Πλησιάζει το τέλος; Ιδού τι πέτυχε ο ρωσικός στρατός τους τελευταίους δύο μήνες

Οι δυνάμεις της Μόσχας χτίζουν κέρδη σε τρία βασικά μέτωπα, καθώς το Κίεβο προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια απάντηση

Το μέτωπο στη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μετατοπιστεί σημαντικά από τις αρχές Αυγούστου. Σχεδόν επτά εβδομάδες αργότερα, μπορούμε να βγάλουμε κάποια ενδιάμεσα συμπεράσματα εξετάζοντας τις βασικές περιοχές του μετώπου, από βορρά προς νότο.

Από τον Sergey Poletaev, αναλυτή πληροφοριών και δημοσιογράφο, συνιδρυτή και συντάκτη του προγράμματος Vatfor - RUSSIA TODAY / Παρουσίαση Freepen.gr

Το μέτωπο του Κουρσκ

Στις 6 Αυγούστου, οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Με την πρώτη ματιά, αυτή φαινόταν σαν άλλη μια διασυνοριακή επιδρομή, παρόμοια με πολλές που είχαν προηγηθεί- ωστόσο, γρήγορα έγινε φανερό ότι αυτή η επιχείρηση ήταν πιο σημαντική. Αυτή τη φορά, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) προωθήθηκαν υπό τη δική τους σημαία και είχαν σαφή στόχο να επαναλάβουν την επιτυχία που είχαν στην περιοχή του Χάρκοβο το φθινόπωρο του 2022. Η στρατηγική ήταν να διασπάσουν ένα σχετικά αδύναμο μέτωπο (σε σύγκριση με το Donbass και το Zaporozhye), να καταλάβουν γρήγορα μια μεγάλη περιοχή και να αναγκάσουν το ρωσικό στρατό να υποχωρήσει χωρίς μάχη.


Map information: https://lostarmour.info/map - RT

Ωστόσο, παρά τα αρχικά κέρδη, η επίθεση σύντομα σταμάτησε. Η μεγαλύτερη επιτυχία της AFU ήταν η κατάληψη της πόλης Sudzha, με πληθυσμό περίπου 5.000 κατοίκων. Τα ουκρανικά στρατεύματα πήραν επίσης τον έλεγχο μιας σχετικά μεγάλης αλλά αραιοκατοικημένης περιοχής περίπου 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ουσιαστικά, το μόνο κέρδος του Κιέβου από αυτή την επιχείρηση ήταν η επέκταση της γραμμής του μετώπου κατά περίπου 130 χιλιόμετρα.

Ενδιαφέρον γεγονός: Ένας σημαντικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη διέρχεται από τη ζώνη των συγκρούσεων στην περιοχή του Κουρσκ. Ωστόσο, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς διακοπή.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η AFU προσπάθησε να επεκτείνει την περιοχή ελέγχου της δυτικά προς την περιοχή Glushkovsky, όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια σταθερή άμυνα κατά μήκος του ποταμού Seim. Οι ρωσικές δυνάμεις το απέτρεψαν αυτό και εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις που δεν επέτρεψαν στις ουκρανικές δυνάμεις να φέρουν βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό ή να κατασκευάσουν αμυντικές δομές.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Στις 10 Σεπτεμβρίου ακούσαμε για πρώτη φορά για μια πιθανή ρωσική αντεπίθεση. Εκμεταλλευόμενες τα αδύνατα σημεία στους σχηματισμούς του εχθρού, οι δυνάμεις της Μόσχας προχώρησαν γρήγορα και απέκοψαν με επιτυχία ορισμένα ουκρανικά οχυρά από τις γραμμές ανεφοδιασμού τους. Σε δύο ημέρες, ο ρωσικός στρατός απελευθέρωσε 10 οικισμούς και προχώρησε σε βάθος 15 χιλιομέτρων κατά μήκος ενός μετώπου 25 χιλιομέτρων - σημαντική πρόοδος για τα δεδομένα αυτής της σύγκρουσης. Τις επόμενες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να προελαύνουν προς τα ανατολικά, προς τη Liubimovka και τον αυτοκινητόδρομο Sudzha-Korenevo.

Στην πραγματικότητα, η επιχείρηση αυτή είναι κάπως ασυνήθιστη στο πλαίσιο του πολέμου θέσεων- έχει χρησιμοποιήσει διάφορες στρατηγικές, όπως μια μυστική διάβαση ποταμού για τη συγκέντρωση στρατευμάτων, παραδοσιακές επιθέσεις τεθωρακισμένων φάλαγγας και αερομεταφερόμενες μονάδες που αποβιβάζονται σε πόλεις που έχουν καταληφθεί από τον εχθρό.

Ξεκινώντας στις 13 Σεπτεμβρίου, η AFU εξαπέλυσε μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων για να προσεγγίσει τις οπίσθιες θέσεις των προελαύνοντων ρωσικών δυνάμεων.Αυτές ήταν ανεπιτυχείς, αν και η κατάσταση είναι ρευστή.

Η περιοχή Pokrovsk

Η αργή ρωσική προέλαση προς την κατεύθυνση του Ποκρόβσκ άρχισε το χειμώνα του 2023 ως συνέχεια της επιχείρησης της Αβντέεβκα. Ο πρωταρχικός άξονας αυτής της επίθεσης ήταν η κύρια σιδηροδρομική γραμμή - αποδείχθηκε ότι ήταν πιο πρακτικό να προωθηθεί κατά μήκος αυτής της υπερυψωμένης διαδρομής που προστατεύεται από δασικές εκτάσεις. Μια αποφασιστική στιγμή ήρθε τον Απρίλιο του 2024, όταν κατακτήθηκε ο μικρός οικισμός Ocheretino. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, η προέλαση του ρωσικού στρατού απέκτησε δυναμική και συνεχίστηκε χωρίς διακοπή.


Map information: https://lostarmour.info/map - RT

Ενδιαφέρον γεγονός: Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, ο ρωσικός στρατός προχώρησε 25 χιλιόμετρα κατά μήκος ενός μετώπου ίδιου μήκους (συγκρίνετε το με την κατεύθυνση του Κουρσκ).

Με την έναρξη της επιχείρησης της Ουκρανίας στο Κουρσκ, η πρόοδος του ρωσικού στρατού στο μέτωπο του Ποκρόβσκ επιταχύνθηκε αισθητά και η εμπειρία που αποκτήθηκε από προηγούμενες επιθέσεις απέδωσε καρπούς. Η ομάδα δυνάμεων «Κέντρο» της Ρωσίας, η οποία επιχειρεί στην περιοχή αυτή, σημειώνει σήμερα τα καλύτερα κέρδη της από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης τον Φεβρουάριο του 2022.

Των επιθέσεων προηγούνται σφοδρές βολές και αεροπορικές επιδρομές με κατευθυνόμενες βόμβες, προτού οι δυνάμεις επίθεσης προχωρήσουν κυρίως πεζές, διεισδύοντας στις εχθρικές οχυρώσεις. Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός διατηρεί τις οπίσθιες θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων υπό συνεχή επιτήρηση και έλεγχο πυρός, δυσχεραίνοντας την ικανότητά τους να εναλλάσσουν στρατεύματα και να διατηρούν γραμμές ανεφοδιασμού.

Η αποδυναμωμένη ουκρανική άμυνα «έσπασε» σε ορισμένες περιοχές. Για παράδειγμα, στα τέλη Αυγούστου, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Novogrodovka (πληθυσμός 15.000 κατοίκων πριν από τη σύγκρουση) σχεδόν χωρίς μάχη, ενώ υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αμυντικό οχυρό για πολλούς μήνες.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Μετά την καταστροφή στη Novogrodovka, τα ουκρανικά στρατεύματα αναδιατάχθηκαν προς την κατεύθυνση του Pokrovsk, γεγονός που επιβράδυνε τη ρωσική προέλαση, αν και εξακολουθεί να υπερβαίνει το ρυθμό που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι μάχες διεξάγονται επί του παρόντος στα περίχωρα της αστικής περιοχής Pokrovsk-Selidovo, με πληθυσμό περίπου 200.000 ανθρώπων. Μετά το Σλαβιάνσκ-Κραματόρσκ, πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιοχή στο Ντονμπάς που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της AFU. Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ότι η πόλη Ουκρανσκ (πληθυσμός 10.000) είχε καταληφθεί.

Άμεσος στόχος της Ρωσίας είναι η κατάληψη της πόλης Selidovo (πληθυσμός 25.000), η οποία σε αντίθεση με την Grodovka δεν μπόρεσε να καταληφθεί άμεσα. Ο ρωσικός στρατός προσπαθεί τώρα να περικυκλώσει το Selidovo προσεγγίζοντάς το μέσω της πόλης Gorniak. Εν τω μεταξύ, η AFU πραγματοποιεί αντεπιθέσεις σε όλο το μέτωπο, αλλά μέχρι στιγμής με περιορισμένη επιτυχία. Γενικά, αν οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Ποκρόβσκ πριν από το χειμώνα, θα είναι μια σημαντική νίκη και ένα σημάδι των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η AFU.

Maryinka και Ugledar


Στη Maryinka (προάστιο του Ντονέτσκ) και στην κοντινή πόλη Krasnogorovka, οι μονάδες της πρώην πολιτοφυλακής του Ντονμπάς που ανήκουν τώρα στο 1ο Σώμα Στρατού των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προελαύνουν αργά από το Φεβρουάριο του 2022. Ωστόσο, η πρόσφατη επιτυχία στην κοντινή περιοχή του Ποκρόβσκ «ταρακούνησε» το μέτωπο και εδώ: μέσα σε μόλις έναν μήνα, οι ρωσικές μονάδες έχουν σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι τα προηγούμενα ενάμιση χρόνια. Το πιο σημαντικό είναι πως επιτέλους έσπασαν το τελευταίο εναπομείναν τμήμα της «παλιάς» γραμμής του μετώπου (που χρονολογείται από το 2014) με τις τρομερές οχυρώσεις από σκυρόδεμα, το οποίο βρισκόταν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.


Map information: https://lostarmour.info/map - RT

Νοτιότερα, στη διασταύρωση των μετώπων του Ντονέτσκ και του Ζαπορόζιε, βρίσκεται η πόλη των ορυχείων Ugledar, όπου ζούσαν περίπου 15.000 άνθρωποι πριν από τον πόλεμο. Τοποθετημένη σε υπερυψωμένο έδαφος, αποτελούσε αδιαπέραστο οχυρό από την άνοιξη του 2022 και είχε επιβιώσει από πολλαπλές απόπειρες επίθεσης. Ωστόσο, αφού η ουκρανική διοίκηση απέσυρε τις πιο ετοιμοπόλεμες ταξιαρχίες της από την περιοχή αυτή, η κατάσταση και σε αυτό το τμήμα του μετώπου άλλαξε.

Ενδιαφέρον γεγονός: Τα βασικά προπύργια γύρω από το Ουγκλεντάρ βρίσκονται μέσα σε φρεάτια ανθρακωρυχείων. Αυτές οι ογκώδεις κατασκευές από σκυρόδεμα έχουν ύψος πάνω από 100 μέτρα (330 πόδια)- κυριαρχούν στη γύρω στέπα και παρέχουν εξαιρετική ορατότητα και έλεγχο της περιοχής.

Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Μια μεγάλη περιοχή μεταξύ της Krasnogorovka και της προεξοχής Pokrovsk βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις. Αναφορές επισημαίνουν πως λόγω πιθανής περικύκλωσης, τις τελευταίες δύο ημέρες τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούν από τα οχυρά της περιοχής αυτής χωρίς μάχες.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν εν μέρει περικυκλώσει το Ουγκλεντάρ και έχουν καταλάβει αρκετούς οικισμούς στα βόρεια και δυτικά της πόλης. Εάν αποκόψουν τον δρόμο προς την Bogoiavlenka, το Ugledar θα περικυκλωθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail