Η Νούλαντ επιβεβαιώνει ότι η Δύση είπε στο Ζελένσκι να εγκαταλείψει την ειρηνευτική συμφωνία

president.gov.ua
Freepen.gr -
Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας είπαν στο Κίεβο να απορρίψει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του 2022 στην Κωνσταντινούπολη με τη Ρωσία, δήλωσε η πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Σε συνέντευξή της στον Ρώσο δημοσιογράφο Μιχαήλ Ζίγκαρ, πρώην αρχισυντάκτη του αντιπολιτευόμενου ειδησεογραφικού καναλιού Dozhd, η οποία προβλήθηκε την Πέμπτη, η Νούλαντ κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές πως η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου του 2022 κατέρρευσε αφού ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ταξίδεψε στην Ουκρανία και είπε στον Βολοντιμίρ Ζελένσκι να συνεχίσει να πολεμά.

«Σχετικά αργά στο παιχνίδι οι Ουκρανοί άρχισαν να ζητούν συμβουλές για το πού θα πήγαινε αυτό το πράγμα και έγινε σαφές σε εμάς, σαφές στους Βρετανούς, σαφές σε άλλους ότι ο κύριος όρος του [Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ] Πούτιν ήταν θαμμένος σε ένα παράρτημα αυτού του εγγράφου που επεξεργάζονταν», είπε για τη συμφωνία που συζητούσαν οι ρωσικές και ουκρανικές αντιπροσωπείες στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η προτεινόμενη συμφωνία περιελάμβανε περιορισμούς στα είδη των όπλων που θα μπορούσε να κατέχει το Κίεβο, με αποτέλεσμα η Ουκρανία «ουσιαστικά να ευνουχιστεί ως στρατιωτική δύναμη», ενώ δεν υπήρχαν παρόμοιοι περιορισμοί για τη Ρωσία, εξήγησε η πρώην διπλωμάτης.

«Οι άνθρωποι εντός και εκτός Ουκρανίας άρχισαν να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το αν αυτή ήταν μια καλή συμφωνία και σε εκείνο το σημείο κατέρρευσε», δήλωσε η Νούλαντ.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της με τον Ζίγκαρ, η Νούλαντ επιβεβαίωσε ότι τόσο η Μόσχα όσο και το Κίεβο ήταν διατεθειμένοι να αναζητήσουν μια διπλωματική λύση ένα μήνα μετά το ξέσπασμα των μαχών.

«Η Ρωσία είχε ενδιαφέρον εκείνη την στιγμή να δει τουλάχιστον τι θα μπορούσε να πετύχει. Η Ουκρανία, προφανώς, είχε συμφέρον αν μπορούσε να σταματήσει τον πόλεμο και να βγάλει τη Ρωσία έξω», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι «δεν ήταν στο δωμάτιο» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη, προσφέροντας μόνο στο Κίεβο «υποστήριξη» σε περίπτωση που χρειαζόταν, υποστήριξε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail