Photo: Public domain |
Erkin Oncan - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr
Η αποδοχή αυτού του αιτήματος εγείρει την πιθανότητα ότι οι επιθέσεις εντός της Ρωσίας, ξεκινώντας από το Κουρσκ, θα οριστούν ως «κύρια επιθετική γραμμή» από την άποψη της Ουκρανίας και της Δύσης. Πριν από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένονται πλέον από όλους να πραγματοποιηθούν «κάποια μέρα», η Δύση σκοπεύει να καθίσει στο τραπέζι όσο το δυνατόν πιο δυναμικά, με αντάλλαγμα το Ντονμπάς, το οποίο συνδέεται με τη Ρωσία.
Πρόσφατα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε την άρση των περιορισμών στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος και έγινε γνωστό ότι «ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ» έχουν επίσης ετοιμάσει δήλωση με το ίδιο αίτημα.
Ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο του Κουρσκ παραμένουν τεταμένες, σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σε μια άλλη σημαντική χώρα που εμπλέκεται στην αντιπαράθεση Ρωσίας-Ουκρανίας: Λευκορωσία.
Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένες κρίσιμες εξελίξεις έλαβαν χώρα στη Λευκορωσία, οι οποίες δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης. Η κυβέρνηση του Κιέβου παραβίασε πρόσφατα τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, και το έτοιμο σύστημα αεράμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε γρήγορα πως κατέστρεψε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή της Λευκορωσίας με την Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, παρά τις προσπάθειες της Λευκορωσίας να αποφύγει την άμεση εμπλοκή της στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Για την Ουκρανία και τη Δύση, το Κουρσκ, με τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής, αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης έναντι της Ρωσίας. Μια πυρηνική καταστροφή που θα μπορούσε να συμβεί στην περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής για την Ουάσιγκτον.
Τι γίνεται με τη Λευκορωσία; Τα στρατηγικά μυαλά στη Δύση θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σύρουν τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας στον θερμό πόλεμο. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πιθανή διαρροή στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ, που βρίσκεται μόλις 16 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Λευκορωσίας.
Μεταξύ των διαφόρων μεθόδων επίθεσης κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη σκέψη είναι μια πυρηνική διαρροή. Ο ευκολότερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα «εμπόδια» για την ανάπτυξη όπλων του ΝΑΤΟ ή ακόμη και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μέσω μιας πυρηνικής διαρροής στην περιοχή και της δημιουργίας της αντίληψης ότι η Ρωσία και η Λευκορωσία είναι «ανίκανες να ελέγξουν την καταστροφή».
Επομένως, σε στρατιωτικές εξελίξεις όπως η επίθεση στο Κουρσκ, το πιο κρίσιμο σημείο που πρέπει να παρακολουθείται δεν είναι ποια πόλη ελέγχεται από ποιον, αλλά πόσο κοντά βρίσκονται σε πυρηνικά εργοστάσια.
Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο μέτωπο του Κουρσκ, ο στρατός της Λευκορωσίας αποφάσισε να ενισχύσει τις μονάδες στις περιοχές Γκόμελ και Μαζύρ. Το Mazyr είναι μια λευκορωσική περιοχή κοντά στον ποταμό Δνείστερο και το Κίεβο, ενώ το Gomel είναι κοντά στο Kursk μέσω του Bryansk.
Οι δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, οι χερσαίες δυνάμεις και οι μονάδες πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων Polonez και Iskander, έχουν αρχίσει νέες εκπαιδεύσεις και ασκήσεις στις καθορισμένες περιοχές.
Ομοίως, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βελτιώνουν τα συστήματα ασφαλείας των συνόρων και τα αμυντικά στοιχεία, ενώ παράλληλα συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία.
Εν τω μεταξύ, τα σχέδια για την εμπλοκή της Λευκορωσίας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας εξακολουθούν να επιδιώκονται από τη Δύση και την Ουκρανία. Πρόσφατα, ο πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του πολωνικού στρατού, στρατηγός W. Skrzypczak, κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι διεξάγει «στρατιωτική εκστρατεία» κατά της Πολωνίας και ζήτησε τη δημιουργία μιας «λευκορωσικής λεγεώνας» στη χώρα του.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, σύμφωνα με προηγούμενη αμυντική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ και του Ζελένσκι, υπάρχει ήδη μια «ουκρανική λεγεώνα» στην Πολωνία.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Πολωνία χρησιμεύει επί του παρόντος ως βάση για την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία που υποστηρίζεται από τη Δύση και η πολωνική κυβέρνηση παρέχει επίσης υποστήριξη στις δυνάμεις της λευκορωσικής αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι πολωνοί «μισθοφόροι» (οι οποίοι, σύμφωνα με τους ρωσικούς ισχυρισμούς, είναι στρατιωτικές μονάδες μεταμφιεσμένες σε μισθοφόρους) συμμετείχαν στην επίθεση στο Κουρσκ μαζί με τον ουκρανικό στρατό.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία ουκρανικών ένοπλων σχηματισμών και της πολωνικής στρατιωτικής μονάδας κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι πιθανό να σημειωθούν παρόμοιες επιθέσεις στις περιοχές Gomel και Mazyr όπως και στην περιοχή του Kursk.
Σε τέτοιες επιθέσεις, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν λευκορωσικές εθνικιστικές ομάδες που έχουν εκπαιδευτεί από την Πολωνία και την Ουκρανία. Με αυτόν τον τρόπο, οι χώρες αυτές μπορούν εύκολα να ισχυριστούν πως «δεν έχουν καμία σχέση με τα γεγονότα», κρυπτόμενες πίσω από τον «αγώνα» των λευκορωσικών εθνικιστικών ομάδων κατά της κυβέρνησης, και μπορεί ακόμη και να ζητήσουν υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα (που είναι ένας μακροσκελής όρος για την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ) για αυτόν τον «αγώνα για τη δημοκρατία», αν χρειαστεί.
Παράλληλα με όλες αυτές τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σημείωσε επίσης ότι οι εν λόγω στρατιωτικές κινήσεις μεταφέρουν ένα «προειδοποιητικό» μήνυμα, δηλώνοντας: «Δεν θέλουμε κλιμάκωση της έντασης και δεν θέλουμε πόλεμο εναντίον ολόκληρου του ΝΑΤΟ. Αλλά αν συνεχίσουν έτσι, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή. Υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αυτή η γραμμή είναι τα σύνορα του κράτους. Μιλάω ως συνοριοφύλακας- μόλις την περάσουν, θα αντιδράσουμε αμέσως».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του λευκορωσικού Τύπου, η λευκορωσική υπηρεσία πληροφοριών (KGB) καταγράφει αυτή τη στιγμή τις κινήσεις των ουκρανικών μονάδων στη συνοριακή περιοχή. Οι δασώδεις και ελώδεις περιοχές στη νότια Λευκορωσία διευκολύνουν τον εντοπισμό στρατιωτικών κινήσεων στην περιοχή, δίνοντας πλεονέκτημα στη λευκορωσική πλευρά.
Όλα αυτά δείχνουν πως η Λευκορωσία προετοιμάζεται επίσης για πόλεμο σε υψηλό επίπεδο ως απάντηση στις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή. Η κυβέρνηση του Μινσκ ελπίζει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στη συνοριακή περιοχή θα λειτουργήσουν ως σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για όσους επιθυμούν να σύρουν τη Λευκορωσία στη σύγκρουση. Το να τραβήξει έναν στρατό στον θερμό πόλεμο που δεν έχει ακόμη φθαρεί από τη σύγκρουση, που έχει εκπαιδευτεί από Ρώσους διοικητές και ενδεχομένως από τη Βάγκνερ και που διαθέτει ισχυρά όπλα, δεν είναι κάτι που επιθυμεί ο Λουκασένκο ή η διοίκηση του Μινσκ. Ωστόσο, το δυτικό στρατόπεδο με επικεφαλής το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν πέτυχε αυτό που ήλπιζε από την Ουκρανία, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κλιμακώσει τον πόλεμο στην επόμενη φάση, εκτός αν θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.