The Metsamor nuclear power plant. (Photo: Adam Jones, CC BY 2.0, t.ly/LO-66) |
Ο γηρασμένος πυρηνικός σταθμός Μετσάμορ της χώρας, η πρώτη μονάδα του οποίου τέθηκε σε λειτουργία το 1976, πλησιάζει στο τέλος της ζωής του. Η Αρμενία στα τέλη του 2023 υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία για την αναβάθμιση της εγκατάστασης και την παράταση της λειτουργίας της μέχρι το 2036. Αλλά με τις διμερείς σχέσεις να βιώνουν τώρα μια γρήγορη ψύχρανση, που τονίζεται από τις προσπάθειες της Αρμενίας να αποκλείσει τη Ρωσία από τη διαδικασία ειρήνης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, οι αξιωματούχοι στο Γερεβάν εξερευνούν ανοιχτά άλλες επιλογές πυρηνικής ενέργειας, γράφει το eurasianet.org.
Οι δύο μονάδες του Μετσάμορ παράγουν περίπου το 40% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Αρμενίας, και η εγκατάσταση έχει ήδη λάβει μία αναβάθμιση το 2016 που επέκτεινε τη διάρκεια ζωής της κατά μια δεκαετία. Για μεγάλο μέρος του 21ου αιώνα, μαστίζεται από ανησυχίες για την ασφάλεια. Στα τέλη Αυγούστου, για παράδειγμα, το εργοστάσιο υπέστη μια κεραυνόπληξη, αναγκάζοντάς το να αποσυνδεθεί για αρκετές ημέρες από το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας.
Σύμφωνα με την συνεχιζόμενη γεωπολιτική στροφή της Αρμενίας μακριά από τη Ρωσία προς τη Δύση, ανώτεροι αξιωματούχοι της αρμενικής κυβέρνησης άρχισαν να στέλνουν σήματα τον Ιούλιο ότι βρίσκονταν σε συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου.
Το πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να τεθεί σε εφαρμογή αυτό που οι αξιωματούχοι περιγράφουν ως «νομικό πλαίσιο». Η μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας ρυθμίζεται αυστηρά από το αμερικανικό δίκαιο, και ορισμένες εγγυήσεις πρέπει να είναι σε εφαρμογή πριν από οποιεσδήποτε σοβαρές δεσμεύσεις και πριν ξεκινήσει η κατασκευή.
"Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αυτό το νομικό πλαίσιο," είπε ο Αρμέν Γκριγκοριάν, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, τον Ιούλιο. "Σε αυτό το σημείο, μπορώ να πω ότι το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο των Ηνωμένων Πολιτειών."
Τον Αύγουστο, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε στο αρμενικό πρακτορείο ειδήσεων CivilNet ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξέταζε το αίτημα της Αρμενίας για την υπογραφή μιας διμερούς πυρηνικής συμφωνίας, γνωστής ως συμφωνία 123, η οποία θα επέτρεπε στις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν πυρηνική τεχνολογία στην Αρμενία, καθώς και να μοιράζονται έρευνα και τεχνικές γνώσεις. Η συμφωνία θα εξαρτηθεί από την τήρηση συγκεκριμένων αρχών περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων από την Αρμενία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε εγκαίρως σε αίτημα του Eurasianet για δημοσίευση, επιδιώκοντας να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης της αίτησης της Αρμενίας.
ΤΟ Ερεβάν στο σημείο αυτό δεν επιβεβαιώνει πως μια αμερικανική εταιρεία θα υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή νέας πυρηνικής μονάδας. Αξιωματούχοι έχουν υπαινιχθεί ότι διατηρούν την πόρτα ανοιχτή για ανταγωνιστικές προσφορές από οντότητες με έδρα την Κίνα, τη Γαλλία ακόμη και τη Ρωσία. Μέχρι στιγμής, Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει συγκεκριμένα την πιθανή ανάμιξη των ΗΠΑ στην κατασκευή νέων Αρμενικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Για την Αρμενία, ο νέος σταθμός παραγωγής ενέργειας αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να επιτύχει έναν συμβολικό διαχωρισμό από τη Ρωσία και να μειώσει τις πολύ πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την ενεργειακή εξάρτηση από το Κρεμλίνο. Η Αρμενία αυτή τη στιγμή εισάγει ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία για να καλύψει το 80 τοις εκατό των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
«Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί θεμέλιο στην στρατηγική μας, εξασφαλίζοντας τόσο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας όσο και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ενέργεια στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο.