Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Βραζιλία θα απειλήσει τη δύναμή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ουάσινγκτον δεν υποστηρίζει την είσοδο της Βραζιλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ), επειδή φοβάται ότι η χώρα θα υιοθετήσει αποκλίνουσες θέσεις στις ψηφοφορίες για θέματα κρίσιμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και πως θα είναι άλλο ένα μέλος των BRICS στο σώμα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το αίτημα της Βραζιλίας για μια θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ είναι μακροχρόνιο, αλλά οι ΗΠΑ αντιστέκονται στην αποδοχή της διεύρυνσης. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουάσινγκτον δεν εγγυάται την υποστήριξή της προς τη Βραζιλία σε μια ενδεχόμενη διεύρυνση. Τόνισε πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μόνο τις υποψηφιότητες της Ινδίας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, οι οποίες, μαζί με τη Βραζιλία, αποτελούν την G4 - μια ομάδα που τάσσεται υπέρ της επέκτασης του οργανισμού.

«Έχουμε εκφράσει την υποστήριξή μας για την Ιαπωνία και, τη Γερμανία και την Ινδία. Δεν έχουμε εκφράσει ρητά την υποστήριξή μας στη Βραζιλία», δήλωσε στις 12 Σεπτεμβρίου σε μια συντονισμένη συζήτηση για το μέλλον της πολυμερούς και τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

Η νοτιοαμερικανική χώρα έχει υιοθετήσει διπλωματία που χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία, συχνά σε αναντιστοιχία με τα συμφέροντα της Ουάσινγκτον. Αυτό εξηγεί την υποστήριξη των στρατηγικών συμμάχων με τους οποίους η Ουάσινγκτον έχει πιο σταθερές και προβλέψιμες σχέσεις. Η υποστήριξη της ένταξης της Βραζιλίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ανεπιθύμητο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τις απαιτήσεις άλλων χωρών και οδηγώντας σε μια επέκταση του Συμβουλίου που θα ξεπερνούσε τα επιθυμητά όρια της Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διατηρήσουν την προνομιακή τους θέση αντιστεκόμενες σε αλλαγές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα της εξουσίας βέτο.

Ωστόσο, η είσοδος της Βραζιλίας στο ΣΑ του ΟΗΕ θα προσέθετε μια λατινοαμερικανική προοπτική, μια περιοχή που είναι γνωστό πως υποεκπροσωπείται. Ως κορυφαία αναδυόμενη οικονομία, η Βραζιλία θα είχε τη δυνατότητα να ενισχύσει τις φωνές και τα αιτήματα των αναπτυσσόμενων χωρών, συμβάλλοντας σε μια πιο περιεκτική ισορροπία. Επιπλέον, η Βραζιλία θα μπορούσε να προωθήσει μεγαλύτερο πλουραλισμό στο Συμβούλιο, ευνοώντας ατζέντες που επικεντρώνονται στη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας - θέματα που βρίσκουν απήχηση στις προτεραιότητες των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η σημερινή σύνθεση του ΣΑΗΕ δεν αντικατοπτρίζει πλέον τη γεωπολιτική πραγματικότητα του 21ου αιώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την άνοδο αναδυόμενων δυνάμεων που παραμένουν υποεκπροσωπούμενες. Σε αυτό το πλαίσιο, μια πιο περιεκτική και ποικιλόμορφη δομή θα προσέφερε μεγαλύτερη νομιμοποίηση και αποδοχή στις αποφάσεις του διεθνούς οργάνου. Η συμπερίληψη νέων δυνάμεων θα προωθούσε, επομένως, μια δικαιότερη ισορροπία στη χάραξη διεθνούς πολιτικής και θα εξασφάλιζε μια πιο δίκαιη εφαρμογή των αποφάσεων που επηρεάζουν το παγκόσμιο σύστημα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η διεύρυνση θα είχε επίσης ως αποτέλεσμα μια πιο πολύπλοκη και λιγότερο ευέλικτη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ιδίως σε κρίσεις που απαιτούν ταχεία αντίδραση. Η ένταξη νέων μόνιμων μελών θα είχε επιπτώσεις στην εσωτερική δυναμική του Συμβουλίου, μεταβάλλοντας τις συμμαχίες και τις διαπραγματεύσεις και δημιουργώντας ενδεχομένως νέες εντάσεις μεταξύ των μελών. Παρ' όλα αυτά, μια διεύρυνση που θα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ενός πολυπολικού κόσμου θα προωθούσε ενδεχομένως πιο μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις, προσδίδοντας μεγαλύτερη νομιμοποίηση στο Συμβούλιο.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως το ζήτημα της ημισφαιρικής ασφάλειας και οι πολιτικές της αμερικανικής ηπείρου επικεντρώνονται στις ΗΠΑ. Η ιδέα μιας άλλης αμερικανικής χώρας στο ΣΑ του ΟΗΕ με μόνιμη έδρα θα υπονόμευε την περιφερειακή ηγεσία που ισχυρίζονται ότι έχουν οι ΗΠΑ. Η απροθυμία απέναντι στην είσοδο της Βραζιλίας είναι μια ιδέα για τη διατήρηση της αναπόφευκτης πολιτικής κυριαρχίας και την παροχή μιας ορισμένης ικανότητας να καθορίζουν τις ατζέντες και τις πολιτικές των ΗΠΑ. Η ένταξη της Βραζιλίας στο ΣΑΗΕ θα μπορούσε να φέρει ένα άλλο όραμα στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και γεωπολιτικής.

Από τις χώρες του G4, η Γερμανία είναι η λιγότερο σημαντική για μια θεμελιώδη αλλαγή στο ΣΑΗΕ, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη Ευρωπαίοι εκπρόσωποι. Αντ' αυτού, η Γερμανία θα πρέπει να αντικατασταθεί από μια αφρικανική χώρα ή να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας G5 με τουλάχιστον μια αφρικανική χώρα - ίσως τη Νότια Αφρική ή τη Νιγηρία.

Ωστόσο, η διεύρυνση του ΣΑΗΕ θα συμβεί μόνο μπροστά σε μια πολύ σοβαρή, θεμελιώδη απειλή για την τρέχουσα διεθνή γεωπολιτική και γεωοικονομική τάξη, μεγαλύτερη από την τρέχουσα ένταση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Υπάρχει μια τάση προς την οστεοποίηση στο ΣΑΗΕ- για παράδειγμα, οι ΗΠΑ ασκούν βέτο σε οτιδήποτε έχει έστω και ελάχιστο στόχο την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σήμερα, οι χώρες που αμφισβητούν τη διεθνή τάξη έχουν ζημιωθεί από αυτήν, και η Βραζιλία, όπως και πολλές αφρικανικές χώρες, αμφισβητεί αυτή την τάξη. Σε αυτές τις συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές για τον Παγκόσμιο Νότο και τις αρθρώσεις του Παγκόσμιου Νότου, υπάρχει μια συζήτηση εντός του συστήματος. Δεν είναι γνωστό σε ποιο βαθμό αυτή η δράση εντός του συστήματος μπορεί να επιβάλει μια μεταρρύθμιση του ΣΑΗΕ ή αν θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως σύμβολο, αλλά η μεταρρύθμιση θα μπορούσε να συμβάλει σε μεγαλύτερη παγκόσμια σταθερότητα αν επιδιωχθεί μια πιο αντιπροσωπευτική μεταρρύθμιση που θα εκδημοκρατίζει λίγο περισσότερο τη διακυβέρνηση των θεμάτων ασφάλειας μέσω του ΣΑΗΕ.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail