Ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου του Ζελένσκι είναι ένα νέο επίπεδο απελπισίας

president.gov.ua
Πάντα ήταν δύσκολο να εντοπίσεις το ακριβές λεγόμενο «σημείο καμπής» οποιουδήποτε καθεστώτος του οποίου ο ηγέτης προσκολλάται στην εξουσία με μια συνεχώς μειούμενη κλίκα φίλων και στρατιωτικών συμβούλων. Αλλά στην περίπτωση του Ζελένσκι, η είδηση τον Αύγουστο ότι ορισμένοι οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την Ουκρανία στην τελευταία βαθμίδα πριν από την κατηγορία «σκουπίδια» θα μπορούσε να αποτελέσει το πιστόλι της εκκίνησης.

Martin Jay - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Κάποιοι θα υποστηρίξουν πως η αντικατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Valeriy Zaluzhny νωρίτερα τον Φεβρουάριο αποτέλεσε επίσης σημείο καμπής, καθώς ένας αριθμός άλλων κορυφαίων στρατιωτικών βοηθών απομακρύνθηκε. Ήταν σίγουρα ένα ορόσημο στην απελπισία του Ζελένσκι να δημιουργήσει κάποιες νέες ιδέες για το πώς θα κάνει τη διαφορά στο πεδίο της μάχης.

Αλλά για εκείνους που βρίσκονται κοντά του και παίρνουν το μερίδιό τους από τα χρήματα που έρχονται, η υποβάθμιση ήταν πιθανώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, δεδομένου ότι η νέα αξιολόγηση σχεδόν ως σκουπίδια καθιστά πολύ πιο δύσκολο για την ουκρανική κυβέρνηση να δανειστεί χρήματα σε όλο τον κόσμο με κανονικά επιτόκια.

Ακολούθησαν δύο κρίσιμα γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί όλοι αυτοί οι έξι υπουργοί και σύμβουλοι έλαβαν μαζικά τις διαταγές τους στις 4 Σεπτεμβρίου:

Υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba Υπουργός Δικαιοσύνης Denis Maliuska- Υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Alexander Kamyshin Υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ruslan Strelets Αναπληρωτής Πρωθυπουργός για την Ευρωπαϊκή και Ευρωατλαντική Ολοκλήρωση Olga Stefanishyna Αναπληρωτής Πρωθυπουργός - Υπουργός για την Επανένταξη των ανεξέλεγκτων εδαφών της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk Αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Zelensky Rostislav Shurma.

Πρώτον, η επιχείρηση στο Κουρσκ απέτυχε στο γενικό της στόχο και οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπισαν βαριές απώλειες, καθώς η Ρωσία, η οποία άργησε να απαντήσει, τελικά τις σφυροκόπησε τόσο στο έδαφος όσο και από αέρος. Για αυτούς τους υπουργούς, πρέπει να υποθέσουμε ότι δεν βρίσκονταν πίσω από το τολμηρό σχέδιο, αλλά έπρεπε να το ακολουθήσουν ανεξάρτητα. Δεύτερον, η πραγματικότητα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει πρόεδρος, καθώς η Καμάλα Χάρις φαίνεται όλο και πιο ανόητη και κενή ως υποψήφια.

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι αν θα επιτραπεί σε αυτούς τους υπουργούς να εγκαταλείψουν τη χώρα ή όχι. Ή, πράγματι, αν ο ίδιος ο Ζελένσκι θα τους κατηγορήσει για κάποια ξεκαρδιστική κατηγορία προδοσίας αργότερα, όταν τα φώτα της δημοσιότητας δεν θα είναι πλέον στραμμένα πάνω τους. Το αποτέλεσμα της «παραίτησής» τους (σύμφωνα με τον Τζάκσον Χινκλ στο «Χ») θα τον επηρεάσει σίγουρα πολιτικά, καθώς η πίεση προς το πρόσωπό του να αποδεχτεί το αναπόφευκτο αυξάνεται.

Το κύριο πρόβλημα που θα έχει τώρα είναι ότι θα θεωρείται όλο και περισσότερο ως η ρίζα του προβλήματος προς τη διαπραγμάτευση οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας, γεγονός που όχι μόνο θα οδηγήσει στην πτώση του, αλλά θα κάνει το ΝΑΤΟ να φαίνεται όλο και πιο αναποτελεσματικό ως λεγόμενος αμυντικός οργανισμός. Μετά το Κουρσκ είναι πλέον σαφές πως ο Πούτιν δεν θα εξετάσει καμία διαπραγμάτευση. Ο Ζελένσκι ξεπέρασε μια γραμμή και έτσι όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί.

«Χρειαζόμαστε νέα ενέργεια σήμερα, και αυτά τα βήματα σχετίζονται μόνο με την ενίσχυση του κράτους μας προς διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις που επισκέφθηκε την χώρα.

Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχαν πράγματι εγκαταλείψει όλοι τους τα γραφεία τους, καθώς το κοινοβούλιο είναι αυτό που υπογράφει ποιος μπορεί να παραιτηθεί.

Οι νομοθέτες δήλωσαν ότι το κοινοβούλιο αναμένεται να εξετάσει την παραίτηση του Κουλέμπα στις 10 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, «μετά τον Zelenskiy, ο 43χρονος Kuleba ήταν το πιο γνωστό πρόσωπο της Ουκρανίας στο εξωτερικό, συναντώντας ηγέτες σε όλο τον κόσμο και πιέζοντας για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη σε άπταιστα αγγλικά».

Η κίνηση αυτή παραπέμπει σε ένα νέο επίπεδο απελπισίας, όπως επισημαίνουν οι επικριτές του Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Σαν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν ένα πλοίο που βουλιάζει. Τώρα όλοι συνειδητοποιούν ότι η Ουκρανία έχει τελειώσει, οπότε θα μαζέψουν ό,τι χρήματα έχουν κρύψει και θα το βάλουν στα πόδια. Ο απλός ουκρανικός λαός θα ξεδιαλύνει τον κοκαϊνοπνίχτη» σχολίασε ένας στο Χ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail