Η Κεντρική Ασία ως τόπος του «Μεγάλου Παιχνιδιού»

Freepen.gr - Οι σύνοδοι κορυφής των ηγετών της Κεντρικής Ασίας με χώρες που έχουν έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή ονομάζονται εν συντομία C5+1. Από πέρυσι, οι περιφερειακοί ηγέτες έχουν συναντηθεί με αυτή τη μορφή με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, την ΕΕ και τις χώρες του Κόλπου, και στις 16-17 Σεπτεμβρίου δέχθηκαν έναν ακόμη προσκεκλημένο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έφτασε στην Κεντρική Ασία με μια ισχυρή επιχειρηματική ομάδα. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία αυτής της επίσκεψης, αξίζει να αναλογιστούμε ότι η Γερμανία, ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ στην Κεντρική Ασία, μιλά εκ μέρους τόσο της ίδιας όσο και των χωρών της ΕΕ όταν πρόκειται για κοινά συμφέροντα, γράφει η ‘Yeni Safak’.

Μαζί με τους παραδοσιακούς παίκτες που αναφέρθηκαν στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής C5+1, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η ΕΕ, χώρες όπως η Ινδία και η Ιαπωνία δείχνουν επίσης έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή. Οι ηγέτες των χωρών της Κεντρικής Ασίας (C5) προσκαλούνται συχνά εκτός της περιοχής, και μερικές φορές ο ηγέτης του αντίστοιχου κράτους επισκέπτεται προσωπικά την περιοχή, γεγονός που καταδεικνύει αυξημένο ενδιαφέρον και ανταγωνισμό.

Εκτός από το σχήμα C5 + 1, βλέπουμε επίσης ότι ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν επισκέπτονται εναλλάξ τις χώρες της περιοχής και προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις. Είναι γνωστό πως κάθε μεγάλη δύναμη που δείχνει ενδιαφέρον για την περιοχή αποδίδει σημασία στη γεωπολιτική της θέση, στους πλούσιους υπόγειους και επιφανειακούς πόρους και στους δρόμους μεταφοράς.

Μπορεί να ειπωθεί ότι ο Scholz, ο οποίος συναντήθηκε με τους περιφερειακούς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής C5 + 1 της Γερμανίας στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2023 και υπέγραψε συμφωνία για στρατηγική περιφερειακή εταιρική σχέση ως αποτέλεσμα, επικεντρώθηκε στην υλοποίηση κοινών έργων κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Η οικονομία, η ενέργεια και οι φυσικοί πόροι προσδιορίστηκαν ως οι κύριοι τομείς συνεργασίας.

Όπως σημείωσε το Ίδρυμα Jamestown, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης, οι πέντε χώρες της Κεντρικής Ασίας και η τεράστια περιοχή που περιλαμβάνει το Αφγανιστάν και τη Μογγολία διαθέτουν τα μεγαλύτερα αποθέματα σπάνιων γαιών στον κόσμο. Πρόκειται επομένως για ένα νέο πεδίο «μεγάλου παιχνιδιού» και ο ανταγωνισμός γύρω από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας έχει ανακηρυχθεί ως το «Μεγάλο Παιχνίδι του 21ου αιώνα».

Σε αυτές τις ημέρες, όταν η «σκληρή/στρατιωτική ισχύς» είναι και πάλι περιζήτητη, παραμένει σημαντικό να αυξηθεί η ελκυστικότητα της «ήπιας ισχύος», ιδίως μεταξύ των νέων. Αν και οι νέοι από την Κεντρική Ασία σπουδάζουν κυρίως στη Ρωσία λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, κόστους και γλωσσικών παραγόντων, τα ευρωπαϊκά και δυτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχουν χάσει την ελκυστικότητά τους στις χώρες της περιοχής. Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό περιλαμβάνουν το άνοιγμα των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων και των παραρτημάτων τους, καθώς και τα σοβαρά βήματα που έχουν γίνει στη διδασκαλία γλωσσών.

Έτσι, οι χώρες της περιοχής, οι οποίες διατηρούν στενές σχέσεις με τη Ρωσία στο πλαίσιο της CIS και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, εν όψει των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση κατά της Ρωσίας, δεν μπορούν να έχουν κακές σχέσεις με τον βόρειο γείτονά τους, ούτε να αρνηθούν τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις από τη Δύση.

Οι ηγέτες της Κεντρικής Ασίας, η οποία βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων δυνάμεων, σκοπεύουν να αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό όφελος όχι ως μέρος του παιχνιδιού που εκτυλίσσεται πρόσφατα, αλλά ως παίκτες. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφερειακοί ηγέτες, καθοδηγούμενοι από πραγματισμό, συνεχίζουν την πολυμερή πολιτική τους, συμμετέχουν σε συνόδους κορυφής και θέλουν να διατηρήσουν την ισορροπία, εισερχόμενοι σε νέους οικονομικούς χώρους, όπως οι BRICS.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail