Η απο-δολαριοποίηση ο δρόμος προς την παγκόσμια οικονομική ελευθερία

pixabay / Tumisu
Freepen.gr - Η οπλοποίηση του δολαρίου από τις ΗΠΑ γυρίζει μπούμερανγκ, καθώς οι BRICS και ο ευρύτερος αναπτυσσόμενος κόσμος απομακρύνονται από το εμπόριο και τα χαρτοφυλάκια που βασίζονται στο δολάριο, γράφει η εφημερίδα «The Asia Times» σε άρθρο του Jan Krikke.

Οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις συχνά γυρίζουν μπούμερανγκ. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οπλοποίηση του δολαρίου κατά της Ρωσίας. Το μέτρο πυροδότησε ένα παγκόσμιο κίνημα για την απο-δολαριοποίηση, το αντίθετο από τη στρατηγική πρόθεση της τιμωρητικής κίνησης.

Ο ιστορικός λανθασμένος υπολογισμός δεν εμπόδισε τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλόριντα να εισαγάγει νομοσχέδιο στο Κογκρέσο για την τιμωρία των χωρών που απο-δολαριοποιούνται. Το νομοσχέδιο επιδιώκει την απαγόρευση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που διευκολύνουν την απο-δολαριοποίηση από το παγκόσμιο σύστημα δολαρίου.

Το νομοσχέδιο του Ρούμπιο, που ονομάζεται δυσοίωνα «Νόμος για την πρόληψη και τον μετριασμό της αποφυγής κυρώσεων», θα απαιτούσε από τους προέδρους των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών CIPS της Κίνας, την υπηρεσία χρηματοοικονομικών μηνυμάτων SPFS της Ρωσίας και άλλες εναλλακτικές λύσεις του δολαριοκεντρικού συστήματος SWIFT.

Ο Ρούμπιο δεν είναι ο μόνος που στοχεύει σε χώρες που επιδιώκουν την απο-δολαριοποίηση. Οι οικονομικοί σύμβουλοι του προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ συζητούν τρόπους τιμωρίας των εθνών που απομακρύνονται ενεργά από το δολάριο.

Η ομάδα Τραμπ έχει προτείνει «να επιβληθούν κυρώσεις τόσο σε συμμάχους όσο και σε αντιπάλους που αναζητούν ενεργούς τρόπους για να συμμετέχουν σε διμερείς εμπορικές συναλλαγές σε νομίσματα εκτός του δολαρίου». Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε εξαγωγικούς περιορισμούς, δασμούς και «κατηγορίες χειραγώγησης νομίσματος».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ και οι ειδήμονες στα οικονομικά μέσα ενημέρωσης αρχικά απέρριψαν την απο-δολαριοποίηση. Υποστήριξαν ότι το δολάριο χρησιμοποιείται σε περίπου 80% όλων των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Κανένα άλλο νόμισμα δεν πλησιάζει καν.

Αλλά οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας έγιναν σημείο καμπής. Η τάση για απο-δολαριοποίηση επεκτάθηκε γρήγορα και έχει πλέον καταστεί αναμφισβήτητα μη αναστρέψιμη.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η Ένωση Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ανακοίνωσε σχέδια για την αποδολαριοποίηση των διασυνοριακών συναλλαγών της και τη χρήση τοπικών νομισμάτων αντ' αυτού. Η ανακοίνωση έκανε λίγα πρωτοσέλιδα παγκοσμίως, αλλά η ASEAN είναι ένα τεράστιο εμπορικό μπλοκ που αποτελείται από δέκα χώρες με συνολικό πληθυσμό 600 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Άλλες συμφωνίες για την παράκαμψη του συστήματος του δολαρίου περιλαμβάνουν συμφωνίες ανταλλαγής. Το Ιράν και η Ταϊλάνδη ανταλλάσσουν τρόφιμα με πετρέλαιο, ενώ το Πακιστάν έχει εγκρίνει το ανταλλακτικό εμπόριο με το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρωσία. Η Κίνα κατασκευάζει ένα υπερσύγχρονο αεροδρόμιο στο Ιράν, το οποίο θα πληρωθεί με πετρέλαιο.

Τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται επίσης για να παρακάμψουν το σύστημα του δολαρίου και να αποφύγουν τον έλεγχο από το μακρύ χέρι του αμερικανικού νόμου. Τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, επιτρέπουν στα άτομα να στέλνουν και να λαμβάνουν κεφάλαια από οπουδήποτε στον κόσμο ανώνυμα, εκτός του παλαιού τραπεζικού συστήματος.

Η απο-δολαριοποίηση βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των BRICS, οι οποίες εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς στο μεγαλύτερο οικονομικό μπλοκ του κόσμου.

Μέχρι το 2022, οι BRICS είχαν λίγους σαφώς καθορισμένους στόχους, εκτός από την κοινή επιθυμία να αναπτύξουν ένα αντίβαρο στην G7. Όμως η οπλοποίηση του συστήματος του δολαρίου και η δέσμευση των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ρωσικά αποθέματα που διακρατούνται σε δυτικές τράπεζες έδωσαν στην ομάδα έντονη νέα εστίαση και σκοπό.

Η BRICS έχει οικονομικό προσανατολισμό και δεν έχει ιδεολογικό πρόγραμμα. Επικεντρώνεται πρωτίστως στην οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία. Το ήθος της βασίζεται στη συναίνεση και την αμοιβαιότητα.

Ο έλεγχος των ΗΠΑ επί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να εντοπιστεί από το 1974, όταν η αμερικανική κυβέρνηση έπεισε τη Σαουδική Αραβία να πωλεί το πετρέλαιό της μόνο σε δολάρια. Η συμφωνία ακολούθησε την απόφαση των ΗΠΑ το 1971 να εγκαταλείψουν τον κανόνα του χρυσού. Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον έκλεισε το λεγόμενο παράθυρο χρυσού, όπου τα δολάρια μπορούσαν να ανταλλάσσονται με φυσικό χρυσό.

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν ταυτόχρονα δύο πολέμους - τον πόλεμο στο Βιετνάμ και τον πόλεμο κατά της φτώχειας - και η κυβέρνηση εξέδωσε περισσότερα δολάρια και χρέη από όσα μπορούσαν να εξασφαλιστούν με χρυσό. Το πετροδολάριο εξασφάλιζε συνεχή παγκόσμια ζήτηση παγκοσμίως για δολάρια.

Η συμφωνία απαιτούσε από όλες τις χώρες που εισήγαγαν πετρέλαιο να διατηρούν αποθέματα δολαρίων. Οι χώρες που εξήγαγαν πετρέλαιο επένδυαν τα πλεονάσματά τους σε δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα και θησαυροφυλάκια, παρέχοντας συνεχή χρηματοδότηση του εθνικού χρέους των ΗΠΑ.

Η τιμολόγηση του πετρελαίου σε δολάρια συνέδεσε την παγκόσμια οικονομία με το σύστημα του δολαρίου. Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά είναι απαραίτητο για το υπόλοιπο 90%.

Ο έλεγχος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος δίνει στις ΗΠΑ σημαντική δύναμη έναντι άλλων χωρών. Ελέγχουν τις ράμπες εισόδου και εξόδου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα θεωρούν ότι είναι οικονομικός ή πολιτικός αντίπαλος.

Επιπλέον, η κυβέρνηση μπορεί να εκδίδει δάνεια σε ξένες χώρες στο δικό της νόμισμα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δανείζει χρήματα σε χώρες που πρέπει να εισάγουν βασικά αγαθά, όπως πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα, αλλά δε διαθέτουν τα απαραίτητα δολάρια.

Η παροχή δανείων σε χώρες συνήθως συνοδεύεται από αυστηρούς νεοφιλελεύθερους όρους, δηλαδή άνοιγμα της οικονομίας, ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Τα αποτελέσματα δεν ήταν τα βέλτιστα.

Το πετροδολάριο διευκόλυνε τις ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν το χρέος τους και οδήγησε σε σπάταλες δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης. Το 1985, μόλις δέκα χρόνια μετά τη συμφωνία για το πετροδολάριο, οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο.

Το 1974, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ήταν 485 δισεκατομμύρια δολάρια ή 31% του ΑΕΠ. Φέτος, το εθνικό χρέος ξεπέρασε τα 35 τρισεκατομμύρια δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 120% του ΑΕΠ.

Οι πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος θα ξεπεράσουν φέτος τα 850 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το το μεγαλύτερο στοιχείο του εθνικού προϋπολογισμού, μπροστά από τις αμυντικές δαπάνες και την κοινωνική ασφάλιση. Χωρίς μια σημαντική διόρθωση πορείας, η εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους θα εκτοπίσει όλες τις δαπάνες διακριτικής ευχέρειας σε λίγα χρόνια.

Η κρίση χρέους υπογραμμίζει τις αυξανόμενες ανησυχίες των ΗΠΑ για την απο-δολαριοποίηση. Λιγότεροι χρήστες του δολαρίου σημαίνει λιγότεροι αγοραστές αμερικανικού χρέους.

Οι επενδυτές θεωρούσαν επί μακρόν τα αμερικανικά ομόλογα ως ασφαλές καταφύγιο. Τα ομόλογα προσφέρουν σταθερή απόδοση και η πληρωμή είναι εγγυημένη από την κυβέρνηση. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η ζήτηση των επενδυτών για μακροπρόθεσμο αμερικανικό χρέος έχει δεχθεί πιέσεις. Ένα σαφές σημάδι προβλήματος: το δολάριο και ο χρυσός, που για χρόνια διαπραγματεύονταν σε ένα στενό εύρος ζώνης, άρχισαν να αποκλίνουν.

Η ανησυχία των επενδυτών βασίζεται στην απλή αριθμητική. Αν οι ΗΠΑ εκδίδουν περισσότερα δολάρια/χρέος από ό,τι δικαιολογεί η οικονομική ανάπτυξη, αυτό προκαλεί πληθωρισμό. Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων είναι 4% και ο πληθωρισμός 8%, τα ομόλογα είναι μια ζημιογόνος επένδυση, κάτι που δεν είναι καλό για τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους επενδυτές με μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις.

Η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ αποτιμάται σε 50 τρισεκατομμύρια δολάρια, ένα τεράστιο ποσό με τα περισσότερα μέτρα. Όμως το ποσό ωχριά μπροστά στην ονομαστική αξία του παγκόσμιου συστήματος δολαρίων, η οποία είναι σχεδόν ανυπολόγιστη αλλά ξεπερνά το ένα τετράκις δισεκατομμύριο δολάρια.  

Η απο-δολαριοποίηση σημαίνει ότι πολλά από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο θα επιστρέψουν σταδιακά στην πατρίδα τους. Όταν οι χώρες προχωρούν σε πολυνομισματικές συναλλαγές, η ζήτηση για δολάρια θα μειωθεί.

Τα δολάρια που θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ όχι μόνο θα ωθήσουν τον πληθωρισμό αλλά και θα μειώσουν τη δεξαμενή των δυνητικών αγοραστών του αμερικανικού χρέους. Λιγότεροι αγοραστές σημαίνει υψηλότερες πληρωμές τόκων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερο χρέος.

Η απο-δολαριοποίηση είναι η πρώτη πρόκληση για το δολάριο από το 1944, όταν η Συμφωνία του Bretton Woods κατέστησε το δολάριο με αντίκρισμα χρυσού το σημείο αναφοράς για όλα τα άλλα νομίσματα. Δεδομένης της γεωπολιτικής έντασης μεταξύ των BRICS και των χωρών της G7, ένα Bretton Woods II είναι εξαιρετικά απίθανο.

Αντ' αυτού, θα δούμε έναν αυξανόμενο αριθμό πολυνομισματικών συμφωνιών και κάποια στιγμή την κυκλοφορία ενός εμπορικού νομίσματος των BRICS. Η νομισματική μονάδα των BRICS θα είναι υποστηριζόμενη από περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα είναι μόνο ψηφιακή. Δεν θα εκδίδονται κέρματα ή χάρτινο χρήμα.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι επομένως πιθανό να κατακερματιστεί σε τρία μέρη: το σύστημα fiat υπό την ηγεσία του δολαρίου, τις πολυνομισματικές συμφωνίες και ένα νόμισμα συναλλαγών υπό την ηγεσία των BRICS. Το σύστημα του δολαρίου θα υπάρχει παράλληλα με τα άλλα δύο συστήματα, αλλά το δολάριο είναι πιθανό να είναι το τελευταίο αποθεματικό νόμισμα του κόσμου.

Τα αποθεματικά νομίσματα αποτελούν κατάλοιπο της (νεο)αποικιοκρατικής εποχής. Ωφελούν κυρίως τις επιχειρήσεις και τους πλούσιους. Ένα πολυνομισματικό σύστημα θα ωφελήσει πρωτίστως τις χώρες, επιτρέποντάς τους να αναλάβουν την ευθύνη για το μέλλον τους ανακτώντας τη νομισματική και δημοσιονομική τους αυτονομία..

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail