαστούν για «πιθανές συντονισμένες πυρηνικές αντιπαραθέσεις με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα». Ακούγεται σαν ο Αμερικανός πρόεδρος να δίνει εντολή στον στρατό να προετοιμαστεί για την ημέρα της καταστροφής, επισήμαναν παρατηρητές.

globaltimes.cn / Παρουσίαση Freepen.gr

Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο, ο Μπάιντεν ενέκρινε ένα άκρως απόρρητο σχέδιο πυρηνικής στρατηγικής με την ονομασία «Καθοδήγηση πυρηνικής απασχόλησης», το οποίο για πρώτη φορά επαναπροσανατολίζει την αποτρεπτική στρατηγική των ΗΠΑ ώστε να επικεντρωθεί στη λεγόμενη απειλή που συνιστά η ταχεία επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας. Το άρθρο αναφέρει πως αυτή η στροφή έρχεται καθώς το Πεντάγωνο πιστεύει ότι τα αποθέματα της Κίνας θα ανταγωνιστούν το μέγεθος και την ποικιλία των αποθεμάτων των ΗΠΑ και της Ρωσίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Με πάνω από 5.000 πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Γιατί, λοιπόν, στοχοποιούν επανειλημμένα την Κίνα στη ρητορική της περί πυρηνικών απειλών; Αυτό μπορεί να αποδοθεί σε ένα δίλημμα που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ - πώς να δικαιολογήσει τη διατήρηση ενός τόσο τεράστιου πυρηνικού οπλοστασίου στον κόσμο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Για να εξασφαλίσουν περισσότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς για το εγχώριο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, οι ΗΠΑ επιλέγουν να κατασκευάζουν ή να υπερβάλλουν συνεχώς σε αβάσιμες «πυρηνικές απειλές». Και η Κίνα έχει γίνει η καλύτερη δικαιολογία.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν οι ΗΠΑ είναι να διασφαλίσουν ότι η ισχύς τους υπερβαίνει κατά πολύ αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο, επιτρέποντάς τους να απειλούν και να εξαναγκάζουν άλλα έθνη κατά βούληση, χωρίς να φοβούνται αντίποινα. Ως ηγεμονικό κράτος, η ασφάλεια των ΗΠΑ βασίζεται στην ανασφάλεια των άλλων χωρών. Για να διατηρήσουν το ηγεμονικό τους καθεστώς, οι ΗΠΑ αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την απόλυτη υπεροχή τους σε ισχύ, με τα πυρηνικά όπλα να αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για τη διατήρηση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους. Ως εκ τούτου, αυτό το νέο σχέδιο πυρηνικής στρατηγικής είναι μια δικαιολογία για την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και τη διατήρηση της στρατιωτικής ηγεμονίας της.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν θεμελιωδώς διαφορετικές αντιλήψεις για τον στρατηγικό ρόλο των πυρηνικών όπλων. Η Κίνα έχει επανειλημμένα τονίσει ότι ακολουθεί μια πυρηνική στρατηγική αυτοάμυνας και είναι προσηλωμένη στην πολιτική της μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων. Η Κίνα δεν συμμετέχει σε καμία κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών με οποιαδήποτε άλλη χώρα και διατηρεί τις πυρηνικές της δυνατότητες στο ελάχιστο επίπεδο που απαιτείται για την εθνική ασφάλεια. Η έννοια της εγκαθίδρυσης επιθετικής πυρηνικής ηγεμονίας ή της επιδίωξης του λεγόμενου στόχου να ανταγωνιστεί το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ δεν ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική λογική της Κίνας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Κίνα αποσκοπεί στην αποφυγή απειλών από άλλα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη.

Ανεξάρτητα από το πώς οι ΗΠΑ κατασκευάζουν ή υπερβάλλουν στην αφήγηση της λεγόμενης κινεζικής απειλής, η πυρηνική ανάπτυξη της Κίνας ακολουθεί το δικό της καθορισμένο ρυθμό, συμπεριλαμβανομένης μιας μετρημένης αύξησης της ποσότητας και της ποιότητας του πυρηνικού της οπλοστασίου, η οποία δεν θα επηρεαστεί από την παρέμβαση των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο για την Κίνα σε ένα πολύπλοκο διεθνές περιβάλλον για τη διαφύλαξη της εθνικής της ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας - μια νόμιμη πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε στους Global Times ο Shen Yi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Fudan.

Οι ΗΠΑ επανειλημμένα προβάλλουν το αφήγημα περί «πυρηνικής απειλής της Κίνας», όμως στην πραγματικότητα είναι αυτή που αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρηνική απειλή για τον κόσμο. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, οι ΗΠΑ ακολουθούν μια πυρηνική πολιτική που επιτρέπει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων. Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για τη σμίκρυνση των πυρηνικών όπλων, μειώνοντας το όριο χρήσης τους σε πραγματική μάχη, και έχουν χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα ως δόλωμα για να καπηλευτούν τους συμμάχους και τους εταίρους τους. Οι ανεύθυνες αποφάσεις και ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα τη διάδοση των πυρηνικών κινδύνων και οι προσπάθειές της να διατηρήσει την ηγεμονία και να εκφοβίσει τον κόσμο με πυρηνική ισχύ έχουν αποκαλυφθεί πλήρως.

Δε θα υπάρξουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Καλούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, να αναγνωρίσουν ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί, να μειώσουν το ρόλο των πυρηνικών όπλων στις πολιτικές εθνικής και συλλογικής ασφάλειας και να αναλάβουν συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση της παγκόσμιας στρατηγικής σταθερότητας, αντί να κάνουν το αντίθετο. Αντί να συκοφαντούν και να υπερθεματίζουν την Κίνα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλογιστούν τον εαυτό τους και να εξετάσουν πώς να ανοικοδομήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη με την Κίνα μέσω του διαλόγου και της ειλικρίνειας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail