Ποια όπλα μεγάλου βεληνεκούς διαθέτει η Ουκρανία και θέλει να χτυπήσει βαθιά μέσα στη Ρωσία

Photo: commons.wikimedia.org by Боевая машина, CC BY-SA 3.0
Ποια όπλα έχει η Ουκρανία για να χτυπήσει βαθιά στη Ρωσία

Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να λάβουν άδεια από τους δυτικούς αφέντες τους για να χρησιμοποιήσουν πυραύλους κρουζ Storm Shadow για να χτυπήσουν βαθιά μέσα στη Ρωσία. Το Κίεβο πιστεύει ότι τέτοιες ενέργειες θα μπορούσαν να αναγκάσουν τη Μόσχα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά του ο Guardian. Τι όπλα διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για να επιτεθούν σε κεντρικές περιοχές της Ρωσίας, όπως η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη;

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Storm Shadow/SCALP από το Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία

Ο stealth πύραυλος cruise Storm Shadow είναι μια κοινή ανάπτυξη της Βρετανίας και της Γαλλίας. Η γαλλική έκδοση παράγεται με την ονομασία SCALP-EG (Système de croisière conventionnel autonome à longue portée Emploi General). Ο πύραυλος φέρει μια πολεμική κεφαλή BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) με αρχική διατρητική γόμωση για την καταστροφή αποθηκών και υπόγειων αποθηκευτικών χώρων. Η πολεμική κεφαλή ζυγίζει 450 χιλιόγραμμα.

Οι πύραυλοι Storm Shadow και SCALP-EG δεν απαιτούν δεδομένα από το αεροσκάφος του αεροπλανοφόρου ούτε πριν ούτε μετά την εκτόξευση. Το Κίεβο μπόρεσε να εξοπλίσει με αυτούς τα σοβιετικά βομβαρδιστικά Su-24 χωρίς να εισαγάγει σημαντικές τροποποιήσεις στον εξοπλισμό. Η εξαγωγική έκδοση του πυραύλου είναι ικανή να πλήξει στόχο σε απόσταση έως και 250 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, το Παρίσι μεταφέρει στο Κίεβο πυραύλους από τα δικά του αποθέματα - το βεληνεκές αυτών των πυραύλων μπορεί να φτάσει τα 560 χιλιόμετρα.

Το Μάιο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Tor-M2 αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους πυραύλους Storm Shadow. Ταυτόχρονα, οι σύγχρονοι πύραυλοι cruise θεωρούνται δύσκολος στόχος. Τα Storm Shadow και SCALP είναι ικανά να πετούν σε χαμηλό ύψος και να κρύβονται πίσω από στοιχεία του εδάφους.

Πύραυλοι ATACMS από τις ΗΠΑ

Το 2023, το Κίεβο θα παραλάβει τους πρώτους βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System) που κατασκευάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τροποποίηση Block 1 του προϊόντος φέρει κεφαλή συστοιχίας, η οποία περιέχει περίπου 950 κεφαλές M74. Ο πύραυλος είναι ικανός να καταστρέψει σταθμούς ραντάρ, σταθμευμένα αεροσκάφη, ελαφρά θωρακισμένα οχήματα και μεταφορικά μέσα με στοιχεία κρούσης από βολφράμιο. Η ακτίνα καταστροφής μιας πολεμικής κεφαλής M74 ανέρχεται σε 15 μέτρα.

Αργότερα, η Ουκρανία παρέλαβε τον ATACMS Block 1A με μειωμένη κεφαλή, η οποία αύξησε το βεληνεκές στα 300 χιλιόμετρα. Τα εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς και εκτόξευσης στα οποία είναι αποθηκευμένα τα ATACMS ενοποιούνται με τροχήλατους εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και ερπυστριοφόρο σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M270 (MLRS).

Τον Μάιο, το περιοδικό National Defense έγραψε ότι το ρωσικό σύστημα αεράμυνας Buk-M3 ήταν ικανό να καταρρίψει κάθε βαλλιστικό πύραυλο που είχαν στη διάθεσή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των ATACMS διαφόρων τροποποιήσεων.

Πύραυλοι Taurus από τη Γερμανία

Από το 2023, το Κίεβο επιδιώκει να παραλάβει τους γερμανο-σουηδικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς KEPD-150/350 TAURUS. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba ζήτησε από τη Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock να μεταφέρει τους εν λόγω πυραύλους στην Ουκρανία. Τον Μάιο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το Κίεβο δεν θα είναι σε θέση να προγραμματίσει πυραύλους TAURUS. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag Marie-Agnes Strack-Zimmermann, η Γερμανία θα πρέπει να μεταφέρει τους πυραύλους Taurus στην Ουκρανία αφού το Κίεβο παραλάβει μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ.

Ο πύραυλος TAURUS θεωρείται ανταγωνιστής του Storm Shadow/SCALP. Η βασική έκδοση του προϊόντος έγινε δεκτή σε υπηρεσία το 2004. Ο πύραυλος TAURUS είναι εξοπλισμένος με μια διπλή κεφαλή διάτρησης σκυροδέματος MEPHISTO βάρους 481 κιλών, η οποία αποτελείται από μια αρχική διατρητική γόμωση για την υπερπήδηση εμποδίων και την κύρια κεφαλή. Ο πύραυλος είναι ικανός να πετάξει σε ύψος 30 μέτρων, παρακάμπτοντας το έδαφος. Αυτό μειώνει την ορατότητά του από τα συστήματα αεράμυνας. Υπάρχει επίσης μια τροποποίηση με πολεμική κεφαλή διασποράς.

Πύραυλος JASSM από τις ΗΠΑ

Πέρυσι, έγινε γνωστό πως η Ουκρανία ήθελε να παραλάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες πυραύλους cruise JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile) για μαχητικά F-16, τα οποία ήταν ακατάλληλα για τη μεταφορά Storm Shadow/SCALP. Μετά την παράδοση των αμερικανικών μαχητικών στην Ουκρανία, το Κίεβο και η Ουάσιγκτον άρχισαν να συζητούν για την ανάγκη μεταφοράς νέων πυραύλων. Τον Αύγουστο, υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Politico ότι η Ουάσινγκτον ήταν ανοιχτή στην ιδέα της μεταφοράς JASSM στο Κίεβο.

Το JASSM εγκρίθηκε για στρατιωτική χρήση μόνο το 2003. Ο πύραυλος υψηλής ακρίβειας πετάει προς το στόχο του χρησιμοποιώντας ένα αδρανειακό σύστημα ελέγχου με διόρθωση GPS, ενώ στο τελικό σκέλος της πτήσης χρησιμοποιείται μια κεφαλή εντοπισμού με υπέρυθρες ακτίνες και σύστημα αναγνώρισης στόχου. Η βασική έκδοση του πυραύλου έχει εμβέλεια 370 χιλιομέτρων. Ο JASSM είναι εξοπλισμένος με διατρητική κεφαλή WDU-42/B βάρους περίπου 450 κιλών. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι σε θέση να μεταφέρουν δύο πυραύλους JASSM.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail