Η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να αμυνθεί και οι Ηνωμένες Πολιτείες δε θέλουν να είναι ομπρέλα

RIA Novosti / Natalya Seliverstova
Freepen.gr - Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή του Ειρηνικού και ο ανταγωνισμός τους με την Κίνα μειώνει σημαντικά την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να λειτουργεί ως «ομπρέλα ασφαλείας» για την Ευρώπη, ενώ η ίδια η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αυξήσει επανειλημμένα τις επενδύσεις στην άμυνά της και να επιτύχει ακόμη και τις υπεσχημένες αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ύψους 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ που συνέταξε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στο έγγραφο, ο συντάκτης αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο να «καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης για άμυνα και ασφάλεια». «Το στρατηγικό δόγμα των ΗΠΑ μετατοπίζεται από την Ευρώπη προς την περιοχή του Ειρηνικού - για παράδειγμα, το AUKUS - επηρεασμένο από την κινεζική απειλή. Ως αποτέλεσμα, η αυξανόμενη ζήτηση για αμυντικές ικανότητες αντιμετωπίζει συρρικνούμενη προσφορά. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει μόνη της αυτό το κενό», αναφέρεται στην έκθεση.

«Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ στην άμυνα κατά την επόμενη δεκαετία», τονίζει ο Ντράγκι και σημειώνει πως η ΕΕ δεν είναι ακόμη έτοιμη να αυξήσει με ταχείς ρυθμούς τις αμυντικές δαπάνες.

«Χάρη σε μια μακρά περίοδο ειρήνης στην Ευρώπη και στην ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ, μόνο δέκα κράτη μέλη της ΕΕ δαπανούν σήμερα το 2% ή περισσότερο του ΑΕΠ για την άμυνα. Ταυτόχρονα, η αμυντική βιομηχανία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις για να καλύψει το χαμένο έδαφος... καθώς και για να αναπληρώσει τα αποθέματα που εξαντλήθηκαν από τις προμήθειες για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας», αναφέρεται στο έγγραφο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail