Ο θάνατος της καταναλωτικής οικονομίας: Πάνω από το ένα τρίτο των Αμερικανών ενηλίκων παλεύουν τώρα να πληρώσουν για τα πιο βασικά τους έξοδα

pixabay
Όταν οι Αμερικανοί καταναλωτές είναι καλά, η αμερικανική οικονομία είναι καλά. Αλλά φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Όταν οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν τα πάνε καλά, η αμερικανική οικονομία υποφέρει πραγματικά. Η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ σκληρά να παρουσιάσει ένα χαρούμενο πρόσωπο στα πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το βιοτικό επίπεδο για τους περισσότερους Αμερικανούς καταναλωτές μειώνεται εδώ και πολύ καιρό. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Το κόστος ζωής αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι οι μισθοί, και έτσι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα από ό,τι κάποτε. Και αυτό είναι πραγματικά άσχημα νέα για την αμερικανική οικονομία, διότι, όπως έχει επισημάνει ο επίσημος ιστότοπος του Λευκού Οίκου, οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν συνήθως περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας:

Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν κατά μέσο όρο τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, οπότε όσο ο αμερικανός καταναλωτής χάνεται, τόσο χάνεται και η αμερικανική οικονομία.
Για πρώτη φορά, ο Λευκός Οίκος μας είπε κάτι που είναι πραγματικά ακριβές. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι καταναλωτικές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 68% του ΑΕΠ. Εδώ και πολλά χρόνια κυμαίνεται ακριβώς γύρω από το όριο των δύο τρίτων και αυτό το καθιστά έναν από τους πιο σταθερούς αριθμούς στην οικονομία.

Δυστυχώς, οι καταναλωτές είναι σήμερα πιο πιεσμένοι οικονομικά από ό,τι ήταν εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα, μια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ ανακάλυψε πως το 37 τοις εκατό των ενηλίκων των ΗΠΑ δυσκολεύονται πλέον να πληρώσουν τα πιο βασικά τους έξοδα κάθε μήνα:
Περίπου το 37% των Αμερικανών ενηλίκων ανήκουν σε νοικοκυριά που δυσκολεύτηκαν κάπως ή πολύ να πληρώσουν τα τυπικά τους έξοδα μεταξύ των τελών Ιουνίου και των τελών Ιουλίου, σύμφωνα με την έρευνα Household Pulse Survey του U.S. Census Bureau.

Όταν είστε μόλις και μετά βίας σε θέση να πληρώσετε για φαγητό, στέγαση και άλλα βασικά αγαθά, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπλέον χρήματα για να πετάξετε στα καταστήματα λιανικής πώλησης και τα εστιατόρια. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τόσες πολλές αλυσίδες λιανικής πώλησης και εστιατορίων θα χρεοκοπήσουν το 2024.
Φυσικά, ο οικονομικός πόνος δεν κατανέμεται εξίσου σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι καταναλωτές δυσκολεύονται ιδιαίτερα σε «φτωχές» πολιτείες όπως το Μισισιπή, η Αλαμπάμα και η Δυτική Βιρτζίνια:

Το Μισισιπή (49,5%), η Αλαμπάμα (45,5%) και η Δυτική Βιρτζίνια (43,5%) έχουν το υψηλότερο ποσοστό ενηλίκων που δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.
Νομίζω πως υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που μπορούν να ειπωθούν και για τις τρεις πολιτείες.

Στην πραγματικότητα, στο βιβλίο μου για τη μεγάλη αναταραχή που θα πλήξει σύντομα την κοινωνία μας, η Αλαμπάμα κατατάσσεται στην 11η θέση όσον αφορά την επιβιωσιμότητα από τις 50 πολιτείες.

Αλλά αν δεν έχετε χρήματα, μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να ζείτε σε μια περιοχή της χώρας όπου οι προοπτικές απασχόλησης είναι σχετικά φτωχές.

Περιττό να πω ότι πολλοί άνθρωποι σε μεγάλες πολιτείες είναι πραγματικά πληγωμένοι και τώρα.

Η έρευνα της απογραφής διαπίστωσε πως το 41,8 τοις εκατό των κατοίκων της Φλόριντα, το 40 τοις εκατό των κατοίκων της Νέας Υόρκης, το 39,9 τοις εκατό των κατοίκων του Τέξας και το 37,5 τοις εκατό των κατοίκων της Καλιφόρνιας δυσκολεύονται να πληρώσουν τα βασικά τους έξοδα αυτή την στιγμή.

Όταν σχεδόν το 40 τοις εκατό του πληθυσμού μόλις και μετά βίας τα βγάζει πέρα, τότε έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Ανεξάρτητα από το πώς θέλουν να διαμορφώσουν τα πράγματα, οι ηγέτες μας δεν πρόκειται να είναι σε θέση να το αγνοούν για πάντα.

Η έλλειψη καταναλωτικών δαπανών πλήττει ιδιαίτερα τον κλάδο της εστίασης:

Η χρονιά δεν έχει φτάσει καν στο τέταρτο τρίμηνο και οι πτωχεύσεις μεταξύ των αλυσίδων εστιατορίων, των εταιρειών εκμετάλλευσης και των μεγάλων δικαιοδόχων είναι ήδη σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με το 2023.

Ο Τζόναθαν Κάρσον, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών πτώχευσης και τεχνολογίας Stretto, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής το 2024 έχουν κατατεθεί 17 τέτοιες αιτήσεις για το κεφάλαιο 11 στον κλάδο, ενώ πέρυσι σε αυτό το σημείο είχαν κατατεθεί μόνο εννέα. Αναμένει πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί. 

Σύμφωνα με τον Carson, μια σειρά από παράγοντες έχουν συμβάλει στον εφιάλτη που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος της εστίασης:

«Σε αυτή την κατάσταση, το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, τα ζητήματα ανάκαμψης μετά την πανδημία, η αύξηση του εργατικού κόστους, οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και ο πληθωρισμός έχουν προκαλέσει περισσότερα εστιατόρια να δυσκολευτούν το 2024», δήλωσε ο Carson σε συνέντευξή του στο FOX Business, σημειώνοντας ότι τα ζητήματα αυτά έχουν επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας.
Οι λιανοπωλητές έχουν επίσης χρεοκοπήσει με εκπληκτικό ρυθμό.

Μόλις σήμερα, συνάντησα ένα ακόμη παράδειγμα.  Νωρίτερα φέτος, η LL Flooring έκλεισε σχεδόν 100 καταστήματα, αλλά τώρα η εταιρεία αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κλείσει οριστικά και τα 442 καταστήματα:
Η LL Flooring - παλαιότερα γνωστή ως Lumber Liquidators - κλείνει όλα τα καταστήματά της, αφού έβαλε λουκέτο μετά από τρεις δεκαετίες.

Ο λιανοπωλητής, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές δαπέδων στην Αμερική, αναζητούσε αγοραστή μετά την υποβολή αίτησης πτώχευσης.

Νωρίτερα το καλοκαίρι είχε 442 καταστήματα, αλλά έκλεισε σχεδόν 100, καθώς προσπαθούσε να μειώσει το κόστος και να προσελκύσει επενδυτές. Δε βρέθηκε αγοραστής.
Δεν μπορείς να βγάλεις αίμα από μια πέτρα.

Αν οι καταναλωτές είχαν άφθονο διακριτικό εισόδημα, θα το ξόδευαν.

Αλλά δεν έχουν, και τα πράγματα θα χειροτερέψουν τους επόμενους μήνες.

Οι πολιτικοί μπορούν να συνεχίσουν να δίνουν κι άλλες ομιλίες για το «πόσο καλά πάει η οικονομία», αλλά αυτό δε θα αλλάξει τα ψυχρά, σκληρά γεγονότα στην πράξη.  Αν κάποιος προσπαθήσει να σας πει ότι η οικονομία είναι σε καλή κατάσταση, απλώς επισημάνετε πως ο αριθμός των επιχειρηματικών πτωχεύσεων έχει εκτοξευτεί εντελώς:
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το Διοικητικό Γραφείο των Δικαστηρίων των ΗΠΑ, οι ετήσιες αιτήσεις πτώχευσης ανήλθαν σε 486.613 το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024, έναντι 418.724 υποθέσεων το προηγούμενο έτος.

Οι επιχειρηματικές αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 40,3%, από 15.724 σε 22.060 το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024. Οι αιτήσεις πτώχευσης για μη επιχειρηματικές υποθέσεις αυξήθηκαν κατά 15,3 τοις εκατό σε 464.553, έναντι 403.000 το προηγούμενο έτος.
Την στιγμή που θα το επισημάνετε αυτό, το επιχείρημα θα τελειώσει.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να πειράξει κανείς αυτόν τον αριθμό.

Είτε οι επιχειρήσεις καταθέτουν αιτήσεις πτώχευσης είτε όχι.

Αυτή την στιγμή, οι εταιρείες σε όλη την Αμερική είναι πραγματικά πληγωμένες, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να απολύουν και εργαζόμενους.

Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που ακόμη και η βιομηχανία τεχνολογίας έχει προβεί σε μαζικές απολύσεις:
Οι εταιρείες τεχνολογίας συνέχισαν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας με ταχείς ρυθμούς τον Αύγουστο του 2024. Περισσότεροι από 27.000 εργαζόμενοι στον κλάδο έχασαν τη δουλειά τους, καθώς πάνω από 40 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ονομάτων όπως η Intel, η IBM και η Cisco, καθώς και πολλές μικρότερες νεοφυείς επιχειρήσεις, ανακοίνωσαν απολύσεις. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 136.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν απολυθεί από 422 εταιρείες το 2024, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική αναταραχή στον κλάδο.
Η δυναμική της οικονομίας μας είναι σαφές πως μας οδηγεί σε μια πολύ ανησυχητική κατεύθυνση.

Το βιοτικό μας επίπεδο βρίσκεται σε πτώση εδώ και χρόνια και τώρα τα οικονομικά μας προβλήματα επιταχύνονται.

Ελπίζουμε ότι έχετε κάνει προετοιμασίες για δύσκολες στιγμές, διότι ένας τεράστιος πόνος είναι μπροστά σας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail