Η επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος του Πούτιν είναι μια τελευταία προειδοποίηση προς τη Δύση

Sputnik / Aleksey Nikolskyi
Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπλοφάρει και πως μπορούν να συμπεριφέρονται ατιμώρητα απέναντι στη Ρωσία

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να επικαιροποιήσει το πυρηνικό δόγμα της Μόσχας δεν είναι μια σπασμωδική αντίδραση στα τρέχοντα γεγονότα. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με την απειλή για επίθεση βαθύτερα στο εσωτερικό της Ρωσίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι αλλαγές επισημάνθηκαν από τον Ρώσο πρόεδρο πριν από αρκετούς μήνες και από τη χθεσινή ομιλία μάθαμε ότι η Επιτροπή Στρατηγικής Αποτροπής συνεδριάζει δύο φορές τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το έγγραφο επαναδιαβάζεται και επανεξετάζεται συνεχώς.

Του Dmitry Trenin, καθηγητή έρευνας στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και επικεφαλής ερευνητή στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων. Είναι επίσης μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Τα πλεονεκτήματα της ενίσχυσης της πυρηνικής αποτροπής έγιναν σαφή πριν από δύο και πλέον χρόνια, όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν πως στόχος τους -στη σύγκρουση στην Ουκρανία- είναι να προκαλέσουν στρατηγική ήττα στη Ρωσία. Η Δύση άρχισε τότε το παιχνίδι της κλιμάκωσης. Το παλιό πυρηνικό δόγμα της Μόσχας στόχευε σε άλλους πολέμους και σενάρια και αποδείχθηκε αναποτελεσματικό στο να αποτρέψει τον εχθρό στις νέες συνθήκες.

Θα δούμε τώρα την αντίδραση στη Δύση, όπου δυστυχώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε υψηλές θέσεις που έχουν πειστεί ότι ο Πούτιν «μπλοφάρει», πως η Ρωσία «φοβάται να απαντήσει» και ότι επομένως είναι δυνατόν να συμπεριφέρεται ατιμώρητα απέναντί της. Η δογματική διόρθωση είναι επομένως ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τα νηφάλια μυαλά που παραμένουν στους διαδρόμους της εξουσίας στην Ουάσιγκτον: αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία στις φιλικές προς εμάς χώρες - και σε άλλες απλά ουδέτερες - για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου. Η Κίνα μπορεί ήδη να το σκέφτεται. Το Πεκίνο -μαζί με την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και άλλες- επιθυμεί τον άμεσο και άνευ όρων τερματισμό των εχθροπραξιών. Πρέπει να τους διαβεβαιώσουμε ότι η ενίσχυση του αποτρεπτικού μας μέσου είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τον γενικό πυρηνικό πόλεμο στον οποίο οδηγεί τον κόσμο η τρελή και απερίσκεπτη στρατηγική της Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν εδώ και καιρό να διαχωρίσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία από τις συζητήσεις για την στρατηγική σταθερότητα και τον έλεγχο των εξοπλισμών. Αυτό θα της επέτρεπε να διεξάγει ταυτόχρονα πόλεμο κατά της Ρωσίας και να λάβει εγγυήσεις για τη δική της ασφάλεια από τη Μόσχα. Όπως είναι κατανοητό, η προσέγγιση αυτή δεν ήταν επιτυχής. Οι ΗΠΑ το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, αλλά θέλουν να παρουσιαστούν στη διεθνή κοινότητα ως προαγωγός της παγκόσμιας ασφάλειας - ενώ ενοχοποιούν τη Ρωσία ως εμπρηστή. Πρόκειται για ένα απλό τέχνασμα, αλλά η αποκάλυψή του στις χώρες της πλειονότητας του κόσμου - θα ήθελα να τονίσω αυτές τις λέξεις - απαιτεί την προσοχή μας και μια συντονισμένη προσπάθεια. Ο διάλογος εμπιστοσύνης με τους εταίρους μας πρέπει να συνεχιστεί και να εμβαθυνθεί.

Αν μιλάμε για τα επόμενα βήματα της Μόσχας, αυτά είναι λιγότερο προβλέψιμα από την προαναγγελθείσα διόρθωση του πυρηνικού δόγματος. Θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, από την αντίδραση του εχθρού στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου. Αλλά είναι σαφές ότι θα πρέπει να περάσουμε από τις προφορικές προειδοποιήσεις και τις διαδηλώσεις σε πρακτικά μέτρα. Κανείς δεν πρόκειται να πει δημοσίως τι είδους δράση θα συνεπάγεται αυτό, και πότε και πού θα μπορούσε να συμβεί.

* Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail